#Podcasts

24.02.2022

Designers Inc. met Raw Color

In de podcast Designers Inc. by BNO praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak. Deze aflevering: Daniera ter Haar en Christoph Brach van Raw Color.


Tekst: Viveka van de Vliet

Daniera ter Haar en Christoph Brach vormen samen het ontwerpbureau Raw Color. Met een klein team werken zij vanuit hun 'designboerderij' in Eindhoven aan zelf geïnitieerde projecten en projecten in opdracht. Altijd vanuit een voorliefde voor kleur. Het is het bindmiddel tussen de verschillende disciplines waarin ze zich begeven: grafisch ontwerp, fotografie, tentoonstellingsontwerp en product design.

Daniera en Christoph leerden elkaar kennen op de Design Academy Eindhoven. Na hun afstuderen in 2007 deelden ze uit praktische overwegingen een studioruimte. Ze besloten de krachten te bundelen toen ze werden gevraagd voor de expositie Designing Nature in MU. De bietenposter uit 100% sap die ze daarvoor maakten, heeft de basis gelegd voor waar de studio nog steeds voor staat. "Niets was een bewuste keuze, er was geen businessplan. Alles ontstond intuïtief en uit nieuwsgierigheid. Creating by doing was het motto", vertellen de ontwerpers aan Roel Stavorinus in deze editie van de podcast van Designers Inc.

Foto's:  Raw Color 3 (links) en Temperature Textiles

Complementair

Waar zijn Christoph en Daniera afzonderlijk goed in? Zijn ze complementair? Daniera is de intuïtieve ontwerper en Christoph is rationeler en zoekt de logica en de systemen. De kracht van hun werk ligt in de balans tussen beide expertises. Dat gaat gepaard met een sterk gevoel voor esthetiek, materiaalgebruik en natuurlijk kleur.


“In de positionering is het eigen werk bovendien ons visitekaartje.”

De studio is ondertussen gegroeid naar vijf man. Er kwamen kinderen. Ze doen nog steeds wat ze vijftien jaar geleden ook deden, maar dan op grotere schaal. En de oorspronkelijke verhouding van 30% opdrachten en 70% eigen werk is nu omgedraaid. Het creëren van eigen werk vinden ze nog steeds net zo belangrijk. "Het is investeren in jezelf", zeggen ze. "Een ontdekkingstocht die veel plezier oplevert. In de positionering is het eigen werk bovendien ons visitekaartje."

Foto: Tinctorial Textiles

Kracht

Wat deden ze toen het werk wegviel of opdrachten on hold stonden tijdens de lockdowns? Raw Color ging in de aanval. Van rennen en nooit stilstaan was er opeens tijd voor het opzetten van de webshop, voor het schrijven van een subsidieaanvraag. Er was ruimte om een nieuwe breitechniek te leren, om Quarantaine Quilts te maken van restmateriaal en voor het opzetten van een online academy voor jonge ontwerpers over de hele wereld samen met Dutch Invertuals.

Door die acties zijn de projecten na de coronaperiode nog groter geworden. "We staan weer altijd aan en hebben soms heimwee naar die rust", zeggen ze.  "Maar we hebben ook aangetoond dat de kracht niet alleen vanuit de opdrachtgevers komt. We kunnen het uit onszelf laten komen." 


Beluister de podcast


Meer informatie

Designers Inc. is een initiatief van Roel Stavorinus en de BNO. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Roland Geelen.


Illustratie: Rob en Robin.