#Artikelen

09.07.2020

Meesterlijke matchmaking

Tentoonstellingsmaker en curator Nicole Uniquole is een verbindende kracht tussen ondernemende ontwerpers en niet altijd voor de hand liggende partijen. Een aantal van haar meest bijzondere matches.


Tekst door Viveka van de Vliet

Nicole Uniquole is tentoonstellingsmaker, curator, initiator van Masterly in Milaan en Masterly The Hague, en sinds dit jaar erelid van de BNO. Ze ziet kansen, is positief en ondernemend, en een verbindende kracht tussen ondernemende ontwerpers en niet altijd voor de hand liggende partijen.

Speciaal voor Nicole Uniquole lijkt de uitspraak 'doorsnee is niet goed genoeg' te zijn geschreven. "Het past precies bij mij, zowel wat betreft mijn kleding, als mijn werk", zegt ze. Ze is onvermoeibaar ondernemend en voelt zich als een vis in het water bij het succesvol bijeenbrengen van ontwerpers en bedrijven. Daarbij heeft ze een scherp oog voor niet voor de hand liggende combinaties; voor een beurs als Masterly in Milaan ziet zij samenwerkingen waar wij niet zo gauw aan denken. Een steenfabriek? Een rederij? Een producent van taatsdeuren? Of van vensterglas? Uniquole ziet als geen ander nieuwe kansen.

De annulering van de Salone del Mobile dit jaar is een teleurstelling. Maar Nicole Uniquole is niet iemand om bij de pakken neer te zitten. Sinds juni is zij, samen met de Nederlandse ambassade in Rome en het consulaat-generaal in Milaan onvermoeibaar bezig met MASTERLY NETWORK, een nieuw 52-weken-durend programma om de betrokken deelnemende ontwerpers internationaal te koppelen aan galleries, bedrijven, projectontwikkelaars, warenhuizen, hotels, architecten en musea.


In Dd, Dutch designers Magazine lees je meer over haar activiteiten als 'koppelaar', en het nog verse BNO-erelidmaatschap. Op deze plek een selectie van Nicole Uniquoles meest bijzondere matches.


FritsJurgens

Nicole Uniquole: "Voor FritsJurgens, het bedrijf dat enorme taatsdeuren maakt die ingenieus op hun plaats worden gehouden door kleine verborgen scharnieren, is Masterly de belangrijkste beurs. En het bedrijf trekt weer een wereld van internationale architecten aan. Als art director van Galleria Meravigli, naast het Palazzo Francesco Turati, heb ik met FritsJurgens prachtige permanente deuren gerealiseerd aan twee zijden van deze glazen galerij waar Masterly zich ook vanaf 2021 jaarlijks gaat presenteren."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Galleria Meravigli Doors, FritsJurgens


Lyske Gais en Lia Duinker

Nicole Uniquole: "Ik wachtte ze uiteraard bij de deur op, toen de medewerkers van het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York speciaal bij Masterly langskwamen. Ze vroegen specifiek naar kleine items. Ik heb ze meteen in contact gebracht met de ontwerpers Lyske Gais en Lia Duinker van de Boekarmband, een armband met daarin alle veertienhonderd tekeningen en etsen van handen die Rembrandt heeft gemaakt en waarmee ze de Rijksstudio Award 2015 hadden gewonnen. Het museum heeft dit werk aangekocht."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Boekarmband, Lyske Gais en Lia Duinker voor Meesterlijk en Masterly


Aleksandra Gaca

Nicole Uniquole: "Textielontwerper en expert op het gebied van 3D-geweven stoffen Aleksandra Gaca wilde mee naar Milaan met kussens en een wandpaneel. Toen ze vertelde dat ze textiel had ontworpen voor het huiselijke interieur van Renaults concept car SYMBIOZ besloot ik Renault te betrekken in haar presentatie bij Masterly in 2018. Met deze concept car en Laurens van den Acker, Senior Vice President of Corporate Design van Renault als keynote speaker tijdens het architectenontbijt, werd het een spectaculair project dat enorm veel aandacht kreeg. Ik laat zien dat Aleksandra Gaca meer in haar mars heeft; ik hoop dat ze in beeld komt bij de grote industrie. Met deze presentatie bewijs ik hoe ik van iets kleins iets groots kan maken."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: SYMBIOZ concept car Renault / Fotograaf: Nicole Marnati for Masterly / Uniquole 2018


Edward van Vliet

Nicole Uniquole: "Ontwerper Edward van Vliet wilde bij Masterly presenteren maar wist niet precies hoe. We bedachten het Masterly Hotel ***** waarvoor ik de productie op mij nam. We creëerden een luxueuze en poëtische hotelwereld in drie neo-renaissancistische ruimten van het Palazzo Francesco Turati met alle merken waarvoor Studio Edward van Vliet nieuwe interieurontwerpen had gerealiseerd: BN, Gardelux, JEE-O, Leolux en Moooi Carpets. Alle betrokkenen hadden hier belang bij: ze waren zichtbaar, beschikten over schitterend beeldmateriaal en klanten uit de netwerken van alle afzonderlijke merken werden uitgenodigd."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Masterly Hotel, Edward van Vliet / Fotograaf: Nicole Marnati for Masterly / Uniquole 2018


Workingbert

Nicole Uniquole: "Bert Timmermans alias Workingbert presenteerde tijdens Masterly The Hague bijzondere wandbespanning en gordijnen geïnspireerd op een schilderij, een zicht op Huis ten Bosch van Jan ten Compe. Als intermediair heb ik gezorgd dat dit tijdelijke werk permanent werd: de Haagse vastgoedontwikkelaar Maasstede heeft de wandbespanning voor het pand Royal aan het Lange Voorhout aangekocht. In het contract is zelfs vastgelegd dat elke nieuwe huurder het werk van Timmermans niet mag weghalen. Zo kan een kleine ondernemer bij een grote projectontwikkelaar terecht komen."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Dark Iris wall curtain, Workingbert


Bibi Smit

Nicole Uniquole: "Glasontwerper Bibi Smit toonde tijdens Masterly een zwerm glazen spreeuwen die afzonderlijk waren bevestigd aan het plafond. Dit werk wilde ze ook laten zien bij Masterly The Hague. Maar het is natuurlijk onmogelijk om in een historisch stucplafond voor elk vogeltje een gat te boren. Daarom vroeg ik haar iets te ontwerpen dat aan één haak kan hangen. Het werd een kroonluchter. Dat bleek een hit; vele opdrachten voor een kroonluchter volgden."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Zwerm kroonluchter, Bibi Smit / Fotograaf: Annemarie Sabelis


Corso Como

Nicole Uniquole: "Voor de wereldwijd belangrijkste trendwinkel Corso Como in Milaan zoek ik ieder jaar werk uit. Na drie jaar hebben we zelfs een vaste samenwerking. Zo worden er ontwerpen van Royal Delft en glasontwerper Melvin Anderson verkocht. Het staat natuurlijk ook heel goed op je website dat Corso Como je werk verkoopt."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Corso Como, Milaan


Dit artikel is een aanvulling op het interview met Nicole Uniquole in Dd Magazine #0.