#Artikelen

23.04.2024

Driven to change the world

Oud-drivers 4F.STUDIO, Charis Stephanie, Aniek Bartels en Buikpraat blikken terug op hun ervaringen met Driving Dutch Design en delen tips met andere ontwerpers.


4F.STUDIO

Naam studio: 4F.STUDIO

Ontwerpdiscipline: ruimtelijk ontwerp

Hoofdbeeld: render door Nicolas Wijnstekers


Hey! Wil je ons vertellen wie jullie zijn en wat jullie maken?  

 Foto: Joshua Kelly en Kim van den Belt

“Bij 4F.STUDIO is ‘Cathedral Thinking’ de leidende filosofie achter onze ontwerppraktijk, waarbij de nadruk ligt op de langetermijnvisie en samenwerking die nodig zijn om blijvende en impactvolle projecten te ontwikkelen. We creëren verantwoorde en duurzame ontwerpen die natuur en technologie op innovatieve manieren integreren. 


Daarbij richten we ons op bedrijven en academische instellingen die ons streven naar duurzaam en verantwoord design delen. Ons werk omvat ontwerponderzoek, conceptontwikkeling, interactieve ervaringen, merkidentiteit en duurzame producten.”


Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt tijdens Driving Dutch Design? En welke belangrijke inzichten zou je andere ontwerpers willen meegeven als oud-Driver?

“Tijdens onze tijd als deelnemer aan Driving Dutch Design hebben we een significante ontwikkeling doorgemaakt. Werkend op het platteland, waar we soms geïsoleerd kunnen zijn van andere professionals, was de mogelijkheid om medeontwerpers te ontmoeten en ons netwerk te vergroten erg waardevol. Een hoogtepunt was de masterclass storytelling gegeven door Paul Huges. Ook de training van Cultuur + Ondernemen was heel verrijkend; we hebben deze organisatie zelfs na afloop van DDD benaderd voor praktische vragen, wat erg behulpzaam bleek.

Als oud-Drivers zouden wij andere ontwerpers willen meegeven hoe belangrijk het is om jezelf open te stellen voor nieuwe leerervaringen en het bouwen van een netwerk. De inzichten die je tijdens programma's zoals DDD opdoet, zijn niet alleen goed voor je professionele ontwikkeling, maar bieden ook nieuwe perspectieven op hoe je als ontwerper kunt groeien en je in je ontwerppraktijk kunt verdiepen. Het benaderen van organisaties en experts buiten je eigen netwerk kan daarnaast onverwachte deuren openen en biedt ondersteuning op momenten en manieren die je misschien niet direct verwacht.”

Foto: The Greenhouse

In hoeverre kan design bijdragen aan een betere wereld?

“Design speelt een belangrijke rol in het vormgeven van onze wereld; het biedt niet alleen praktische oplossingen voor dagelijkse problemen, maar opent ook speculatieve en kritische perspectieven op hedendaagse thema's. Door deze veelzijdigheid kan design bijdragen aan een betere wereld. Het stelt ons in staat om niet alleen te reageren op het nu, maar ook toekomstige uitdagingen te anticiperen en te adresseren. Design-denken moedigt aan om voorbij de oppervlakte te kijken, diepgravende vragen te stellen en vanuit verschillende invalshoeken naar oplossingen te zoeken. Het biedt een uniek platform voor innovatie, waarbij de combinatie van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid centraal staat. Door deze benadering kunnen ontwerpers bijdragen aan sociale, ecologische en economische verbeteringen, variërend van het ontwikkelen van duurzame producten tot het stimuleren van maatschappelijke verandering. Zo wordt design een krachtig instrument voor positieve verandering, een middel om niet alleen de wereld om ons heen vorm te geven, maar deze ook daadwerkelijk te verbeteren.”


Charis Stephanie

Naam studio: Charis Stephanie Bakker

Ontwerpdisciplines: illustratie en animatie


Hey! Wil je ons vertellen wie je bent en wat je maakt?

“Mijn naam is Charis Stephanie en ik vertel verhalen door middel van illustraties en animaties. Ik maak graag werk dat betrekking heeft tot vrouwelijke vraagstukken, vrouwelijkheid en wat het kan inhouden om vrouw te zijn.”


Foto: Charis Stephanie

Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt tijdens Driving Dutch Design?

“Tijdens Driving Dutch Design heb ik me erg gesteund en begrepen gevoeld. Er zijn meerdere ontwerpers die in hun onderneming door dezelfde processen gaan als ik. Ergens weet je dit wel, maar nu maakte ik het van dichtbij mee. DDD heeft me enerzijds meer kracht en richting gegeven, maar anderzijds ook mijn kwetsbaarheid aan het licht gebracht. Mijn werk is erg persoonlijk, en daarom vond ik feedback ontvangen soms moeilijk. Ik heb geleerd om hier afstand van te doen en je onderneming als iets objectiefs te behandelen. In dat proces zit ik nu nog. Mijn werk komt voort uit iets wat ik graag wil vertellen aan de buitenwereld, wat belangrijk voor mij is. Als dat niet goed overkomt, is dat soms lastig te verwerken. Ik probeer hier anders mee om te gaan en het niet meer op mezelf te betrekken. Ik denk erover om bijvoorbeeld de naam van mijn onderneming anders te noemen en het niet meer met mijn eigen naam te associëren .” 

Foto: werk van Charis Stephanie

In hoeverre kan design bijdragen aan een betere wereld?

“Designers streven per definitie naar een betere wereld. Ze ontwerpen altijd met het idee om een verbeterde versie van een product, systeem, plan of verhaal te maken. Denken dat het anders kan en moet, is wat designers tot wereldveranderaars maakt.”


