Must read
67% van alle werknemers in Nederland overweegt om van baan te wisselen. Hoe hou je talent vast? SUE (bureau voor gedragsverandering) geeft duiding en komt met drie adviezen:
Lees het hele artikel. |

Must see
Deze tweet moet je even zien. De camera vliegt rond een persoon alsof een drone het filmt. Maar het is gefilmd met een iPhone die op de grond bleef. Hoe? Door een techniek die Neural Radiance Fields (NeRF) heet. Heel vet.
Must use

Als er één nieuwe techniek is waar ik dit jaar niet op uitgekeken raakte, dan is het text-to-image. Elke keer word je weer verrast en er is nog zoveel te ontdekken. Het voelt magisch om een algoritme dat uit een paar GB aan code bestaat zo creatief te zien. En de ontwikkelingen lijken exponentieel te gaan. Een paar dagen geleden kwam versie 4 van Midjourney uit, dat weer een grote stap in kwaliteit vooruit is. Het is nu wachten op de public release van Google Imagen; dat zal de vierde grote speler worden. |
Om m'n enthousiasme te kanaliseren, heb ik een kleine, praktische guide gemaakt voor iedereen die ook aan de slag wil met text2img. Want uiteindelijk moet je gewoon zelf ontdekken wat het bijzonder maakt. Here we go!
De drie modellen
Op dit moment zijn er drie veelgebruikte text2img modellen. Ik gebruik ze alle drie veel want ze hebben ieder hun eigen karakter en voor- en nadelen:
DALL-E
Platform: Open AI Lab (web)
Sterke kanten: realistisch (resultaten lijken door mens gemaakt) en intelligent (‘snapt’ wat je met een prompt bedoelt)
Extra features: inpainting en outpainting (delen in of ‘aan’ een beeld laten genereren)
Kosten: Je krijgt 50 beelden gratis en daarna maandelijks 15 gratis. Als je meer wil kost het 0,13 euro per gegenereerd beeld.
Documentatie: beta.openai.com/docs
Midjourney
Platform: Discord server
Sterke kanten: esthetisch (mooie resultaten) en creatief (verrassende resultaten)
Extra features: eigen afmetingen en upscaling
Kosten: De eerste 25 beelden zijn gratis. Daarna maandelijks 10 euro (200 beelden) of 30 euro (onbeperkt).
Documentatie: midjourney.gitbook.io/docs
Stable Diffusion
Platform: DreamStudio (web) of DiffusionBee (Mac app)
Sterke kanten: brede kennis over objecten, mensen, plaatsen en stijlen
Extra features: eigen afmetingen, intuïtieve parameters, onbeperkte prompts (bekende mensen, politiek en naakt zijn toegestaan), en inpainting en outpainting
Kosten: De eerste 200 beelden zijn gratis. Daarna kost het 0,01 euro per gegenereerd beeld. Als je SD op je eigen computer draait, is alles gratis.
Documentatie: beta.dreamstudio.ai/faq
De juiste prompts
Alles valt of staat bij het invoeren van de juiste prompts. Daarbij geldt: hoe specifieker hoe beter. Een prompt kun je het beste opbouwen uit drie delen: de scène-omschrijving, de stijl en de technische randvoorwaarden. Hergebruik delen van prompts van anderen of gebruik generators om de juiste prompts te fabriceren. Het is meestal een kwestie van trial and error; je prompt blijven schaven tot je de visual hebt die je wil.
Uitleg
DALL-E 2 Prompt Book (e-book)
A.I. Explore: Prompt Fundamentals (e-book)
Prompt generator
Img2prompt
Prompt inspiratie