#Artikelen

13.03.2024

Driven to change the world

Oud-drivers Joost Corvers,  Nino Basilashvili, Kasia Zareba en Sofie Leenen blikken terug op hun ervaringen met Driving Dutch Design en delen tips met andere ontwerpers.


Joost Corvers

Naam studio: Studio Corvers

Ontwerpdiscipline: ruimtelijk ontwerp

Fotograaf hoofdbeeld: Almicheal Fraay


Hey! Wil je ons vertellen wie je bent en wat je maakt?

 Foto: Joost en Wouter Corvers | Fotograaf: Boudewijn Bollmann

“Studio Corvers is een ontwerpstudio uit ‘s-Hertogenbosch opgericht door Wouter en Joost Corvers. Wij werken op het snijvlak van design en architectuur waarbij we ruimtelijk ontwerp en materialiteit inzetten voor maatschappelijke impact. We verkennen en onderzoeken nieuwe normen. We geven vorm aan de nieuwe norm door buurtbewoners te betrekken bij klimaatadaptatie om hun omgeving te verbeteren, burgers te motiveren om alternatieve waterbronnen te benutten en het drinkwatergebruik te verminderen. 


Daarnaast streven we ernaar om inclusieve winkelervaringen voor iedereen te creëren. We bieden nieuwe perspectieven en maken complexe en urgente sociale thema’s, zoals fysieke toegankelijkheid en waterbewustzijn, inzichtelijk en bespreekbaar.”


Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt tijdens Driving Dutch Design? 

“Als ondernemend ontwerper leef je vaak in de waan van de dag. Zeker in het begin van je carrière. De schoorsteen moet roken, opdrachtgevers krijgen altijd voorrang en (to-do)lijstjes worden langer en langer. Het is moeilijk om hier aan te ontsnappen, een moment van reflectie te creëren of een dag de tijd te nemen om aan je visie of bedrijfsplan te werken. Terwijl dit juist tijdens het opstarten van je onderneming zo belangrijk is. DDD was voor mij een stok achter de deur en een mogelijkheid om in de volle breedte aan ons bedrijf te werken. Daarnaast vond ik het tijdens mijn studie van grote meerwaarde om mijn gedachten en ervaringen met mede-studenten te kunnen delen. Eenmaal werkende raak je dit kwijt. Het was fijn om tijdens dit traject weer ontwerpers om je heen te hebben waarmee je kunt sparren.”

Fotograaf: Almichael Fraay | Foto: met dank aan Van Abbemuseum

In hoeverre kan design bijdragen aan een betere wereld?

“Ontwerpers zijn in staat om anders tegen een complex vraagstuk aan te kijken en deze inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Door bijvoorbeeld onderzoekend ontwerp in te zetten en om aan naar tastbaar product toe te werken. Wij geloven in het fysiek ervaren wat er voor zorgt dat kwartjes eerder vallen en mensen enthousiast en overtuigd raken. Het kan de eerste aanzet zijn naar gedragsverandering.”


Nino Basilashvili

Naam studio: Studio Nino Basilashvili

Ontwerpdisciplines: experience design en interactive media design


Hey! Wil je ons vertellen wie je bent en wat je maakt?

“Mijn naam is Nino Basilashvili en ik creëer interactieve installaties waarmee ik mensen de mogelijkheid bied om een diep gevoel van verbondenheid te ervaren. Mijn installaties nemen de vorm aan van performances, waarin collectiviteit en nieuwe media een essentiële rol spelen. Ik maak vaak gebruik van live biofeedback in mijn installaties. Biofeedback is het bewust worden en manipuleren van je fysiologische functies met behulp van elektronische of andere instrumenten. Mijn doel is om te ontwerpen voor verbinding in de samenleving.”


Foto: Nino Basilashvhili

Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt tijdens Driving Dutch Design?

“Ik ben voornamelijk bezig met het creëren van- en filosoferen over een betere toekomst, en vaak lijdt mijn ondernemerschap daar een beetje onder. Daarnaast heb ik erg veel ideeën en wil ik na het afronden van het ene creatieve project,  altijd snel door met het volgende. Maar om als bedrijf gezond te blijven, is het soms nodig om stil te staan en winst te maken met een project. Dit is precies de stap die ik tijdens Driving Dutch Design heb gezet: even stilstaan bij mijn ondernemerschap en mij verdiepen in de kennis die ik nodig heb om beter te ondernemen. Dit zou ik elke (creatieve en startende) ondernemer gunnen.” 

Foto: Heartsync van Nino Basilashvhili

In hoeverre kan design bijdragen aan een betere wereld?

“Zoals bij elke discipline, tool, methode of technologie, is de intentie van de persoon die ermee werkt van het grootste belang, samen met hun bereidheid om feedback te ontvangen en samen te creëren met degenen voor wie ze ontwerpen. Ik hoop dat binnen het ontwerpveld steeds meer de deuren worden geopend naar co-creatie, niet alleen met mensen, maar bijvoorbeeld ook met dieren en onze natuurlijke omgeving. Hoewel we niet op dezelfde manier kunnen communiceren als met andere mensen, kunnen we zeker ontwerpen in hun belang.”


Kasia Zareba

Studio name: Studio Kasia Zareba

Design discipline: product design, pattern design, and ceramic design


Hey! Could you tell us who you are and what you create?

