#Podcasts

13.03.2023

Designers Inc. met Lotte de Jong

In Designers Inc. by BNO praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak. Deze aflevering: Lotte de Jong.


Tekst door Viveka van de Vliet

Fotografie: Studio Indruk


Tegen opdrachtgevers zegt Lotte de Jong eerlijk: “Jij bent niet mijn opdrachtgever, dat is de eindgebruiker. Ik kies de partij van de bezoeker: hoe ervaren zij de ruimte, hoe neem je ze mee in een verhaal? Een tentoonstelling is geslaagd als ik de bezoeker raak, deze zich twee uur lang heeft ondergedompeld en even is vergeten dat-ie Pietje moet bellen of wat te eten vanavond”, zegt de ruimtelijk ontwerper tegen Roel Stavorinus.

In deze aflevering van Designers Inc. spreekt hij Lotte de Jong in De Havenloods in Utrecht. De creatieve broedplaats van waaruit Studio &lotte tentoonstellingen en ruimtelijke interieurs ontwerpt.

Foto: ‘De kunst van leven | anno nu’ van Lotte de Jong, Willemieke van den Brink-Gouwentak en Tessa Verbei

Lotte studeerde in 2012 af aan SintLucas in Boxtel. Engeland lonkte want het heeft in tegenstelling tot Nederland, een grote museale wereld, waarin alle musea gratis zijn en ontwerpers vaak intern werken aan het ontwikkelen van tentoonstellingen. De Jong haalde haar bachelor en master in Design for Exhibition and Museums aan de University of Lincoln en kreeg een baan aangeboden in Frankfurt bij Vave, een bureau voor ruimtelijke communicatie.

Ze kon conceptueel haar ei wel kwijt in een ontwerp, maar de realisatie werd uit handen gegeven, waardoor ze vaak teleurgesteld dacht: “dit is niet wat ik had bedacht.” Na zes jaar buitenland keerde De Jong terug naar Nederland.

Foto: Tentoonstelling NLdigital

Onderbuikgevoel

Hoe maak je de juiste keuzes?, vraagt Stavorinus. De doelgroep analyseren, veel gesprekken voeren, op zoek gaan naar verbindingen, weten wat je wil bereiken. Mensenkennis is daarbij belangrijk, somt ze op. Vaak spreekt haar onderbuikgevoel. Dat moet natuurlijk wel worden getoetst. Ze spiegelt wat ze aan het doen is aan haar team, neefjes en nichtjes en vrienden die uit een hele andere wereld komen. Als zij enthousiast zijn, zit ze goed.

Foto: Tentoonstelling Gardening

De Jong heeft geen specifieke handtekening; je ziet niet aan de stijl dat het haar ontwerp is, maar je voelt het wel. Haar tentoonstellingen zijn vaak geïntegreerd in de omgeving, waardoor het lijkt alsof de expositie altijd al op die plek was, zeggen anderen vaak. 


Beluister de podcast

Wat betreft haar opdrachtgevers heb je vertrouwen en lef nodig om keuzes door te zetten en niet te veel te kiezen voor de gulden middenweg. Een goede opdrachtgever heeft een heldere briefing en visie, geeft haar ruimte om alles van a tot z te ontwerpen en wil meegenomen worden in het proces. En dat samen met een team dat elkaar energie geeft.


Meer informatieIn Designers Inc. praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak, over hun samenwerking met opdrachtgevers of elkaar, over strategie, ontwikkeling en groei en over hun eigen positionering en zichtbaarheid.


Designers Inc. is een initiatief van Roel Stavorinus en de BNO. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds en Roland Geelen.


Illustratie: Rob en Robin.