Expositie it’s in our nature
De relatie tussen mens en natuur krijgt mede vanwege de covid-19 pandemie en de klimaatcrisis hernieuwde aandacht. Er werd gewandeld, gereflecteerd, gewaardeerd en actie gevoerd. Maar nog altijd domineren we de natuur door deze te manipuleren, uit te putten, te behandelen als een soort fabriek die wij managen en aanpassen naar onze wensen en die we gebruikt achterlaten.
Maar wat als de natuur in charge was en zich zou kunnen uitspreken tegen het onrecht dat de mens hen aandoet?
Autonomous Tree
De Autonomous Tree van Krzysztof Wronski doet een poging in de groen aangeklede expositie in het Klokgebouw: 'It’s in our nature' van curator Marleen van Bergeijk. Zijn echte levende boom, uitgerust met sensoren en beveiligingscamera’s, vertegenwoordigt een ecologisch netwerk die de belangen van niet-menselijke levende organismen beschermt en behartigt. Met een chat-bot en een app kunnen mensen in gesprek gaan met deze boom waarbij de rollen zijn omgedraaid: de mens is onderworpen aan het gezag van de boom. De boom is zowel rechter als politieagent die mensen veroordeelt die slecht met de natuur omgaan en zelfs boetes uitdeelt. |

Fungal Supercoating
Emma van Leest die al jaren onderzoek doet naar bioleer als alternatief voor dierlijk leer, brengt haar materiaal steeds verder en werkt daartoe samen met de natuur. Ze toont Fungkee - een Fungal Supercoating. In samenwerking met de Radboud Universiteit ontwikkelde ze een waterafstotende schimmelcoating uit menselijke infecties. De spray maakt het bioleer waterdicht en houdt de kleur vast.
Fungal Supercoating, Emma van Leest
Microbe-mate
Mark Wang schetst een hypothetische toekomst waarin je micro-organismen als huisdier houdt. Kun je een band opbouwen met een microbe die je kunt aaien met een pincet en kunt bekijken via een microscoop? Is de microbe-mate het huisdier van de toekomst?
Microbe-mate, Mark Wang
The Community of Symbiosis
Loes Voermans speculeert en filosofeert met 'The Community of Symbiosis' over een nieuwe wereld na het Antropoceen waarin we een kunstmatige huid, verkregen na een operatie, gebruiken om onderwater te ademen. Zo kunnen we een samenwerkingen tussen mens en een waterplantpopulatie opzetten en onderhouden.
De prikkelende vraag is natuurlijk of we zo’n ingrijpende opoffering willen maken. Zo laat 'It’s in our nature' op allerlei manieren nadenken over de aard van het beestje en onze verhouding tot de natuur.
The Community of Symbiosis, Loes Voermans