Aniek Bartels

Naam studio: Aniek Bartels

Ontwerpdiscipline: illustratie


Hey! Wil je ons vertellen wie je bent en wat je maakt?

Foto: Aniek Bartels | Fotograaf: Marit De La Vera

“Ik ben Aniek Bartels, een illustrator gevestigd in Hilversum. Met mijn illustraties open ik de deur naar de betoverende wereld van kinderen en ondersteun ik hen in hun persoonlijke groei. Ik breng mijn visie tot leven op verschillende manieren, zoals in kinderboeken als ‘Vleertje Muis’ en ‘Een kleintje erbij’, maar ook in kinderproducten, spelletjes en museuminstallaties. 

Eigenlijk kan alles waar kinderen mee te maken krijgen mijn kleurrijke en humoristische vertaling gebruiken. Want ik bied met mijn illustraties een eenvoudige manier om complexe gevoelens uit te drukken. 
Mijn motivatie komt voort uit mijn eigen jeugdervaringen en mijn ontdekkingsreis om emoties te begrijpen. Hierdoor ben ik me bewust van de uitdagingen waarmee kinderen soms worden geconfronteerd, en vind ik het belangrijk hen te helpen deze te overwinnen, zodat ze vol zelfvertrouwen kunnen groeien.”


Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt tijdens Driving Dutch Design? En welke belangrijke inzichten zou je andere ontwerpers willen meegeven? 

“Driving Dutch Design heeft mij geholpen om datgene wat ik eigenlijk van binnen al voelde, in woorden uit te drukken. Hierdoor heeft het traject mij meer vertrouwen en helderheid gegeven in mijn onderneming. Voordat ik begon met DDD had ik het gevoel dat ik veel op intuïtie deed. Dankzij de masterclasses heb ik geleerd dat dat niet per se erg is, en heb ik handvatten gekregen om meer grip te krijgen op bepaalde aspecten van creatief ondernemen. Door al deze waardevolle inzichten te ervaren met medeondernemers die in hetzelfde schuitje zitten, is er een hele hechte en betrokken groep ontstaan. Een groep die ook na het Driving Dutch Design-traject voor elkaar klaarstaat.”

Foto's: werk van Aniek Bartels

In hoeverre kan design bijdragen aan een betere wereld?

“Design heeft het vermogen om verbeelding te stimuleren en interactie uit te lokken. Het is een super power om op een inspirerende manier bij te dragen aan een betere wereld door functionaliteit, duurzaamheid, sociale impact, culturele expressie en educatieve mogelijkheden te bevorderen.”


Buikpraat

Naam studio: Buikpraat

Ontwerpdisciplines: service- en social design


Hey! Wil je ons vertellen wie jullie zijn en wat jullie maken?

“Wij zijn Olga van Lingen en Lotte Jonkergouw en wij zijn de initiatiefnemers van Buikpraat. Buikpraat is een onderzoeks- en ontwerpbureau gericht op de eerste duizend dagen van het kind. Ouders willen vaak méér doen om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun kind, maar weten niet altijd hoe. Dat is jammer, want over opvoeden en opgroeien is veel wetenschappelijke kennis beschikbaar. Alleen vindt die kennis zijn weg vaak niet naar de belangrijkste bestemming: de ouders zelf.


 Foto: Olga van Lingen en Lotte Jonkergouw | Fotografie: Sanja Marusic

Buikpraat springt in dit gat en slaat de brug tussen wetenschap en praktijk. Dit doen we onder andere door wetenschappelijke kennis te vertalen naar een informatieve app met praktische opdrachten en tools. Zo kunnen (aanstaande) ouders op een laagdrempelige manier, direct zelf aan de slag.”


Welke ontwikkelingen heb je doorgemaakt tijdens Driving Dutch Design? En welke belangrijke inzichten zou je andere ontwerpers willen meegeven?

“Onze deelname aan Driving Dutch Design heeft ons er toe gedwongen focus aan te brengen. Wij wilden, en willen nog steeds, te veel tegelijkertijd. Zowel DDD als onze deelname aan de Dutch Design Week hebben een extra setje gegeven in de professionalisatie van Buikpraat. DDD heeft ons geholpen in het vormgeven van het verhaal dat wij naar buiten brengen en de mensen die we daarmee proberen aan te trekken.


In hoeverre kan design bijdragen aan een betere wereld?

“Als social designers willen we een positieve impact maken op de toekomst van ouders en kinderen. Wij geloven dat de beste start daarvoor, het allerprilste begin is. Wij richten ons daarmee op preventie van problematiek. Hiermee streven we naar het doel gezondheidsachterstand en kansenongelijkheid te voorkomen.

Foto links: Buikpraat applicatie | Foto rechts: Olga van Lingen en Lotte Jonkergouw

Driving Dutch Design

Driving Dutch Design is het professionaliseringsprogramma van de BNO, Dutch Design Foundation (DDF) en Stichting Stokroos dat gedreven ontwerpers op weg helpt in de wereld van het creatief ondernemerschap. 

Wij geloven in de kracht van ontwerp en het vermogen van de ontwerpsector om bij te dragen aan een betere, mooiere en duurzamere wereld. Vanuit deze overtuiging trainen wij elk jaar een geselecteerde groep jonge ontwerpers met top potentieel. Wij doen dit omdat wij zien dat juist zij aan de start van hun carrière vaak worstelen met de vaardigheden die nodig zijn voor succesvol ondernemerschap. DDD ontwikkelt een kwalitatief inhoudelijk programma rond kennis en vaardigheden die deze groep beter equipeert om het zakelijke speelveld te betreden.