Ontwerp Podcast Arnhem #1

Podcastmaker en journalist Jozien Wijkhuijs in gesprek met de Arnhemse modeontwerper Sjaak Hullekes.
In vier afleveringen praat podcastmaker Jozien Wijkhuijs met Arnhemse ontwerpers over de toekomst. Kunnen we het heden zien als een startpunt van een nieuw begin?

Enkele jaren geleden maakte Sjaak een ingrijpende keuze: hij zei zijn oude, succesvolle modelabel gedag. Na een periode van bezinning sloeg hij een andere weg in, met een nieuw merk en een geheel andere werkwijze. Het label Hul le Kes is Sjaaks antwoord op de snelheid en de oppervlakkigheid van de huidige mode-industrie.

Voor Hul le Kes worden geen nieuwe stoffen geproduceerd: de kleding wordt gemaakt van overstock, reststoffen en antieke materialen, zoals antiek Frans tafellinnen. Heb je een item van Hul le Kes aangeschaft maar ben je erop uitgekeken? Dan kun je het terugsturen in ruil voor korting bij een volgende aankoop. Het kledingstuk wordt vervolgens hersteld of gebruikt voor het maken van een geheel nieuw kledingstuk. Zo wil Sjaak de levensduur van een kledingstuk verlengen.

Hij produceert de kleding van zijn label lokaal bij Studio Ryn, een productie-atelier dat Sjaak samen met zijn partner runt. Hier wordt ook in kleding voor andere ontwerpers geproduceerd, in kleine oplagen.
Foto: Hul le Kes coats

Over de Ontwerp Podcast Arnhem

De Ontwerp Podcast Arnhem is een initiatief van Ontwerp Platform Arnhem (OPA) en is gebaseerd op het OPA-thema van 2021: Tabula Rasa.

Begin 2020 veranderde ons leven ingrijpend door de coronacrisis. COVID-19 domineert tot op de dag van vandaag nog steeds ons leven. We proberen de draad van ons dagelijkse leven weer op te pakken, maar worden constant geconfronteerd met het feit dat het coronavirus nog niet onder controle is. Hoe gaan we vanaf hier verder?

De manier waarop we leefden, blijkt niet duurzaam. De urgentie om de wereld te verbeteren en de kansen om bestaande systemen te veranderen, lijken groter dan ooit. Tegelijkertijd worstelen veel mensen, waaronder veel ontwerpers, met inkomstenderving, uitzichtloosheid en een gebrek aan perspectief.

Is het mogelijk om in 2021 de toekomst met optimisme tegemoet te treden? En om het heden te zien als het startpunt van een nieuw begin?

In vier afleveringen spreekt podcastmaker Jozien Wijkhuijs Arnhemse ontwerpers over dit thema.