#Artikelen

21.10.2021

Dutch Design Week Blog #4

Alles zien en meemaken van de Dutch Design Week is onmogelijk. Viveka van de Vliet licht daarom elke dag een of meer highlights voor ons uit. Deel 4: Things That Matter.


Expositie Things That Matter

Things That Matter is een van de subthema’s van DDW en de naam van de expositie in de Microlab Hal. Een nieuwe mooie locatie als alternatief voor het Veemgebouw. Things That Matter toont de rijkheid en reikbreedte van dit thema en bevraagt de relatie tussen mensen en hun spullen. Wat is de waarde van onze producten en hoe definieer je dat?


Het Circulair Warenhuis

Als iets kapot is, vervangen we het en gooien het oude weg. Repareren vinden we te duur. Zo komen die producten op de afvalberg terecht en als het meezit in de kringloopwinkels.

Die spullen vinden een nieuw thuis of wordt gerecycled, maar ook in de kringloopwinkels blijven ze met zeker 30% onverkoopbare waar zitten. In dat gat springt het Circulair Warenhuis in Leiden.

Odoo CMS - een grote afbeelding

GLASS-works Matter, Makkink & Bey / Straal, Max Lipsey

De initiators: Stichting Kringloopbedrijf het Warenhuis, Popma ter Steege Architecten, buro bordo en Raw Color lieten drie miljoen kilo aan goederen die het kringloopbedrijf binnenkrijgt de hoofdrol spelen. Nienke Hoogvliet (textiel), Max Lipsey (keramiek), Studio Makkink & Bey (glas) en Fraser McPhee (spaanplaat), maakten van zo’n reststroom mooie producten die geproduceerd worden in de eigen werkplaatsen van het Warenhuis en verkocht in de concept store. 


REX

Daar sluit REX van Ineke Hans bij aan. Van gerecyclede bureaustoelonderdelen van polyamide, visnetten, tapijten en industrieel afval maakte ze mooie nieuwe volledig gerecyclede stoelen: de eerste Nederlandse statiegeldstoel. Wie een exemplaar inlevert bij een van de lokale inzamelpunten van Circuform, een nieuw merk dat industrieel ontworpen meubels een circulair leven geeft, krijgt 20 euro terug. Haar campagne ter promotie van REX is hilarisch goed.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Rex, Ineke Hans / Fotograaf: Annegien van Doorn

Community Couture

Aniela Fidler vertelt verhalen door middel van textiel. Met haar Community Couture stelt ze het DDW-publiek de vraag: What matters? Mensen kunnen een kleur, stukje reststof kiezen en opschrijven wat waarde voor hen betekent. Fidler brengt die persoonlijke verhalen van mensen samen in één kledingstuk. Dat werk kun je lenen, waardoor je een soort wandelend boek wordt dat andermans verhalen draagt. 

"Als je afvalmateriaal weggooit, gooi je ook de verhalen van mensen weg", redeneert ze. Daarom bedacht ze tijdens de lockdown dit project waarin mensen elkaar nauwelijks spraken en zagen. Ze stopte 600 uur in het vervaardigen van een jasje dat alle verhalen van mensen bijeenbrengt als een waardevol conversation piece. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Community Couture, Aniela Fidler

Sharing Elements

Christien Meindertsma, een van de drie ambassadeurs van DDW21, maakte een nieuwe installatie als een universeel statement over de elementen waaruit ons lichaam bestaat. Ze onderzocht in hoeverre we fysiek verbonden zijn met de wereld om ons heen; Materie is de basis van alles, het is de zuurstof die we inademen, de kalk in onze botten, het ijzer in appelstroop en de plastic vezels in ons drinkwater. 

Naast de cruciale en gezonde elementen van materie is steeds meer materie schadelijk, daarom moeten we onze geringe kennis over materie vergroten, vindt Meindertsma.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Sharing Elements, Christien Meindertsma

HOW&WOW BASK IT!

Adrianus Kundert startte tijdens de covid-pandemie samen met Jamie Wolford het enorm populaire Instagram-platform The Basketclub, een vlechtende makersclub. Samen met Crafts Council Nederland is HOW&WOW BASK IT! een kleurrijke en rijke uiting van verschillende manieren van mandenvlechten waar het plezier in het maken vanaf spat. 


Van handwerk dat de computer niet kan maken tot het ambacht gecombineerd met de nieuwste technologie; het geeft het mandenvlechten een nieuwe waarde en toekomst.

HOW&WOW BASK IT!, Adrianus Kundert

DDA 2021

De nominaties voor de Dutch Design Awards toont weer een diverse kijk op ontwerpen. Van de vormgeving van de Marker Wadden als niet mensgericht natuurlandschap en Mijn Stem is Groen van Lesley Moore, een mooi geïllustreerde webapp waarbij kinderen hun stem kunnen uitbrengen voor een groenere toekomst, tot Good Neighbours over surveillance-technologie, waarin affect lab met performance en humor de groeiende cultuur van privétoezicht onderzoekt; 

Whatsapp-buurtpreventiegroepen en deurbelcamera’s zorgen voor verbondenheid, vervreemding maar ook voor paranoia en angst voor 'vreemdelingen' in een buurt. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Mijn Stem is Groen, Lesley Moore

VALUE // VALUES

VALUE // VALUES, Tim Jongerius en Nienke Hoogvliet

In het project VALUE // VALUES van Studio Nienke Hoogvliet (Tim Jongerius en Nienke Hoogvliet) wordt de bezoeker aan de hand van twee vloerkleden gevraagd: welke waarde ken je toe als je niets weet en welke waarde als je de achtergrond kent? 

Het ene kleed is in Nederland gemaakt, het andere in Armenië. 


We zien aan de hand van twee reuzenbonnetjes de kosten van het hele productieproces. Hoe beter inzicht iedereen heeft, des te beter er geproduceerd kan worden, is het achterliggende idee, en zullen producten een hogere emotionele en financiële waarde krijgen.