#Artikelen

13.12.2021

5 Frames of Fame: Jessica den Hartog

Platform BNO Zuid interviewt BNO-leden die werkzaam zijn in het zuiden van Nederland. Dit keer materiaaldesigner Jessica den Hartog.


Tekst door Anouk Stoffels en Jeanette van Tricht (BNO Zuid)


Jessica den Hartog transformeert plastic afval tot kunstwerken met als doel de kijker te informeren en inspireren over de waarde van afval. Door tijdens het onderzoek en het maakproces goed te analyseren ontstaat een experiment met materiaal, kleur en techniek. 

Sinds haar studie heeft ze een fascinatie voor plastic. 
Vooral de kleurvariatie vindt ze belangrijk. Al jaren recycled Jessica op kleine schaal haar eigen plastic per soort en kleur en heeft zij daar haar eigen grondstof van gemaakt. Deze grondstof verwerk ze tot een kleur- en materialenbibliotheek ReColored, die continu wordt aangevuld.


9 to 5? Hoe ziet jouw werkdag eruit?

"Mijn werkdag is elke dag heel verschillend. Het ligt er heel erg aan of ik afspraken buiten de deur heb of dat ik een studiodag heb maar mijn werkdag start om tien uur en ik werk tot half zeven.

Momenteel werk ik samen met mijn stagiaire aan allerlei nieuw werk voor een expositie. We kijken wat en hoe we het willen presenteren. Dat gaan we dan samen ontwikkelen. We zijn nu bezig met meer grafisch werk gebaseerd op folies die ik heb ontwikkeld en doen daar allerlei experimenten mee.

Ook werk ik vaak in een lab. Bijvoorbeeld voor het project Chrysalis, een samenwerking met Michelle Baggerman en het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials. We onderzochten hoe we plastic konden verwerken tot een garen voor industriële breimachines."

Foto: Chrysalis, Michelle Baggerman en Jessica den Hartog

Hoe ziet je werkplek er uit?

"Ik zit in het Werkwarenhuis in Den Bosch. Daar heeft iedereen zijn eigen studio en daar heb ik een unit van twintig vierkante meter. Ik heb een bureau voor het computerwerk, een tafel om te experimenten en een hittepers waar ik heel veel mee werk en natuurlijk veel kasten voor opslag.

In het gebouw zitten ongeveer vijftien ontwerpers uit verschillende disciplines zoals grafische bureaus, textiel-, festival- en game-ontwerpers. Er is onderling contact en iedereen weet elkaar, indien nodig, te vinden."


Van welk project heb je het meest geleerd? Wat ging er goed en wat juist niet?

"Vier jaar geleden ben ik afgestudeerd aan de opleiding Design van het Maastricht Institute of Arts. Ik denk dat ik het meest heb geleerd van mijn afstudeerwerk. Toen begon ik met plastic te werken en dat is nu de basis voor alles wat ik doe. Het experimenteren met materialen en daar de industrie bij proberen te betrekken.

Wat toen fout ging is dat ik per se een product wilde ontwikkelen. Ik zag veel meer mogelijkheden in het materiaal. Ik dacht: hier zitten mensen toch helemaal niet op te wachten? Dit is niet waar mijn werk om draait. Ik maak geen producten. Ik ben geïnteresseerd in het ontwerp van het materiaal zelf. En ik wil andere ontwerpers motiveren en inspireren om ook met afval te werken."

Foto: ReColored, Jessica den Hartog

Waar kunnen we jou vinden?

"Tijdens de Dutch Design Week stonden twee projecten van mij op de expo Rethinking Plastic. Daarnaast geef ik workshops en gastlessen. Zo kan ik mijn kennis over circulair werken en het werken met plastic afval doorgeven.

Onlangs gaf ik ook een lezing in het Moscow Design Museum als onderdeel van een expositie rondom nieuwe methodes om met plastic afval te werken. Wendel ten Arve verzamelde hiervoor een groot deel van de ontwerpers." 


Hoe komt de samenwerking met het TextielMuseum tot stand?

"Ik kwam een paar jaar geleden met ze in contact. Het TextielMuseum is altijd op zoek naar creatieven om masterclass-programma's samen te stellen. Ik geef nu samen met Michelle Baggerman masterclasses waarbij wij onze kennis combineren."

Foto: Schonstewijk, Jessica den Hartog

Wat inspireert jou?

"Een beetje flauw antwoord maar eigenlijk mijn eigen werk. Wat kan ik uit samples halen die ik eerder heb gemaakt. Kan ik er bepaalde details en patronen uitlichten? 

Verder haal ik veel energie uit brainstormsessies en gesprekken met andere creatieven. En dan zijn er natuurlijk ook ontwerpers wiens werk ik bewonder, maar daar haal ik niet de inspiratie vandaan voor mijn eigen werk."


Waar haal je het plastic vandaan?

"Het is allemaal restmateriaal. Ik begon ooit met één baal plastic die ik toen heb gesorteerd en op kleine schaal ben gaan recyclen. Vrienden, familie, verzorgingstehuizen en buurthuizen verzamelen het plastic afval voor mij." 


Komt er ooit één groot inzamelpunt?

"Dat is afhankelijk van de hoeveelheid en de materialen die ik nodig heb. Het plastic moet je ook schoonmaken, opslaan en shredderen en dat is heel bewerkelijk. Ik kan nu even geen plastic meer verwerken, daar heb ik echt extra handen voor nodig. 

Maar ik zou wel heel graag een team willen vormen. Ik ben ervan overtuigd dat je kennis moet bundelen. Daarom werk ik graag samen met andere freelancers zoals illustratoren, productontwerpers of communicatieprofessionals. Dan kun je echt doen waar je goed in bent en dan kun je bepaalde onderdelen loslaten."