#FAQ

Wat is auteursrecht?

Hoewel het misschien niet klinkt als iets waar jij als ontwerper belang bij hebt, is het auteursrecht voor makers toch een essentieel instrument waarmee je je werk beschermt tegen inbreuk.


Het auteursrecht is een recht dat jou als maker beschermt tegen het onrechtmatig gebruik van jouw ontwerpen en ontstaat automatisch met het creëren van een ontwerp. Voor ontwerpers is het auteursrecht een belangrijk instrument. Met dit recht kun je namelijk plagiaat tegengaan en voorkomen dat opdrachtgevers jouw ontwerp ruimer of anders gebruiken dan de bedoeling is.

Vrijwel alle ontwerpen worden door het auteursrecht beschermd, zoals logo’s, huisstijlen, meubels, interieurs, lettertypes, bewegwijzering, verpakkingen, decors, website- en app-ontwerpen, foto’s, illustraties en animaties. Het ontwerp moet een origineel (creatief) karakter hebben en mag niet zijn ontleend aan een eerder door een ander gemaakt ontwerp; het mag niet zijn nagemaakt. Daarnaast moet het ontwerp het resultaat zijn van jouw eigen creatieve, persoonlijke keuzes.

Het moet ook ‘zintuiglijk waarneembaar zijn’, wat betekent dat er een begin van uitwerking moet zijn. Ideeën, stijlen en technieken worden niet beschermd door het auteursrecht, schetsen en voorlopige ontwerpen weer wel. Wil je een concept of idee voorstellen aan een (potentiële) opdrachtgever, dan kun je werken met een geheimhoudingsverklaring om dit toch zoveel mogelijk te beschermen en te voorkomen dat een ander ermee vandoor gaat. Ook kan een datumregistratie helpen.