#Podcasts

10.07.2020

Gert Dumbar, master of mystery

Fameus ontwerper en BNO-erelid Gert Dumbar vierde zijn tachtigste verjaardag met een massa-interview via Zoom. De podcast daarvan beluister je hier.


De man die faam maakte met de fluorescerende politie-striping en het niet-natekenbare NS-logo, Gert Dumbar, is tachtig jaar. Ter ere van zijn verjaardag Zoomden honderd man zich op 19 mei door een interview met host Renate Boere, georganiseerd door BNO Zefir7 en Stroom Den Haag.“Ik heb spijt dat ik niemand heb kunnen verhinderen de Helvetica te gebruiken.”


–  Gert Dumbar


Het bleek dat de oude meester ook grossiert in onnavolgbare kwinkslagen: “Ik gedij in risico nemen. Dat is een beetje zoals zo’n schimmel in een petrischaaltje – hij wordt steeds groter.” Of: “Wij kwamen niet met één ontwerp, maar met zes ontwerpen, zodat de opdrachtgever in verwarring kwam. Dan ben je in het voordeel, en kun je zelf de mensen naar een keuze toe bewegen. Dan bleef je met je hand ergens boven hangen. Of legde een briefje van tien gulden onder een concept. Dat was een beetje de methode.”

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Gert Dumbar en Renate Boere

Naast het belang van humor en relativering heeft BNO-erelid Dumbar altijd twee belangrijke inzichten uitgedragen: creativiteit komt niet uit een laptop, en wordt niet bedreven door marketeers. “We hebben nu die laptop, weliswaar met zestien miljoen kleuren en allerlei mogelijkheden, gebouwd door Amerikaanse ingenieurs. 

Maar er is een spreuk van mij, die wil ik nog wel eens op zo’n Delfts blauw tegeltje: The Americans have efficiency. But no mystery. Het zit ’m precies in die ‘mystery’ wat een ontwerp goed maakt. Dat haal je niet uit die laptop. Dus wees jezelf. Wees brutaal.”


Beluister de podcastRegioplatform BNO Zefir7 organiseert maandelijks een ontwerperscafé waar lezingen worden gegeven over de nieuwe praktijken binnen het vak ontwerpen. 


De organisatie van BNO Zefir7 is in handen van Vincent van Baar, Renate Boere, Karen Polder, Ed van Hinte, Celine Hurka, Michelle Schulkens en Thomas Castro.