#Artikelen

15.02.2024

Train your Trade: Judith van Lamoen

Een interview met objecttontwerper Judith van Lamoen. Over haar ontwerppraktijk, duurzaam materiaalgebruik, en haar ervaringen met BNO Start.


Vertel eens iets over jezelf. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Judith, 27 jaar oud, en ik ben in 2020 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in de richting productontwerp. Zelf gebruik ik liever de titel objectontwerper, omdat wat ik maak zich vaak op de grens van design en kunst bevindt. Wat ik bedenk, heeft niet per se altijd een praktisch doel; het kan ook fungeren als gespreksstarter of eenvoudigweg als esthetisch object.

Mijn focus ligt vaak op materiaal en kleur. Ik begin meestal vanuit een interesse in een bepaald materiaal, en kleur neem ik vanaf het begin mee in het proces. Momenteel ben ik hard aan het werk aan een ontwerp van aluminium, omdat de kleurmogelijkheden bij anodiseren mij enorm intrigeren.

Foto: serie Drops of Clay | Fotografie: Judith van Lamoen

“Daarnaast ben ik van mening dat het essentieel is voor een ontwerper om zich bewust te zijn van het feit dat onze planeet al rijk is aan diverse elementen en dat grondstoffen schaars zijn. Daarom overweeg ik zorgvuldig welke materialen ik gebruik en wat er met mijn ontwerp kan gebeuren mocht het ooit niet meer gebruikt worden, hoewel ik natuurlijk hoop dat mijn ontwerpen geliefd blijven en een leven lang meegaan. Het anodiseren van aluminium is bijvoorbeeld een duurzame methode om dit materiaal te kleuren, aangezien het gerecycled kan worden zonder dat de kleur eerst verwijderd moet worden en zonder dat de kwaliteit omlaag gaat na recycling!” 


Hoe gaat het met je ontwerppraktijk?

“Na mijn eerste studie heb ik nog een premaster kunstgeschiedenis gevolgd die ik afgelopen zomer heb afgerond. Tijdens die periode heb ik de bewuste keuze gemaakt om me opnieuw volledig op ontwerpen te richten, aangezien ik het enorm miste, ondanks dat er genoeg ideeën waren!

Mijn studio bevindt zich in de opstartfase, maar ik streef ernaar de prototypes van twee bijzettafels te voltooien zodat ik ze dit jaar nog kan gaan verkopen en op beurzen kan presenteren.

Daarnaast maak ik ook in opdracht objecten, waaronder mijn huidige project voor een gevilt wandkleed in een woonhuis. In 2024 wil ik heel hard aan de slag om de bijzettafeltjes te promoten en hoop ik ook een aantal andere ideeën uit te werken. Uiteindelijk zou het voor mijn ontwerppraktijk super zijn als ik hier van kan leven en dit voltijd kan gaan doen!


Foto: Wandobjecten, Cor Unum | Fotografie: Judith van Lamoen

Waarom heb je meegedaan aan BNO Start? Welke inzichten heb je gekregen?

“Ik ben de crash course gaan volgen omdat ik merkte dat ik opnieuw met ontwerpen aan de slag wilde, maar ik was niet zeker hoe ik dat het beste kon aanpakken. Naast dat het een uiterst leerzaam traject is geweest waarbij de basisprincipes van ondernemen helder zijn uitgelegd, heeft het ook als een krachtige stimulans gediend om serieus weer aan het werk te gaan.

Het was erg fijn om de zakelijke kant van een eigen bedrijf runnen te bespreken, zowel met de cursusgevers als met mijn medecursisten. Aangezien mijn opleiding hier niet veel aandacht aan besteedde, bleek deze spoedcursus buitengewoon handig. Bovendien onderhoud ik nog steeds contact met de groep van de crash course, waarbij we adviezen en ervaringen met elkaar delen.

Foto: stalen gevilt wandkleed  | Fotografie: Judith van Lamoen

Ga je nog meer BNO-trainingen volgen?

Dit jaar wil ik graag de crash course All Eyes On You volgen, omdat pr, communicatie en positionering niet mijn sterkste punten zijn. Het lijkt me erg fijn om hier weer met een groep mee aan de slag te gaan en van de workshopgevers en de deelnemers te leren. Wie weet dat ik me in de toekomst nog voor andere trainingen aanmeld, gezien het diverse aanbod dat beschikbaar is voor BNO-leden.”



“Het is fijn om te weten dat ik altijd bij de BNO terecht kan met vragen over allerlei zaken.”


Wat kan je de BNO nog meer voor je betekenen?

“Het is fijn om te weten dat de BNO er is en dat ik altijd bij hen terecht kan met vragen over allerlei zaken. Op dit moment ben ik eigenlijk heel tevreden met de BNO.” 



Over BNO Start

Met BNO Start helpen wij jou bij de ontwikkeling en professionalisering van je ontwerppraktijk. Dit programma is speciaal ontworpen om startende ontwerpers te ondersteunen door middel van kennis, inspiratie en een netwerk van ervaren ontwerpers en bureaus. Ons doel is om jou in staat te stellen vol zelfvertrouwen verder te werken aan de groei van jouw ontwerppraktijk.

Op 15 en 29 mei vindt de BNO Start crash course All Eyes on You plaats, een intensieve tweedaagse crash course waarin we aan de slag gaan met jouw zichtbaarheid.