#Podcasts

11.11.2021

Jeroen van Eijk bij Verwondering

Wat als Nike’s Tinker Hatfield je de sneakers van de toekomst laat ontwerpen? Jeroen van Eijk is misschien wel het best bewaarde geheim in Dutch design.


Design is toekomstmuziek. Componeren met ideeën. Dan denk je al snel aan innovatieve bedrijven als Nike, Amazon of Mercedes. Waar je niet snel aan denkt is dat achter al die grote namen een klein, Nederlands team schuilgaat onder leiding van Jeroen van Eijk, één van de beste creative directors in Dutch digital design.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Harald Dunnink in gesprek met Jeroen van Eijk

Overal zijn hun sporen te herkennen. Van connected sneakers voor Nike tot de Surface Dial van Microsoft. Zelf zullen ze hier nooit over beginnen. Vanwege de aard van het werk mogen ze niets delen. We hebben het hier namelijk over de crown jewels, kernproducten van top bedrijven. Als innovaties uitlekken, kunnen klanten hun concurrentievoordeel verliezen en gaan miljoenen in rook op.

Nu Jeroens designbureau Handmade tot ieders verrassing haar deuren sluit, mogen we voor één keer het gordijn optillen. In podcast Verwondering spreekt Harald Dunnink met hem over de definitie van innovatie en de stappen in zijn product ontwerpproces. Wat kan hij ons leren over het binnenkomen bij topbedrijven? Luister en kijk mee op Verwondering.com.


Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • Guy Kawasaki was een van de eerste werknemers van Apple en verantwoordelijk voor de marketing van hun allereerste computer, de Macintosh in ‘84. Zijn TED Talk aan UC Berkeley over the art of innovation is zeldzaam grappig en treffend.

  • Nike koos bewust voor basketbal als sport om haar connected Adapt technologie als eerst voor te ontwikkelen. Hoge impact op de schoen. Steeds weer een stapje beter worden. Neem een kijkje achter de schermen met The New York Times.

  • Bill Bowerman ontwierp verschillende Nike schoenen, maar is vooral bekend omdat hij in ‘71 het Belgische wafelijzer van zijn vrouw vernielde, toen hij experimenteerde met het idee om met wafelijzer gestreken rubber te gebruiken om een nieuwe zool te maken. Een schoen die grip zou bieden, maar ook licht zou zijn. Lees erover op Business Insider

  • Afgelopen jaar kocht Amazon het bedrijf Zoox. Na zes jaar van prototypes en geheimhouding onthulde Zoox eindelijk hun zelfrijdende auto. Zonder stuur is het eerder een robotaxi, een volledig elektrische vierwieler die plaats biedt aan maximaal vier personen. Bekijk alle features op de fijne site van Zoox.

  • In deze gallery zie je allerlei concept designs voor autonomous driving, van de Audi Aicon tot de BMW Vision iNEXT.

Odoo CMS - een grote afbeelding