Hoe voelt het om deze internationale erkenning te krijgen? Heeft het je al iets gebracht?
‘‘Het is natuurlijk een goed gevoel dat ons project internationale waardering ontvangt. Daar zijn wij enorm trots op. Wij vieren dit samen met onze opdrachtgevers. Het is voor hen een extra bevestiging dat we gezamenlijk tot de juiste keuzes zijn gekomen. Maar het heeft meerdere positieve effecten. Het bevestigt de door ons gekozen richting voor ons bureau en verstevigt onze ambitie. Wij houden ons hoofdzakelijk bezig met projecten met maatschappelijk belang. Nut en noodzaak noemen we dat. Maar laten we eerlijk zijn: de waardering is uiteraard bijzonder en eervol, maar wij zien het ook als een podium om het verhaal achter de opdracht in een veel bredere context te vertellen. Ook is het een mogelijkheid om urgente thema’s onder de aandacht te brengen.’’
Foto: campagne Delft Doet Duurzaam | Fotografie: Things To Make And Do
Had je verwacht dat deze campagne bekroond zou worden? Waarom denk je dat het eruit sprong?
‘‘De selectieprocedure voor de iF Design Award is stevig. En de competitie ook, met 10.651 inschrijvingen door 4.926 creatieven uit 66 landen. Na de voorselectie ontvingen wij een juryrapport waarbij, middels een radardiagram, ons project werd beoordeeld op waarden als vorm, functie, concept, differentiatie en duurzaamheid.
Duurzaamheid was dit jaar voor het eerst een component bij de beoordeling van de inzendingen. Dat was natuurlijk wel in ons voordeel. Uit het juryrapport blijkt dat onderscheidend vermogen en de visuele toon van de boodschap zeer goed gewaardeerd zijn. We wisten al dat dit project goed ontvangen werd. Eerder wonnen we met dit project andere awards in diverse categorieën zoals Graphic Design for Social Change, Campaign Non-Profit en Branding for NGO/Non-Profit.’’
“De waardering is uiteraard bijzonder en eervol, maar wij zien het ook als een podium om het verhaal achter de opdracht in een veel bredere context te vertellen.”
Kun je ons kort meenemen in Delft Doet Duurzaam – wat was het idee erachter en hoe is het tot stand gekomen?
‘‘Vanuit de Gemeente Delft ontvingen wij de vraag een identiteit en campagneconcept voor het platform Delft Doet Duurzaam te ontwikkelen. Dit platform heeft als doel alle inwoners en alle bedrijven in Delft te informeren over de mogelijkheden die er zijn en hoe zij bij kunnen dragen aan het klimaatneutraal maken van de stad in 2050. We creëerden de communicatiestijl voor Delft Doet Duurzaam die zich kenmerkt door positiviteit, levendigheid en creativiteit. Dit is terug te zien in het kleurenpalet, illustraties en typografie. |

De modulaire opzet van de stijl biedt maximale flexibiliteit met behoud van herkenbaarheid en eigenheid. Het gekozen kleurenpalet benadrukt de urgentie van de campagne en roept tot actie op. Door dit te combineren met aardse tonen leggen we de nadruk op duurzaamheid, circulariteit en vergroening.

Voor de identiteit gebruiken we een toegankelijk en vriendelijk lettertype, dat de verbinding aangaat met illustraties en vormen, waardoor samenhang en gelaagdheid ontstaan. De illustraties spelen een cruciale rol in het concept en tonen de breedte van het programma met thema’s als biodiversiteit, energietransitie, mobiliteit en circulariteit op een toegankelijke manier. Daarnaast biedt de stijl handvatten voor een veelzijdige complementaire serie aan uitingen. |
Na groen licht en enthousiasme van de opdrachtgever zijn we deze uitdaging met een team aangegaan. In het verlengde van de oorspronkelijke opdracht hebben we de campagne voortgezet rond de Delftse Klimaatweek. Zo werd de uil, die onderdeel is van het overkoepelende concept, de mascotte voor de Delftse Klimaatweek.’’
Foto: Rotterdamse Dakendagen | Fotografie: Jan de Groen
Waar kunnen we jullie werk momenteel nog meer zien?
‘‘Momenteel zijn we druk bezig met het onder de aandacht brengen van klimaatverandering tijdens de komende Rotterdamse Dakendagen. Dit doen we vanuit het Rotterdams WeerWoord waarvoor ik, samen met mensen van de gemeente Rotterdam en externe experts, al jaren in een kernteam zit. Dit jaar focussen we ons op het thema Hitte. We koppelen dit ook aan de dagelijkse effecten voor bijvoorbeeld de gezondheid en sociale cohesie.
Foto: campagne Niemand Verdient Geldzorgen | Fotografie: Christian van der Kooy
Daarnaast zijn onze campagnes voor de gemeente Den Haag over schuldhulpverlening (Niemand Verdient Geldzorgen) en de bewustwordingscampagne rondom de criminele keten als gevolg van recreatief drugsgebruik (Af en Toe) nog zichtbaar in het straatbeeld en online. Maar als je volgende week een boete krijgt, de enveloppe chagrijnig openscheurt en de pictogrammen op de brief je opvallen, mag je ook aan ons denken.”
Foto: bewustwordingscampagne Af en Toe | Beeld: Things To Make And Do
Heb je tips voor ontwerpers die ook met maatschappelijke thema’s aan de slag willen?
‘‘Als bureau werken we aan complexe vraagstukken, eervolle opdrachten en nieuwe uitdagingen. Altijd vanuit gevoel voor maatschappelijk belang en met toegevoegde waarde. Wij werken alleen voor opdrachtgevers die – net als wij – de wereld beter willen maken.
“De tijd waarin we ons bevinden vraagt om creatieven die zich inzetten voor gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid.”
Voor ontwerpers die zich ook willen inzetten voor maatschappelijke thema’s, zou ik zeggen: ik denk dat het maatschappelijk debat gebaat is bij ontwerpers die met hun hart denken. De tijd waarin we ons bevinden, en het (geo)politieke klimaat, vragen om een tegengeluid van creatieven die zich inzetten voor gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en duurzaamheid. Volg je hart en zoek naar een manier om je verhaal te vertellen, en naar luisteraars bij wie jouw ideeën op vruchtbare bodem landen. Bedenk het met je hart en vorm het met je handen. Binnen ons bureau hebben we veel gesprekken over zingeving. Waarom doen we wat we doen? Wat is de werkelijke waarde van iets? En zou je het ook doen als je er niets voor kreeg? In de combinatie van deze drie vragen ligt je antwoord.”
Foto: iF Design Awards Ceremony 2025
Over de iF Design Awards
De iF Design Awards zijn een prestigieuze, internationale designprijs die sinds 1954 jaarlijks wordt uitgereikt. Elk jaar beoordeelt een onafhankelijke jury van experts duizenden inzendingen op aspecten als idee, vorm, functie en impact. De prijs richt zich op uiteenlopende ontwerpdisciplines, van product- en grafisch ontwerp tot architectuur en service design. Winnaars krijgen een plek in de iF Design-publicaties en -tentoonstellingen en profiteren van internationale zichtbaarheid binnen de ontwerpwereld.