Photo: Kasia Zareba | Photographer: Kachna Baraniewicz

“Hi! My name is Kasia Zareba. I am an Eindhoven based designer passionate about patterns. Hand drawn sketches are at the heart of my work, which gives patterns its uniqueness. I then translate them to industrial processes. Resulting in products with a personal touch to which people can relate to. With my designs I aim to enrich the experience we have with the surrounding.”


What developments have you undergone during Driving Dutch Design?

“During DDD I was confronted with the entrepreneurial side of my company, something I knew was important but never actually dedicated time to working on. With the help of the masterclass, I was able to take necessary steps in managing a company. I made tough decisions to discontinue some activities that weren't generating sufficient income and didn’t align with the direction of my work. While this was confronting, making these decisions was necessary and relieving. Now, I have more focus in my work.

My advice to future Drivers is to take your time and truly dive into the masterclass. Also, enjoy Dragon's Den. As intimidating as it may sound, presenting yourself to an external audience and implementing the knowledge gained during the masterclasses was an amazing experience.”

Photographer: Andrey Avdeenko

To what extent can design contribute to a better world?

“Patterns and structures are integral components of how we perceive our surroundings. Spaces wield a significant influence on our mood and behavior. Patterns are a powerful tool capable of evoking a spectrum of emotions and establishing the ambiance of a space.  Through the strategic use of shape, color, and structure the perception of both space and objects can be altered. They direct the attention of individuals, and shape their behavior and feelings within that space. Incorporating patterns into design elements can transform a space, reflecting personality and expressing the character of its interior. By designing meaningful surfaces and collaborating with architects, my aims is to contribute to the creation of positive spatial experiences, fostering comfort and harmony in people's environments.”


Sofie Leenen

Naam studio: Sofie Leenen

Ontwerpdiscipline: productontwerp


Hey! Wil je ons vertellen wie je bent en wat je maakt?

“Ik ben Sofie Leenen en ontwerp ambachtelijke objecten. Gedreven door een diepgewortelde fascinatie voor handgemaakte producten ben ik altijd nieuwsgierig naar hoe objecten worden gemaakt. Met mijn projecten wil ik aandacht geven aan de maakmethodes, die meestal niet zichtbaar zijn of waarbij de kennis van specifiek vakmanschap zelfs langzaamaan verdwijnt. Om klassieke ambachten te behouden, ben ik op zoek naar een balans tussen oude en nieuwe technieken. 

 Foto: Sofie Leenen | Fotografie: Wouter Kooken

Door nieuwe combinaties te maken, reflecteer ik op de oorsprong van het maakproces met invloeden van moderne innovaties. Dat is het ambacht van de toekomst! 

Momenteel werk ik voornamelijk aan mijn project Braided Weave. Geïnspireerd op weef- en vlechttechnieken die worden samengebracht tot één techniek om de constructie van driedimensionaal textiel te vernieuwen. Braided Weave bestaat uit een oneindige serie vazen, borden en schalen van textiel. Elk object in deze serie is uniek door de samenstelling van materiaal, kleur en de opstelling van de modulaire mallen die de vorm beïnvloeden.”


Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt tijdens Driving Dutch Design? En welke belangrijke inzichten zou je andere ontwerpers willen meegeven?

“Met veel plezier heb ik deelgenomen aan het programma van Driving Dutch Design. Na vijf jaar ervaring om het runnen van mijn eigen studio leek het me tijd om te reflecteren op hoe het ging. Van nature ben ik niet erg zakelijk en ondernemend ingesteld, wat ik dan steeds vaker als een obstakel ervoer. DDD heeft me veel kanten laten zien over hoe ik wel ondernemend kan zijn. Er is niet één juiste manier; ik moet gewoon de manier vinden die het beste bij mij past. De masterclasses en de vele gesprekken in de groep heeft mij ontzettend geholpen om mezelf weer iets beter te leren kennen.


In hoeverre kan design bijdragen aan een betere wereld?

“In mijn ontwerpen ben ik opzoek naar meer persoonlijkheid, artistieke expressie en tactiliteit van een object. Ik streef naar het maken van objecten die iets vertellen over de oorsprong van hun materialen, met een totale beheersing van vakmanschap en verfijning in alle details. Maken-der-wijs probeer ik al deze elementen samen te brengen.

Ik ben gedreven om het traditionele proces te blijven ontwikkelen en onder de aandacht te brengen. Graag neem ik je mee in deze reis om de relatie en waardering die we hebben met objecten te behouden en te versterken. Met de voortdurende groei van de wegwerpmaatschappij, geloof ik dat het nog belangrijker is geworden om meer op maat gemaakte ontwerpen en productieprocessen te koesteren.”

Fotograaf: Serena Eller Vainicher

Driving Dutch Design

Driving Dutch Design is het professionaliseringsprogramma van de BNO, Dutch Design Foundation (DDF) en Stichting Stokroos dat gedreven ontwerpers op weg helpt in de wereld van het creatief ondernemerschap. 

Wij geloven in de kracht van ontwerp en het vermogen van de ontwerpsector om bij te dragen aan een betere, mooiere en duurzamere wereld. Vanuit deze overtuiging trainen wij elk jaar een geselecteerde groep jonge ontwerpers met top potentieel. Wij doen dit omdat wij zien dat juist zij aan de start van hun carrière vaak worstelen met de vaardigheden die nodig zijn voor succesvol ondernemerschap. DDD ontwikkelt een kwalitatief inhoudelijk programma rond kennis en vaardigheden die deze groep beter equipeert om het zakelijke speelveld te betreden.