#Artikelen

16.10.2024

Designer at Work: Wouter Wullems

Wouter Wullems is Social Designer bij Muzus en combineert zijn passie voor menselijk gedrag en ontwerpmethodieken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen.


Vertel iets over je achtergrond

Wouter: “Tot 2017 studeerde ik Communicatie en Multimedia Design in Breda. Een brede ontwerpstudie waar allerlei disciplines voorbijkomen. Van grafisch ontwerp tot film maken en game- en webdesign. Het belangrijkste dat ik leerde: hoe je al die skills toepast bij het ontwerpen voor en samen met mensen uit de doelgroep.

Foto: Wouter en Asja Föllmi in gesprek met Amsterdammers over de toekomst

In dat laatste ben ik me gaan verdiepen. Hoe kun je met ontwerpmethodieken dieperliggende behoeftes achterhalen en hoe speel je daar vervolgens op in? Met die fascinatie belandde ik als stagiair op de strategie-afdeling van een reclamebureau en vond ik later mijn plek bij een adviesbureau in gedragsverandering. Hier leerde ik alles over sociale psychologie, waarom mensen doen wat ze doen en hoe je gedrag kunt beïnvloeden. 

Na enkele jaren gewerkt te hebben als strateeg, zocht ik meer creativiteit in mijn werk. Terug naar mijn roots als ontwerper. Bij een bezoek aan de Dutch Design Week stuitte ik (niet geheel toevallig) op Muzus, waar ik sindsdien aan de slag ben als Social Designer. Bij Muzus komt mijn interesse in mensen, hun gedrag en het creëren van oplossingen voor sociale vraagstukken allemaal samen.”



Welk project werk je nu aan of heb je recentelijk aan gewerkt?

“Ik denk dat dit het leuke is aan ontwerper zijn. Je werkt nooit aan maar één project – in ieder geval niet bij Muzus. De afgelopen maanden legden we bijvoorbeeld de laatste hand aan een educatief bordspel over belangrijke regelzaken als je 18 wordt, onderzochten we waarom ouders zorgen hebben over de Week van de Lentekriebels (een themaweek op basisscholen over seksuele en relationele vorming) en legden we de wensen en zorgen van Amsterdammers vast over de digitale toekomst van hun stad. In ieder project staat de mens centraal. En in ieder project zetten we ontwerpmethodieken in om behoeftes te achterhalen of tot oplossingen te komen.



“Bij Muzus komt mijn interesse in mensen, hun gedrag en het creëren van oplossingen voor sociale vraagstukken allemaal samen.”


Op dit moment zit ik midden in een onderzoek over digitaal bankieren. Weer een totaal ander onderwerp – en belangrijk, want voor een groot deel van Nederland is dit nog altijd niet vanzelfsprekend. De huidige toolkit helpt je met een workshop, visueel stappenplan en kaarten om de digitale bankwereld te verkennen. 

Maar met die middelen kunnen mensen die slechtziend of blind zijn niet uit de voeten. Daarom onderzoeken we samen met mensen met een visuele handicap hoe we ook hen kunnen ondersteunen bij het doen van digitale bankzaken. Extra uitdagend (en extra interessant!), omdat ik als ontwerper juist gewend ben om visueel te denken.”


Wat maakt het leuk om bij Muzus te werken?

“Niet alleen de onderwerpen die voorbijkomen zijn verschillend, ook het type werk. Van onderzoek doen tot iets ontwerpen of maken tot een workshop faciliteren. De ene dag zit ik achter mijn laptop, de andere dag moeten de handen uit de mouwen. Geen dag is hetzelfde bij Muzus.


Foto: Wouter begeleidt deelnemers aan Muzus’ Summer School

Daarbij komt dat we de mensen die centraal staan opzoeken om tot nieuwe inzichten te komen. Op straat, in een buurthuis, bij hen thuis en op hun werkplek. Omdat we ons over sociale vraagstukken buigen, voel ik dat wát we doen en maken ook echt betekenisvol is. Daar krijg ik enorm veel energie van! En gelukkig kan ik dat werk doen met een groep leuke, creatieve collega’s.”


