#Nieuws

24.02.2023

DDD: het vertrekpunt voor jong talent

Op 8 februari is Driving Dutch Design (DDD), het jaarlijkse programma dat het ondernemerschap van creatief talent wil stuwen, weer van start gegaan.


Foto: Olga van Lingen en Lotte Jonkergouw (Buikpraat) | Fotografie: Sophie Tijssen


Dit jaar gaan er 25 deelnemers (23 studio’s) op zoek naar de volgende stappen voor hun ontwerppraktijk in een serie masterclasses, een presentatie op de Dutch Design Week en een mentor traject. Een intensief, maar bovenal lonend programma waarin de ontwerpers negen maanden lang actief nieuwe ideeën en inzichten verzamelen. 

 

De deelnemers, onze Drivers, werken binnen een breed scala aan disciplines en domeinen, zitten bordenvol creativiteit en passie én kunnen allemaal nog wat hulp gebruiken om naast ontwerpen ook het ondernemerschap onder de knie te krijgen. DDD helpt ze daarom met het professionaliseren van hun praktijk, door een scherpe focus te stellen of het roer juist compleet om te gooien.

Bekijk hier de Drivers van 2023.


De aftrap

De komende tijd volgen de Drivers gezamenlijk masterclasses over uiteenlopende ondernemerscompetenties. Ze werken onder meer aan hun zakelijke communicatie, profilering, presentatievaardigheden, financiële zaken, bedrijfsvoering en kennis op het gebied van auteursrechten. Het gehele programma wordt gecoördineerd door Patrick Aarts Sen. 

Bij de kick-off in Microlab Eindhoven kregen de Drivers hun eerste masterclass. Onder leiding van communicatieprofessional Astrid Craen-van der Hulst (Communicatiecraen) werken de deelnemers aan hun positionering en communicatie skills. Astrid is al sinds 2015 betrokken bij DDD en verzorgt drie masterclasses.

Foto: Patrick Aarts-Sen en Astrid Craen-van der Hulst

Met Astrid wordt de wereld van communicatie een gezamenlijke ontdekkingstocht. Ze daagt je uit om vragen te stellen over jezelf, te reflecteren op je omgeving en op je rol ten opzichte van de wereld waarin je je begeeft. Astrid benadrukt daarbij het belang om vooral dicht bij jezelf te blijven. Verder geeft ze in zowel groepjes als plenair verrassende opdrachten mee.


Dit jaar vroeg zij de Drivers om zich te presenteren aan de hand van een gerecht. De verassende antwoorden varieerden van een schaars Fries streekgerecht tot een handgemaakte vegan-cake met discovulling.

Zelf zegt Astrid: “Ik pas mijn kennis uit de praktijk toe, maar mijn masterclasses zijn nooit in beton gegoten. Ik werk altijd op maat, geef ruimte om te spelen en zorg voor een open klimaat waarin je je vrij kunt voelen.”


Dutch Design Week

Ieder jaar werken de Drivers toe naar een presentatie tijdens de Dutch Design Week. Eerst concretiseren zij de plannen en ambities van hun ontwerppraktijk, waarna zij zich zullen gaan presenteren op een manier die het beste aansluit bij hun product of dienst. De Drivers gaan natuurlijk met groot enthousiasme hun werk tonen. Dus kom tussen 21 en 29 oktober 2023 vooral langs!

Foto: Driver Adinde Ringel

Club DDD

Vanuit de community van Driving Dutch Design is Club DDD ontstaan, een netwerk van alle deelnemende Drivers van de afgelopen jaren. Club DDD verenigt zich zodat je je als ontwerper kunt blijven ontwikkelen, leren van elkaar, blijven samenwerken en om elkaars netwerk te delen. 


Foto: Driver Nino Basilashvili

De partners

De BNO gelooft dat het stimuleren van opkomend talent en het creëren van kansen cruciaal zijn voor de toekomst van het ontwerpveld, en daarmee de vormgeving van de wereld. Jonge ontwerpers hebben namelijk de kans om innovatief en invloedrijk design te ontwikkelen die van sociale, economische en/of ecologische meerwaarde kan zijn.

De BNO steunt, samen met Dutch Design Foundation (DDF) en Stichting Stokroos, DDD daarom met veel enthousiasme. En we zijn trots dat we samen met alle partners al ruim 200 ontwerpers hebben ondersteund in deze ontwikkeling. 


BNO Start

Heb je belangstelling om deel te nemen aan DDD, maar ben je nog niet zo lang voor jezelf bezig? Dan is BNO Start iets voor jou. Tijdens dit programma komt alles aan bod wat je als startende zelfstandige moet weten. Daarnaast vormt BNO Start een goede voorbereiding voor je deelname aan DDD.