#Podcasts

13.01.2021

Jólan van der Wiel bij Verwondering

Hoe ontwerp je water? Waarom de Japanse grootmeester Issey Miyake ontwerper Jólan van der Wiel koos om de opvolger van zijn iconische parfum L'Eau d'Issey vorm te geven.


Als ontwerper maakt Jólan het onzichtbare zichtbaar. Hij onderzoekt de krachten van de natuur, om die in te zetten voor zijn werk. Neem de Gravity Stool, grillig en buitenaards. Door metaalpoeder met klei te mengen en er dan een enorme magneet bij te houden, weet Jólan nieuwe vormen te creëren. Met Iris van Herpen ontwierp hij puntige schoenen en sprankelende jurken.

Een waterinstallatie voor in een winkel van het Japanse modehuis Issey Miyake, bracht Jólan in het vizier van de grootmeester zelf. Als 7-jarige overleefde Issey Miyake de atoombom. Hij werd wereldberoemd met zijn L'Eau d'Issey, een geurtje dat al sinds 1992 iconische status geniet. Het eerste flesje ontwierp Miyake zelf. Nu hij 82 is heeft hij Jólan uitgekozen om de opvolger te vangen in een nieuw design. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Harald Dunnink in gesprek met Jólan van der Wiel

Hoe zet je de krachten van de natuur in als tool voor design? In deze podcast-aflevering spreekt Momkai oprichter Harald Dunnink met Jólan over zijn creatieve proces. Luister en kijk mee op Verwondering.com.


Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • Samen met Jólan creëerde Iris van Herpen de Moon Dress, door te experimenteren met magnetisme. Getoond op haar show ‘Wilderness Embodied’, tijdens de Parijse modeweek van juli 2013.

  • Het Smart Distancing System van Jólan in samenwerking met lichtkunstenaar Nick Verstand maakt slim gebruik van veranderlijke vormen. Om zo met een meer elegante oplossing de anderhalve meter samenleving invulling te geven.

  • Issey Miyake werd geboren in Hiroshima en overleefde als 7-jarige de atoombom. Hij groeide op tot een gevierd ontwerper en werd wereldberoemd met zijn L'Eau d'Issey, ‘Het water van Issey’, een geurtje dat al sinds ‘92 iconische status geniet. Het eerste, prachtige flesje ontwierp Miyake zelf. Nu heeft hij Jólan uitgekozen om de opvolger te vangen in een nieuw design. Lees meer over deze legendarische fashion designer.

  • In de zomer van 2021 komen mode en design uit de eigen collectie van het Groninger Museum samen in de tentoonstelling Stranger Things. Naast Jólan’s ontwerpen (zoals zijn grote Gravity Table) is er bevreemdend werk te zien van onder meer Iris van Herpen, Azzedine Alaïa, Studio Job, Viktor & Rolf, Joris Laarman en Marc Newson.

  • In deze video legt de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson uit hoe hij in het Londense Tate Modern de bezoekers ertoe aanzet om de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken.

Odoo CMS - een grote afbeelding