Zijn jullie aanwezig op de Dutch Design Week?

“We zijn zelfs niet te missen. Midden op het Ketelhuisplein stimuleren we betekenisvolle ontmoetingen in een circulair paviljoen: Meaningful Encounters. Dit project is ontwikkeld in samenwerking met diverse creatieve partners. Hier kun je zelf de betekenis van social design ervaren in een bos vol interactieve installaties.

Foto: Mag hagelslag bij het gft-afval?

Daarnaast dagen we bezoekers uit om mee te denken over het verminderen van restafval met het project Mag hagelslag bij het GFT-afval? Die vind je bij Foundation We Are. We geven ook workshops over digitaal bankieren bij Bibliotheek Eindhoven. En heb je dan nog geen genoeg, dan kun je vrijdag 25 oktober met mij en andere Muzus-collega’s mee op tour langs nog meer social design-projecten. Snel de laatste tickets scoren dus!”


Wat doe je om je kennis op peil te houden?

“Voor bijna ieder project duik ik in een nieuwe, onbekende wereld. Voor mij dan. Ik laat me graag inspireren, verrassen en verbazen door de mensen die ik dan ontmoet en hun verhalen. Mensen met andere opvattingen, behoeften of problemen dan ikzelf. Door anderen actief op te zoeken en het gesprek aan te gaan, komt niet alleen mijn eigen creativiteit op gang, het zorgt ook voor begrip en empathie. Dat probeer ik over te brengen in mijn werk, om zo de systeemwereld en leefwereld samen te brengen. Bijvoorbeeld die van de overheid en burgers.

Daarnaast ben ik ontzettend nieuwsverslaafd. Specifiek als het gaat over politiek en innovatie (of die combinatie). Sinds de opkomst van de Dall-E’s en ChatGPT’s ben ik nog meer geïnteresseerd geraakt in alles wat met AI te maken heeft. Niet dat het bij te houden is, maar als ik tijd heb, probeer ik tools uit, die inmiddels als paddenstoelen uit de grond schieten. ‘Research through design’, zouden we dat bij Muzus noemen. Gelukkig is daar op de werkvloer ook ruimte voor.”


Wat is je favoriete design?

“Ik ben geen architectuurkenner, maar ik kom graag in musea vanwege het gebouw – ook als ik niet echt onder de indruk van ben de kunst die er te vinden is. Maar een plek waar alles samenkomt, ontdekte ik toen mijn vriend en ik vorig jaar het eiland Naoshima in Japan bezochten. Verborgen in de natuur vind je hier het Chichu Art Museum, ontworpen door architect Tadao Ando.

Foto‘s: Entree van Chichu Art Museum | Stainless steel spheres, Yayoi Kusama | Fotografie: Wouter Wullems

De foto’s die je online vindt doen geen recht aan hoe bijzonder het museum is – ondanks dat we daardoor al wisten dat deze plek op onze bucket list moest komen te staan. (Leuk detail; je mag zelf geen foto’s maken.) Specifiek de ruimte waar Water Lilies van Claude Monet een vaste plek heeft, is me bijgebleven. Van de duizenden keramische tegeltjes op de vloer tot de manier waarop natuurlijk licht de ondergrondse ruimte verlicht. Over alles is nagedacht. Het museum en de kunst wordt hier één. Dat maakt het mijn favoriete design.”


Waar gaat naast design je hart verder sneller van kloppen?

“Eten! Het is mijn nummer één bezigheid op vakantie (ik denk zelfs dat ik een aantal bestemmingen doorgestreept heb vanwege slechte keukens). Voor lekker eten kun je me in ieder geval altijd wakker maken. En ik hou er ook enorm van om zelf te koken en bakken. Het liefst voor vrienden. Zelfs na een lange werkdag sta ik nog graag in de keuken – meestal dan.”