#Podcasts

21.12.2021

Dit is goed: Thomas Widdershoven

In de podcast 'Dit is goed': Thomas Widdershoven over het logo van de Olympische Spelen in Mexico 1968.


In de podcastserie 'Dit Is goed' wordt aan de allerbesten gevraagd wat ze hét meesterwerk of hoogtepunt in hun vak vinden. Ze vertellen je nooit over eigen, maar altijd over andermans werk.


Thomas Widdershoven

Grafisch ontwerper Thomas Widdershoven (1960) studeerde eerst filosofie en volgde daarna een vrije kunst-opleiding aan de Rietveld Academie. Pas daarna stortte hij zich op grafisch ontwerp. 

  • In 1993 richtte hij ontwerpbureau Thonik op, samen met zijn vrouw Nikki Gonnissen. 

  • Met Thonik bedacht hij bekende huisstijlen, zoals die van de VPRO, het Museum Boijmans van Beuningen, de gemeente Amsterdam en de SP. 

  • En een van de meest recente ontwerpen is dat van het nieuwe kantoorgebouw van hun eigen bureau aan de Amsterdamse Wibautstraat. “Ik had eerst iets te grote gebieden uitgezocht om me in te bewegen. De kadrering van grafisch ontwerp paste me beter. In een klein gebied krijg je ook sneller een echo van je eigen energie.”


Gespreksstof

  • Het grafisch design van de Olympische zomerspelen van 1968 in Mexico is het beste ontwerp dat ooit is gemaakt. Dat vindt topontwerper Thomas Widdershoven, die het beschouwt als hét hoogtepunt uit zijn vak.

  • Hoe het design eruit ziet? Bekijk het ontwerp en de complete beeldtaal van de Olympische zomerspelen van 1968.

  • Wil je horen op welke bijzondere manier dat ontwerp tot stand is gekomen en hoe het Widdershoven nog steeds inspireert? En wil je weten hoe de piepjonge ontwerper Lance Wyman niet alleen een briljant logo maakte maar ook een hele - soms psychedelische - beeldtaal? Luister dan naar deze aflevering. 

Foto: Thomas Widdershoven / Fotografie: Peter Boer

  • Het logo combineert de psychedelische beeldtaal uit het New York van de jaren zestig met eeuwenoude Mexicaanse patronen. 

  • Wie is Thomas Widdershoven? Hij is mede-oprichter van ontwerpbureau Thonik. Hij bedacht met dat bureau bekende huisstijlen, zoals die van de VPRO, het Museum Boijmans van Beuningen, de gemeente Amsterdam en de SP. 

  • Eén van de meest recente ontwerpen van Widdershoven en zijn bureau Thonik is dat van het eigen kantoor aan de Amsterdamse Wibautstraat. Meer zien? Kijk dan hier


Beluister de podcast


Meer informatieIn de podcastserie 'Dit Is goed' wordt aan de allerbesten gevraagd wat ze hét meesterwerk of hoogtepunt in hun vak vinden. Ze vertellen je nooit over eigen, maar altijd over andermans werk. 


Dit is goed is een onafhankelijke productie van Byline.