#Artikelen

01.03.2023

Extravet #27

Drie interessante case studies, het custom lettertype van de gemeente Amsterdam en eindeloos plezier met de app Typespace. Jeroen Disch over items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must read

Goede case studies zijn zeldzaam, maar goud waard. Er is veel voor nodig: een interessante case, de bereidheid om het ontwerpproces te delen en een goede schrijver. De auteur moet beschikken over een vleugje ijdelheid én over dienstbaarheid om de lezer de beste insights cadeau te doen. Vind dat maar eens in één project, laat staan in één ontwerper. 

Dus als ze op m'n pad komen, ben ik getriggerd. Toevallig verschenen er de afgelopen maand drie interessante:

Landingspagina Spotify | Beeld via spotify.design

Spotify homepage redesign


Voorheen bestond de homepage van Spotify uit een traditionele landingpage die het product aanprees met feature highlights en een grote download-knop voor de app.


Maar uit onderzoek bleek dat bezoekers maar één ding willen: meteen muziek luisteren. Dat kon pas na veel clicks, downloads en inloggen. Daarom is besloten om van de homepage een web player te maken. Klinkt logisch, maar had veel voeten in de aarde






Designing a logo

Voor het Google Fonts blog omschrijft Tom Muller zijn proces voor het ontwerpen van een logo. Hij neemt je stap voor stap mee in z'n conceptontwikkeling, schetsen en final designs. Mooie, gedetailleerde inkijk. 


iA Presenter identity

iA Presenter is de onlangs gelanceerde tool waarmee je presentaties maakt, op een verrassende, andere manier dan je gewend bent. Het is van dezelfde makers als iA Writer. Bij het ontwerpen van de identity van iA Presenter was het belangrijk om het visueel te laten aansluiten bij iA Writer, maar het ook genoeg eigenheid te geven. Of ze daar in zijn geslaagd en welke krankzinnig lange route ze hebben afgelegd, lees je in deze case study


Must see

Gemeente Amsterdam heeft een custom lettertype laten maken voor al hun communicatie: de Amsterdam Sans. Ontworpen door Bold Monday, in samenwerking met thonik, die 22 jaar geleden de identity voor de gemeente ontwierp en die nog steeds overziet. Tot nu toe was Avenir de huisstijlletter, maar de jaarlijkse licentiekosten waren zo fors dat het loonde om een eigen lettertype te laten maken. Ook kon zo een aantal visuele issues met de Avenir worden getackled.

Het ontwerp van de Amsterdam Sans is sterk op de Avenir geïnspireerd, maar kent een aantal verbeteringen:


  • De kapitalen zijn relatief laag en de stokken en staarten steken minder ver uit. Dit zorgt voor een rustiger beeld, met name bij adressen (zie foto hieronder).

  • De x-hoogte is groter zodat op mobile en in klein gezette teksten de leesbaarheid vooruit gaat.

  • Meer onderscheid tussen de letters i, l en I en het cijfer 1. Vooral handig wanneer je een wachtwoord typt.


Beeld: Jeroen Disch

Paul van der Laan (van Bold Monday) liet afgelopen jaar tijdens Five Talks Type al een voorproefje van het lettertype zien. Hij heeft eerder meegewerkt aan het logo van het Rijksmuseum. Daarin zit die prachtige (en typisch Nederlandse) ij-ligatuur. Ook de Amsterdam Sans bevat een bijzondere ij: een ronde, Griekse y. Nice!

Wil je de Amsterdam Sans in actie zien? Check amsterdam.nl.


Must use

Typespace is wat je krijgt als AR en variable fonts een baby maken. Eindeloos plezier met deze app :) 

Beeld: Typeface

Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft gastlessen en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.