#Artikelen

11.08.2022

A Day in the Life: Lotte de Jong

In onze rubriek A Day in the Life schetsen ontwerpers met een bijzondere werkwijze een beeld van een typische werkdag. Deze keer een kijkje in de keuken bij Lotte de Jong, oprichter van STUDIO &lotte en Stichting KIP.


Foto: Lotte de Jong | Fotografie: Studio Indruk


STUDIO &lotte is een spatial designstudio opgericht door Lotte de Jong. Naast &lotte heeft Lotte vorig jaar ook Stichting KIP (Kunstzinnige Interactieve Proeven) opgezet, een stichting die maatschappelijke vraagstukken op de kaart zet door menselijke interactie te creëren op zintuigelijke wijze.


Allereerst, beschrijf hoe een typische werkdag er voor jou afgelopen week uitzag

Foto: werkplek Lotte de Jong | Fotografie: STUDIO &lotte

“Het liefst wandel ik ’s ochtends naar mijn studio, dan heb ik meteen wat beweging in mijn dag. Voordat ik achter mijn laptop ga zitten zet ik eerst een kop thee, die ik door de dag heen nog zo’n zes keer bijvul. ’s Ochtends kan ik het beste geconcentreerd werken, dus dan vind je me altijd in de studio. Ik brainstorm, onderzoek, schets, ontwerp en beantwoord indien nodig bergen mails. Niet mijn favoriete taak, maar het hoort er natuurlijk gewoon bij! ’s Middags plan ik vaak afspraken met opdrachtgevers. Vandaag geef ik een presentatie van het definitieve ontwerp voor een tentoonstelling op locatie.”


Wat ging goed? En wat heb je die dag geleerd?

“De presentatie ging goed! Ik probeer vooral met beelden te laten zien wat mijn ideeën zijn. De opdrachtgever is tevreden en dat betekent dat ik door kan naar de realisatiefase: technische tekeningen maken, materialen bestellen en het (bouw)team aansturen. 

Ik blijf het een uitdaging vinden om bij werk in opdracht van een klant mijn eigen authenticiteit te behouden. Als ontwerper heb ik een uitgesproken visie, maar omdat ik werk in opdracht moeten er vaak compromissen gesloten worden. Ik sta namelijk in dienst van de opdrachtgever. In de keuzes die ik maak als ontwerper zit soms toch een soort veiligheid en minder lef dan dat ik zou willen. Je kunt het zien als 60% van de opdrachtgever en 40% van mezelf.”


Foto: schets van project ‘De kunst van leven | anno nu’ | Fotografie: STUDIO &lotte

Wat zou je anders hebben willen doen, en waarom?

“Vorig jaar realiseerde ik me dat ik af en toe ook eigen werk wil maken waar 100% van mezelf in zit. Werk dat dichter bij mijn hart ligt. Ik wil mijn eigen keuzes maken zonder compromissen te sluiten zodat ik meer buiten de lijntjes kan kleuren. De kracht van ontwerpen ligt in het feit dat je het perspectief van jouw klant, bezoeker of gebruiker kan veranderen en mensen iets kan leren of ze laten nadenken over zichzelf. Als maker heb je de creatieve gave om dingen anders aan te pakken dan de meesten zouden doen.” “Ik wil mijn eigen keuzes maken zonder compromissen te sluiten zodat ik meer buiten de lijntjes kan kleuren.”


–  Lotte de Jong, oprichter Studio &lotte en Stichting KIP


Waar komt jouw drive vandaan? Wat inspireert jou om op deze wijze te werken?

“Door middel van ruimtelijk ontwerp kan ik anderen helpen door een oplossing of handreiking te bieden voor een probleem waarvan ze misschien niet eens weten dat ze het hadden. Dat vind ik een mooi idee. Laat ik dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stichting KIP presenteerde tijdens Dutch Design Week 2021 het project ‘De kunst van leven | anno nu’. Ik wilde in gesprek gaan met bezoekers over hun ervaringen met de druk die we elkaar opleggen. Samen met twee andere ontwerpers creëerden we een installatie om dit gesprek te initiëren. Een van de gesprekken die me bij bleef was met een man die sterk reageerde op het woord ‘overspannen’. Hij had die dag, ondanks een grote berg werk, vrij genomen, om even zonder ‘moeten’ de Dutch Design Week te bezoeken. Later die avond stuurde hij mij een bericht via LinkedIn. Dankzij zijn ervaring bij de installatie realiseerde hij zich dat hij iets anders wilde, hij had de knoop doorgehakt en ging ontslag nemen bij zijn huidige baan.

Foto: ‘De kunst van leven | anno nu’ van Lotte de Jong, Willemieke van den Brink-Gouwentak en Tessa Verbei | Fotografie: Studio Indruk 

Een ander voorbeeld is de ervaring van een jong meisje en haar moeder. Het meisje kwam een aantal keer terug naar de installatie. Ze zei dat ze het zo fijn vond om tussen de doeken te staan. Haar moeder was wat ongeduldig, maar toen ze dit hoorde besefte ze zich dat haar dochter behoefte had aan meer rust en een prikkelarme omgeving. Dit soort voorbeelden zijn de dingen die mij inspireren: de uitdagingen van het dagelijkse leven.”

Foto: ‘De kunst van leven | anno nu’ van Lotte de Jong, Willemieke van den Brink-Gouwentak en Tessa Verbei | Fotografie: STUDIO &lotte

Wat zou je andere ontwerpers willen meegeven?

“Het is aan jou om ruimte te scheppen voor je eigen werk en creativiteit. Niemand anders gaat je die ruimte geven. Ik hoop dat Stichting KIP andere ontwerpers kan helpen door het creëren van meer bewustwording voor allerlei maatschappelijke onderwerpen en het bieden van een bredere kijk op de wereld. Met KIP schep ik ook meer ruimte voor mezelf om op onderzoek uit te gaan en kennis op te doen over menselijk gedrag. Ik zou het fantastisch vinden als KIP een platform wordt voor andere ontwerpers. We kunnen elkaars expertise goed gebruiken!”