#Artikelen

23.01.2020

Welkom Merel Visser

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer vrije vormgever en social designer Merel Visser


Naam: Merel Visser
Disciplines: vrije vormgeving, social design


Waar werk je momenteel aan?

Momenteel zit ik in een transitieperiode na een opdracht waar ik fulltime mee bezig was. Ik neem nu de tijd om te onderzoeken hoe ik mijn zelf geïnitieerde projecten in kan zetten in de beroepspraktijk.  

Ik heb recent een voorstel ingediend voor het opzetten van een kleinschalig residentieprogramma in een leegstaand winkelcentrumpand. Hier wil ik kunstenaars en ontwerpers uitnodigen om hun creatieve praktijk in te zetten binnen een maatschappelijke context. Nu is het natuurlijk nog even afwachten of ik hier daadwerkelijk mee aan de slag kan gaan.  

Ik vind het organisatorische gedeelte van het ontwerperschap, zoals het opzetten van deze residentie, erg interessant. Maar ik vind het ook belangrijk mijn eigen makerschap niet te verliezen. De juiste balans hierin vinden is de uitdaging waar ik nu voor sta, en aan werk. 

Odoo CMS - een grote afbeelding


Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots op mijn nieuw verworven assertiviteit en zelfvertrouwen als ontwerper, en wat ik daarmee heb weten te bereiken. Na het afstuderen aan de kunstacademie voelt alles onwennig aan. Desondanks ben ik zonder twijfels begonnen aan het zelfstandig opzetten van een project waarbij ik veel mensen heb weten te betrekken, en geen moment had ik het gevoel dat het niet goed zou komen. Terwijl ik eerder teruggetrokken werkte weet ik nu sterke samenwerkingsverbanden te sluiten en risico’s te nemen.  


Hoe heb je ons gevonden?

Ik ben in 2019 afgestudeerd, en tijdens mijn afstudeerexpositie werd ik benaderd door de BNO met een uitnodiging voor YA Present! Dus eigenlijk heeft de BNO mij gevonden. Ik heb mijzelf gevonden in de BNO door de indrukwekkende ervaring tijdens de Dutch Design Week. Hier werkten we met een grote groep jonge ontwerpers samen om de YA Present!-expositie te realiseren. Dit verliep vol energie en plezier, en ik heb hier kennis opgedaan waar ik ontzettend dankbaar voor ben.  

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: De beste taalcorrector die een 'arrogante' versie van jezelf toont.


Wat kunnen we op dit moment voor je betekenen?

Het eerste dat de BNO nu voor mij betekent is dat ik zonder angst voor de ‘onbekende aspecten van het ondernemerschap’ aan de slag kan gaan. Ik weet dat als ik nu voor een gek contract of een ingewikkelde samenwerkingsconstructie kom te staan, er een hele organisatie is die mij hierbij kan helpen. De BNO biedt de extra kennis die ik nu hard nodig heb, bij alles wat nieuw is voor mij.  

Odoo CMS - een grote afbeelding


Waar kunnen we je binnenkort zien?

Ik ben, in de nabije toekomst, waarschijnlijk te zien als ik aan het werk ben op locatie in het winkelcentrum in Utrecht waar ik eerder over vertelde. Óf ik ben ideeën aan het uitwerken in mijn atelier in Nijmegen. Voor nu staat de toekomst nog open en heb ik geen concrete plannen voor exposities of evenementen. Dit is een korte periode waarin ik even kan ademhalen en nieuwe mogelijkheden kan aanpakken. Ik hoop dat ik in de toekomst te vinden ben in de (positieve) herinneringen van mensen die bij mijn/onze projecten betrokken zijn geweest.  

Odoo CMS - een grote afbeelding