#Podcasts

09.11.2021

Designers write #1: Design in an identity crisis

Aynouk Tan ondervraagt ontwerpers over hun vak aan de hand van korte essays die ze zelf geschreven hebben. Dit keer ontwerpers Klara Debeljak en Silvio Lorusso.


Een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. In de podcast gaan ontwerpers met elkaar het gesprek aan over hun eigen verantwoordelijkheden. Kun je nog wel de zoveelste nieuwe stoel ontwerpen of moet je als designer radicalere keuzes maken?

Odoo CMS - een grote afbeelding


Essays

Klara Debeljak maakt werk dat onder meer de invloed van social media op identiteit bestudeert. Haar essay, 'Theory of the Chrono-Ghettos', is geschreven vanuit het perspectief van de tijd en reflecteert op hoe tijd en kapitalistische structuren met elkaar verweven zijn. 

Silvio Lorusso publiceerde in 2019 het boek Entreprecariat over de pijnlijke gevolgen van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Zijn essay, 'Against design synthesis', stelt de vraag: zijn ontwerpers eigenlijk wel van belang bij het dealen met de huidige crises? Ook leest hoofdcurator Joeri Pruys een tekst voor uit het boek Dingen vormen mensen (1972) van designcriticus Simon Mari Pruys.

Alle podcasts en de volledige essays van de ontwerpers worden gepubliceerd op de website van Designers write. Designers write is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys, en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.