#Artikelen

08.12.2021

Extravet #16

Een waardevolle guide om werknemers aan te trekken en te behouden, The Blue Flag en de super handige feature 'Interactive components'. Jeroen Disch schrijft over drie items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must read

Beeld: Homerun

Met de 'Guide to Creating your First Hiring Process' heeft Homerun het laatste deel toegevoegd aan hun serie guides over hoe je als bedrijf werknemers aantrekt en vasthoudt. Zeer waardevolle insights!


Must see

Odoo CMS - een grote afbeelding

Beelden: Alex Clay / Fiene de Blaey / Blue Dot Flag

De vlag hierboven is The Blue Dot Flag en ik zag ‘m voor het eerst toen ik laatst de klimaatmars liep. Bij de klimaatmars in 2019 brak het extinction-symbol door naar de massa (zie Halfvet #18); wie weet gaat dat nu gebeuren met de aardvlag.

Ik ben een enorme sucker voor vlaggen. De eenvoud in vorm, de symboliek, het fysieke karakter – vlaggen zijn altijd vet. Het idee voor The Blue Dot Flag komt van Tijs Bonekamp, oprichter van ontwerpbureau Ape to Zebra (en Halfvetter :) Een dik jaar geleden ontwierp hij de vlag, speciaal voor onze planeet. Ik kwam in contact met Tijs en hij vertelde:

"Het doel van de vlag is eigenlijk heel simpel: mensen bewust maken van het feit dat er maar één blauw stipje is waar we het met z’n allen mee zullen moeten doen. Hopelijk leidt dat tot een soort ‘aarde eerst’-houding; dat je je bewust best van de impact van je handelen op de gezondheid van de aarde. Daarnaast denk ik dat het ook als een soort houvast kan werken: een symbool van hoop en een gevoel van saamhorigheid, ipv vingerwijzen en verdeling in de maatschappij. De klimaatmars van vorige week sterkt ons in ieder geval in die gedachte. Enorm veel reacties van omstanders!"

Lees meer over de ontstaansgeschiedenis van z'n vlag in deze blogpost.


Must use

Figma heeft Interactive components van z'n beta-bestaan verlost en is nu voor iedereen beschikbaar. Superhandige feature die je veel werk gaat besparen.

Interactive components maken variants interactief. Ze voegen user input toe, zoals hover, click of keyboard press. De transitie van variant 1 naar variant 2 is te customizen; je kunt kiezen voor dissolve of smart animate. Die laatste optie is zo krachtig, dat Figma niet alleen prototyping-tools overbodig maakt, maar ook (basic) animatie-tools.

Zo werkt het:

 
 

Wil je je er meer in verdiepen? In mei speelde Matt D. Smith met de beta van interactive components en maakte deze uitlegvideo. En Smashing Magazine schreef een uitgebreide en heldere introductie.



Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft geregeld gastlessen, is mentor bij de BNO en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.