#Artikelen

26.03.2020

Blog: zullen we Zoomen?

"Bijna iedereen werkt inmiddels al twee weken thuis. Corona bepaalt ons doen, ons laten en onze vooruitzichten." Een blog van BNO-directeur Madeleine van Lennep.


Voor sommigen is het normaal, voor velen niet: maar bijna iedereen werkt inmiddels al twee weken thuis. Corona bepaalt ons doen, ons laten en onze vooruitzichten. Ook het BNO-team is thuis doende. Alleen ik en mijn collega Rita werken, op gepaste afstand van elkaar, vanuit het bureau aan het WG-plein. Notabene in wat vroeger een ziekenhuis was.


Man en macht

We zijn vorige week direct begonnen met eerste temperatuurmetingen bij onze leden. Zo’n dertig ontwerpbureaus vroegen we naar hoe ze varen en wat ze verwachten. Wat vroeg misschien, maar nuttig om direct al te weten, met jullie te delen en in te zetten bij onze lobby. Ondertussen werkten we met man en macht aan het Dossier Corona, met informatie over alles wat ontwerpers en bureaus willen en eigenlijk ook moeten weten. Over support, advies en lobby, maar ook met leuk nieuws en inspiratie.

Odoo CMS - een grote afbeelding

De reset binnen ontwerpbureaus is het meest direct zichtbaar: expres dunbevolkte werkstations, de meeste ontwerpers thuis. De transformatie gaat snel en is effectief, leve onze digitale infrastructuur! Het nieuwe samenwerken is een ander ding, want vraagt dit niet alleen om technische tools maar ook om aangepast gedrag. En dat alles in combinatie met totaal andere thuissituaties: ineens moeten ouders thuisjuf of -meester spelen, er is een andere familiedynamiek, zorg. En niet iedereen in het gezin kan tegelijk Skypen, Zoomen en zo meer. Sommige dingen blijken pijlsnel te kunnen, andere gaan met horten en stoten.


“Ineens moeten ouders thuisjuf of -meester spelen. En niet iedereen in het gezin kan tegelijk Skypen, Zoomen en zo meer”

De onrust is groot en dat is logisch. Veel schade manifesteert zich nu al, veel gevolgen zijn nog niet goed te overzien, laat staan te becijferen. Noodmaatregelen zijn deels al beschikbaar, deels nog in de maak. Veel hangt af van hoe de uitvoering straks verloopt. Behalve dreigingen en onrust zien we veel daadkracht en inventiviteit. Dat de ontwerpwereld behalve creatief ook veerkrachtig is, weten we van eerdere crises. En we horen over wat deze bizarre tijd leert: dat solidair zijn en samen optrekken de enige opties zijn om hier weer uit te komen. Bewuster, socialer en met oog voor wat in deze wereld anders kan en anders moet.


Samen sterk

We maken duidelijk wat jullie waard zijn, waarom ontwerpers hard nodig zijn, wat jullie nodig hebben. ‘Samen sterk’ geldt nu meer dan ooit. Laten we elkaar via de BNO blijven vasthouden en manifesteren. Nieuwe ontwerpers en bureaus die zich willen aansluiten zijn natuurlijk heel welkom. Blijf onze website en socials volgen. Jullie horen binnenkort weer van ons, we gaan jullie ook bellen. Laat andersom ook van je horen.

Voor ondertussen: keep going!

Madeleine van Lennep