#FAQ

Wat doet Pictoright?

De meeste ontwerpers doen er goed aan zich in te schrijven bij Pictoright. Vaak levert dat namelijk gratis geld op.


Pictoright is een stichting die mede opgericht is door de BNO en opkomt voor de auteursrechten van illustratoren, ontwerpers, fotografen en beeldend kunstenaars, kortom visuele makers in Nederland. Dankzij Pictoright worden er voor makers van visuele werken vergoedingen geïnd uit de collectieve rechten. Dit zijn rechten die worden betaald voor het lenen, kopiëren en via de kabel verspreiden van beelden. Een voorbeeld hiervan is de vergoeding voor makers die wordt betaald door bibliotheken voor het uitlenen van boeken met daarin of -op hun werk.

Het zou niet te doen zijn als iedere maker bij elke bibliotheek moet aankloppen om die vergoeding persoonlijk op te halen. Daarom zijn er door de wetgever een aantal organisaties aangewezen die dit voor het collectief doen, voor beeldmakers is dat Pictoright.

Je kunt op verschillende manieren te maken hebben met Pictoright. Beeldend kunstenaars kunnen hun volledige auteursrechten bij de stichting onderbrengen; zij maken beeldende kunst, Pictoright maakt afspraken met gebruikers van afbeeldingen van dit werk en treedt op tegen inbreuk.

Ook verzorgt Pictoright de inning en uitkering van het volgrecht, de vergoeding waar beeldend kunstenaars recht op hebben als een kunstwerk via een veiling of galerie wordt doorverkocht. De kunstenaars betalen voor deze twee vormen van dienstverlening een vergoeding aan Pictoright.

Ontwerpers en illustratoren hebben over het algemeen alleen met de collectieve rechten te maken en betalen voor deze dienst geen kosten. Ze maken zelf afspraken over gebruik van hun werk en kunnen onze zakelijk en juridisch adviseurs inschakelen voor het vastleggen van die afspraken of voor vragen over inbreuk op hun rechten.