Must Read
Foto: CMD Amsterdam
Een paar weken geleden gaf ik in het KIT een presentatie aan nieuwe studenten CMD Amsterdam op het kickoff-event van hun studie. Ik was gevraagd om iets te vertellen over de beroepspraktijk waar ze over 4 jaar in terecht gaan komen. Da’s voor veel studenten nog ver weg, maar het zal ongetwijfeld een toekomst zijn waarin AI is versmolten met ons vakgebied.
Heeft het met al die AI-automatisering nog wel zin om aan een ontwerpopleiding te beginnen? Hell yeah! Ontwerpers van vlees en bloed worden ongelooflijk belangrijk om tegenwicht te bieden aan de schadelijke kanten van AI en om in het ontwerpproces de human in the loop te houden. Ik heb de eerstejaars op het hart gedrukt dat ze keihard nodig zijn.
Maar hoe zorg je ervoor dat je als menselijke ontwerper relevant blijft en je werk niet wordt overgenomen door bots? Ik presenteerde drie strategieën die allen neerkomen op: doe wat AI niet kan.
1. Vraag waarom
Probeer in je proces steeds de waarom-vraag te stellen. Wees nieuwsgierig naar je onderwerp en empatisch naar je gebruikers. Ben kritisch naar je opdrachtgever en stel processen ter discussie. Een AI-model kan prompts niet weigeren; een menselijke ontwerper kan een opdrachtgever challengen. Is dit de juiste ontwerpvraag? Is deze oplossing ethisch verantwoord? Is het veilig, nuttig en duurzaam? Moet dit überhaupt wel worden ontworpen?
2. Ontwerp holistisch
Ontwerpoplossingen staan nooit op zichzelf, ze zijn onderdeel van systemen. Ontwerp systemen. Betrek de context, zorg voor consistentie en schaalbaarheid. Verbind stakeholders, werk samen met andere disciplines. Weeg belangen af: business vs. gebruikers vs. merk vs. techniek. AI-modellen zijn getraind om inside-the-box te opereren; menselijke ontwerpers kunnen systeemdenken.
3. Ontwikkel je eigen smaak
Je persoonlijkheid, geschiedenis en visie worden steeds belangrijker. Onderdeel daarvan is smaak – je eigen, unieke mening over wat schoonheid is. Een gevoel voor esthetiek, gevormd door jarenlange bewuste en onbewuste inspiratie. Het ontwikkelen van goede smaak kost tijd. Investeer daarin. Daarmee onderscheid je je van AI. Want smaak kan AI niet genereren.
Deze drie strategieën zullen je helpen om je als ontwerper te onderscheiden van AI, omdat ze onze menselijkheid laten shinen. ✨
Een artikel met dezelfde boodschap kwam ik tegen op het blog van Adobe Design: Six human skills that will future-proof your design career, geschreven door Samantha Warren. Hear hear!
Must See
Beeld: Dekmantel
Dekmantel zag er dit jaar zoooo niiiiiice uit. Je kunt het zelfs een evolutie van de identity noemen terwijl het zo veel nieuwe persoonlijkheid toevoegt. Heel knap gedaan door Jonathan Castro Alejos. Check het interview met hem waarin ‘ie vertelt over z’n inspiratiebronnen voor de stijl. De bruggen in het Amsterdamse Bos spelen een sleutelrol.
Must Use
Het Persoonlijk Ontwikkelplan template van Cultuurmarketing helpt je bij het vastleggen van je persoonlijke ontwikkeldoelen in je werk. Als je in dienst bent is zo’n POP een goeie manier om je ambities concreet te maken naar je werkgever.
Jeroen Disch is art-director en voorheen design lead bij digitaal ontwerpbureaus Bravoure en GRRR. Hij geeft gastlessen en trainingen en schrijft over digital design in zijn nieuwsbrief Halfvet.
De redactie heeft geprobeerd om alle rechthebbenden van de beelden te achterhalen. Ben je de rechthebbende van een beeld en heb je geen toestemming gegeven voor de publicatie, neem dan contact op via website@bno.nl.
The editors have tried to find out all rights holders of the images. If you are the rights holder of an image and have not given permission for its publication, please contact website@bno.nl.