#Artikelen

02.12.2022

Leiderschap in een creatieve wereld #5

Column van Ries Meertens over leiderschap. Dit keer over ‘zelfinzicht’.


Tekst door Ries Meertens.


Of je nu bureaupartner, éénpitter of medewerker bent, leiderschap is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Het is echter niet iets waar de meesten van ons bewust mee bezig zijn. Samen met de BNO wil ik daar graag verandering in brengen. Mede op basis van jouw inbreng schrijf ik een column om tot inzichten te komen over dit alomvattende onderwerp, zodat jij meer grip krijgt op jouw leiderschap.


Jouw gedrag

In mijn vorige blog schreef ik over het belang van verbinding en vertrouwen wanneer je mensen mee wilt krijgen. Verbinding en vertrouwen krijgen staat (of valt) bij jouw gedrag en je manier van communiceren. De enige die jouw gedrag en communicatie bepaalt ben jijzelf, niet de omstandigheden of anderen. Als jij jezelf niet doorgrondt, heb je geen inzicht in jouw gedrag en begrijp je waarschijnlijk niet welk effect je gedrag heeft op anderen. De leider die zichzelf niet kent zal daarom niet in staat zijn om goede verbinding met anderen aan te gaan.

Fotograaf: Khemis Miliana (Unsplash)

Kijk naar jezelf

Jezelf leren kennen is een proces dat jaren kan duren, het is namelijk lastig om objectief naar jezelf te kijken. Ben je introvert of extravert? Een pietje precies of juist meer van de grote lijn? Rationeel of emotioneel? Gestructureerd of heel flexibel? Ben je emotioneel stabiel of snel van je stuk gebracht? Tussen deze uitersten kun je vervolgens nog heel wat nuances en gradaties aanbrengen. Als je een laagje dieper wilt gaan, kun je ook nog kijken naar je aangeleerde en natuurlijke eigenschappen.


Kernwaarden

Is je gedrag op je werk hetzelfde als privé? Is je gedrag in lijn met wie je werkelijk bent, met je natuurlijke voorkeurshouding? Zo niet, dan is de kans aanwezig dat je vroeg of laat tegen een mentale muur aanloopt en dat kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid en zelfs leiden tot overspannenheid of erger. En, last but not least, wat zijn jouw kernwaarden, wat zijn de belangrijkste uitgangspunten in jouw leven en je werk? In hoeverre lukt het je om dagelijks naar deze waarden te leven en te werken?Authentiek zijn

Zelfinzicht helpt je om jezelf te accepteren en daadwerkelijk authentiek te zijn (wat overigens niet betekent dat je ter vergoelijking van onverhoopte missers kan zeggen dat ‘je nu eenmaal zo in elkaar zit’). Vanuit zelfinzicht ben je in staat om anderen te zien en te begrijpen, om geloofwaardig te zijn, de verbinding aan te gaan en om vertrouwen te winnen. Zelfinzicht is daarmee een van de belangrijkste uitgangspunten voor authentiek leiderschap en om mensen ‘mee te krijgen’.


En jij?


  • Hoe staat het met jouw zelfinzicht?

  • Lukt het jou om authentiek te zijn?

  • Lukt het je om van daaruit te verbinden en vertrouwen te winnen?


Laat je reactie achter de op de LinkedIn-pagina van de BNO.

In de komende blogs zal ik deze en de ingebrachte inzichten nader uitdiepen.


Doe een test

NB: het is wellicht zinvol en leuk om eens een online persoonlijkheidstest te doen, zoals bijvoorbeeld de MBTI-test op 16personalities.com. Psychologisch beter onderbouwd is de Big Five-test. Op de site 123test.nl kun je betaalde tests (€14.95) doen met uitgebreide rapportage, ook op andere vlakken. Het is overigens aan te raden om deze testresultaten met een goede coach door te nemen.