#Artikelen

26.06.2020

Blog: de zomer in, mondkapjes en nieuw magazine

"Er komen meer versoepelingen dan verwacht. We kunnen de zomer in!"


Eergisteren hielden premier Rutte en minister de Jonge de laatste persconferentie voor de zomer. Er komen meer versoepelingen dan verwacht, september is juli geworden. Ze benadrukten “dat we dat samen hebben gedaan” en "dat we door afstand te houden ruimte aan elkaar geven."

Met een aantal basis-coronaspelregels moeten we de komende tijd proberen het virus van ons af te houden en niet in Australische, Zuid-Koreaanse of Duitse toestanden belanden, waar corona immers weer oplaait. Veel verantwoordelijkheid komt te liggen bij lokale besturen en bij burgers zelf. Dat zal in een aantal sectoren en situaties voor hoofdbrekens blijven zorgen. Als ze al 'open' mogen, want voor bijvoorbeeld discotheken en ballonvaarders geldt dat nog niet. Hoe dan ook hebben we het seizoen mee, we kunnen de zomer in! En ja, natuurlijk volgens het devies "wel ontspannen, niet verslappen".

Onze juristen kregen te maken met mondkapjesperikelen, vanwege ontwerpers wiens werk wordt of lijkt nagemaakt. Ook los daarvan is het druk op BNO Advies. Via gerichte mail-enquêtes per groep en per telefoon bevragen we nog steeds ontwerpers en bureaus om ons beeld actueel te houden op hoe iedereen vaart. Vergaderingen, trainingen, HR-meetings en trajecten als BNO Start en BNO Next Step vinden nog plaats via Zoom of Teams. We werken wel al met meerderen vanuit het BNO-bureau, en dat doet goed.

Bijeenkomsten kunnen soms (goddank) weer live. Zo legden de Ronners hier onlangs 'de plank' van ons nieuwe magazine uit op de vloer, om zo samen te kunnen kijken naar wat ze hadden gemaakt. Nachten haalden zij en hoofdredacteur Freek Kroesbergen door om het allemaal voor elkaar te krijgen. Op 11 juli ploft het blad op jullie deurmat. We kunnen niet wachten: hoe oogt het straks 'in het echt' en vooral: wat vinden jullie ervan?

We werken aan een gloednieuw, aan de omstandigheden aangepast programma voor Young Alumni. We denken met verschillende partijen na over mogelijkheden rond Permanente Professionele Ontwikkeling, in de komende periode belangrijker dan ooit. En we kijken wat er van ambitieuze projecten als IDOLS (gericht op wicked problems en multistakeholder-opdrachtgeverschap) is geworden, om daar weer op voort te kunnen bouwen.

Veel ontwerpers en bureaus kregen het zwaar, de afgelopen maanden. Gelukkig lang niet alle, ook dat moet erbij gezegd. De komende periode zal spannend blijven, omdat de gevolgen van de economische recessie die ons wacht in veel gevallen pas later gaan doorwerken. We wensen iedereen sterkte, zoek ons vooral op voor support, en toch: geniet van de zomer!

Madeleine van Lennep