#Podcasts

07.12.2021

Designers write #3: Dit gaat pijn doen.

Aynouk Tan ondervraagt ontwerpers over hun vak aan de hand van korte essays die ze zelf geschreven hebben. Dit keer ontwerpers Ruben Pater en Lua Vollaard.


De derde aflevering van Designers write heeft als titel: Dit gaat pijn doen. Moderator Aynouk Tan praat met ontwerpers Ruben Pater en Lua Vollaard over de korte essays die ze hebben geschreven. Het is een gesprek over noodkreten uit het verleden en cynische toekomstbeelden. Gaat design ons tegen onszelf beschermen, of zijn compleet andere strategieën noodzakelijk?

Odoo CMS - een grote afbeelding

Essays

Lua Vollaard is curator en schrijver met een achtergrond in beeldcultuur, mensenrechtenonderzoek en fotografie. Ze is geïnteresseerd in het brede snijvlak van technologie en ideologie. Lua Vollaards essay 'Artifact Hypermuseum of Earth & Anthropocene Design' is een speculatieve benadering van een toekomstig designmuseum dat zich bevindt op - en bestaat uit - de afbrokkelende en smeltende ijsplaten van Antarctica. 

Ruben Pater creëert onder de naam Untold Stories visuele verhalen die solidariteit, gerechtigheid en gelijkheid ondersteunen. Hij is de auteur van de boeken The Politics of Design en CAPS LOCK. Ruben Paters essay 'A better environment starts with ourselves' bespreekt de valkuilen van duurzame ontwerppraktijken en nodigt ontwerpers uit om hun tijd en talenten te investeren om de eindeloze cyclus van consumptie en vernietiging te doorbreken.  

Ook leest hoofdcurator Joeri Pruys stukken voor uit een toespraak van PSP-leider Hans Wiebenga, die tijdens de Algemene Beschouwingen van 1971 pleit voor een einde aan het dogma van economische groei.

Alle podcasts en de volledige essays van de ontwerpers worden gepubliceerd op de website van Designers write. Designers write is een initiatief van Designplatform Rotterdam en schrijver/filmmaker Joeri Pruys, en wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.