#Podcasts

30.10.2020

Yuki Kho bij Verwondering

In Verwondering spreekt Harald Dunnink (oprichter Momkai) met andere ontwerpers en ondernemers. Zo verkennen zij wat een ontwerp goed maakt. Uitgelichte aflevering: de kunst van het kijken.


Cultuurjournalist Yuki Kho is een meester in het beschrijven van ervaringen. In haar nieuwsbrief nemen zij en Ko je elke maand mee door musea in heel het land en ver daarbuiten. Haar lezen helpt je om een taal voor vorm te vinden. Ze schreef voor Vogue, is online samensteller van VPRO Mondo en bedacht met Heske ten Cate de podcast 'Naakt op een Kleedje', over vrouwelijke makers.

En of dat niet genoeg is, is ze ook kleindochter van Kho Liang Ie, de beroemde industrieel vormgever die samenwerkte met Wim Crouwel. Of zoals ze zelf ooit zei "een Chinese dandy, de poƫet onder de functionalisten".

Odoo CMS - een grote afbeelding

In deze uitgelichte podcast-aflevering uit dit seizoen van Verwondering gaat Momkai oprichter Harald Dunnink met haar op zoek naar vormentaal. Is het belangrijker om bij vorm te beschrijven wat je ziet, of wat het met je doet? Luister en kijk mee op Verwondering.com.


Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • De opa van Yuki Kho was een van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers van de vorige eeuw. Ze groeide op tussen zijn ontwerpen, maar wist nauwelijks wie hij was. Op zoek naar Kho Liang Ie.

  • Een absolute aanrader om te lezen, dit essay van Linda Nochlin uit 1971, vol scherpe observaties. Het is nog steeds fris (en helaas is er ook nog te weinig veranderd).

  • Het ongelooflijke verhaal van Vivian Maier, die werkte als nanny in Chicago. Ze had bijna altijd een camera bij zich. Maar haar werk is pas kort voor haar dood ontdekt. Lees meer over haar prachtige kleurenfoto's.

  • Kunstenaar Rachel Whiteread werkt met de negatieve ruimte rondom een object, zoals de ruimte rondom een brandtrap in een galerie in Londen die ze vervolgens als een object tentoonstelt.

  • Het fascinerende verhaal over de kunstenaar Luchita Hurtado (1920) uit Venezuela. Een rijk leven vol kleurrijke figuren, van Isamu Noguchi tot Frida Kahlo. Man Ray maakte een portret van haar.

Odoo CMS - een grote afbeelding