#Podcasts

24.11.2021

Designers write #2: wie zijn "wij"?

Aynouk Tan ondervraagt ontwerpers over hun vak aan de hand van korte essays die ze zelf geschreven hebben. Dit keer ontwerpers Dirk Osinga en Trang Ha.


Een nieuwe podcast over de rol van ontwerpers in de klimaatcrisis en alle andere wereldwijde rampen waarmee we worden geconfronteerd. In de podcast gaan ontwerpers met elkaar het gesprek aan over hun eigen verantwoordelijkheden. Kun je nog wel de zoveelste nieuwe stoel ontwerpen of moet je als designer radicalere keuzes maken?

Odoo CMS - een grote afbeelding


Essays

Dirk Osinga werkt als zelfstandig architect en onderzoeker binnen zijn onafhankelijke architectonische ontwerp- en onderzoekspraktijk STUDIOSINGA. Zijn essay, "What design can’t do", is een pleidooi voor meer bescheidenheid in de design- en architectuursector en een oproep de rol van esthetiek en plezier niet te vergeten. 

Trang Ha is een multidisciplinair ontwerper en kunstenaar. Door met andere disciplines samen te werken, wil ze de complexiteit van de hedendaagse verstrooide (kunst)wereld blootleggen. Trang Ha’s essay, “Of the wrap culture”, gebruikt de wrap als metafoor voor een meer gemeenschappelijke, verstrengelde en rommelige benadering van design. Ook leest hoofdcurator Joeri Pruys een tekst voor uit het essay Opkomst en ondergang van de avant-garde (1964) van utopisch kunstenaar en schrijver Constant.

Alle podcasts en de volledige essays van de ontwerpers worden gepubliceerd op de website van Designers write. Designers write is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys, en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.