#Podcasts

20.05.2021

Wouter van Ransbeek bij Verwondering

Deze maand in podcast Verwondering: Creative Director Wouter van Ransbeek over Internationaal Theater Amsterdam en de kunst van het samenkomen.


Wat als een wereldwijde pandemie je dwingt om dat wat je juist in het echt maakt, plots te vertalen naar al die schermen? Naar streams, naar social, naar digitaal. Wat maak je dan? Het overkwam Wouter Van Ransbeek, creative director van het gerenommeerde Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Inmiddels vinden de voorstellingen live hun weg naar fans van Frankrijk tot China. Met lovende recensies in The Guardian en The New York Times. 'ITA Live' heet deze nieuwe uitvinding. Een unieke samenstelling van schouwburg en ensemble, dat op magistrale wijze de vinger aan de pols van de tijd houdt.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Harald Dunnink in gesprek met Wouter van Ransbeek

In deze podcast-aflevering spreekt Momkai oprichter Harald Dunnink met Wouter over virtuele ervaringen en digitaal samenkomen. En hoe je jezelf opnieuw uitvindt, om een nieuwe vorm te ontwerpen en zo een nieuw publiek te bereiken. Luister en kijk mee op Verwondering.com.


Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • Ontwerper Jan Versweyveld verkent al decennia lang manieren om klassiek theater te ensceneren. Bijvoorbeeld door het publiek op het toneel uit te nodigen. In The Guardian vertelt hij over zijn intieme producties en de maquettes die hij maakt voor elk decor.

  • ITA Live is het nieuwe streaming platform van het Internationaal Theater Amsterdam. Met als hoogtepunt een eenmalige, 6 uur durende marathon van Shakespeare door regisseur Ivo van Hove. Het kreeg een lovende recensie in The New York Times: ‘Six hours have rarely passed so quickly, or been so smart.’

  • HYMN is een nieuw digitaal theater dat vorige week haar deuren opende. Specifiek ontworpen om muziekliefhebbers een nieuwe streaming ervaring te geven. Mede-opgericht door Harald, en vormgegeven door Momkai. Dit artikel in Sprout geeft een kijkje achter de schermen.

  • Lees in IndieWire hoe fenomenaal het set design van de film 1917 is. Een volledig nagebootste loopgravenstrijd, zo in beeld gebracht dat het geheel één enkele take lijkt.

  • Coldplay gaf twee twee bijzondere live optredens in Jordanië. Op de top van de oude Citadel van de hoofdstad Amman. De ene bij zonsopgang en de andere bij zonsondergang. De optredens weerspiegelden de twee helften van Coldplay's nieuwe dubbelalbum 'Everyday Life'. Kijk ze terug op Youtube.

Odoo CMS - een grote afbeelding