#Artikelen

04.03.2025

Extravet #48

De impact van AI op ontwerpers volgens het Future of Jobs Report, de culinaire branding-lessen van Koto, en AI-tools die creatieven verder helpen. Jeroen Disch over items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must Read

 Beeld: WEF


Het World Economic Forum (WEF) heeft haar Future of Jobs Report uitgebracht en AI gaat een flinke impact hebben op het werk van ontwerpers, zowel in negatieve als positieve zin.


Ben je grafisch ontwerper? Dan behoor je volgens het rapport tot de 11 meest bedreigde beroepsgroepen. Ben je UX/UI designer? Dan werk je in de 8 hardst groeiende sectoren.

Hoe kun je je als grafisch ontwerper aanpassen? Het WEF formuleert vijf strategieën:

- Ontwikkel UX/UI expertise

- Richt je op het versterken van je creative thinking skills (want dat is lastig door AI te vervangen)

- Investeer in kennis over en werken met AI tools

- Specialiseer je in een domein waar menselijke inzicht en creativiteit essentieel is

- Verken kansen in opkomende vakgebieden zoals sustainable design en green technology


Must See

Beeld: Koto 

Ontwerpbureau Koto geeft een kijkje in hun keuken – en ze houden die kook-metafoor stevig vast! Op Seasoned delen ze onderdelen van hun branding-proces, in korte 101’s. Bedoeld voor studenten en andere nieuwsgierigen met beginnersvragen. Verwacht geen doorwrochten merkmanifesten, maar toegankelijke introducties tot branding.

De website is waanzinnig mooi in een over de top, culinaire 70s stijl gegoten. De vale gradients, de krullerige typografie, de vettige kookboek-fotografie en de animaties op lage framerate: wauw wauw wauw 😋

De eerste twee branding-kookboekjes Start with Strategy en The Power of Good Ideas staan live. Later volgen er meer.


Must Use

Beeld: Bol

Laatst was ik te gast bij Bol.com waar ik voor het creatieve team een workshop gaf over hoe ze AI kunnen inzetten in hun dagelijkse werk. Ik heb een aantal tools behandeld waarmee de deelnemers gingen experimenteren. Veel hebben vergelijkbare features, maar de beste hebben één ding waarin ze uitblinken. Hieronder de tools waar we in m’n workshop mee werkten. Let’s play!


Miro

Goed in: ideation.

De AI features van Miro geven je extra power tijdens conceptontwikkeling. Het kan mindmaps genereren, teksten herschrijven, sticky notes clusteren of je ideeën uitbreiden met nieuwe ideeën.


Storyboard Generator

Goed in: storyboarding.

Heb je een script voor een film of commercial en wil je het omzetten in een visual storyboard? Laat het AI doen. Er worden automatisch scènes gemaakt en gevisualiseerd met consistente personages. En alles aanpasbaar.


Midjourney

Goed in: beeldgeneratie.

Nog steeds mijn goto tool voor visuals. Naast de consistentie-features Character Reference, Style Reference en Style Codes is er sinds kort Moodboards, waarmee je visuals genereert op basis van een moodboard. Heel vet.


Visual Electric

Goed in: vrij werken op een canvas.

Je werkt op een canvas zoals je gewend bent van andere ontwerp tools. Dat voelt vrijer en je proces is beter zichtbaar. Verder heeft het allerlei handige functies en zijn de visuals vaak verrassend goed.


Vizcom

Goed in: 3D objecten.

Dit is meer een pro tool voor illustratoren en visualizers, maar heeft een hele toffe feature: het maakt van je platte schets een 3D object die je als 3D model kunt downloaden.


Kling

Goed in: statische beelden animeren.

Upload een statisch beeld en beschrijf in een prompt hoe je ‘m wil laten bewegen.


Firefly

Goed in: vorm + materiaal blenden.

Firefly is een prima beeldgenerator, maar waar ‘ie opvallend goed in is, is het samenvoegen van een grafische vorm (logo, letters) en een materiaal (plastic, steen, kiwi). Je upload bijv. een jpg met de letters IJS en een beeld van een bolletje roomijs en Firefly genereert een visual van het woord IJS, gemaakt van roomijs.


Exactly

Goed in: trainen van eigen illustratiestijl.

Upload een reeks illustraties in dezelfde stijl, train het model en genereer nieuwe illustraties in een consistente stijl.


Flair

Goed in: productfotografie.

Flair biedt allerlei features voor productfotografie. Je traint het model door een reeks packshots van een product te uploaden (van verschillende kanten geschoten) en vervolgens genereer je visuals van je product in omgevingen die je zelf bedenkt.


Nog niet genoeg? Check mijn volledige selectie Creative AI Tools op disch.nl/tools.


Jeroen Disch is art-director en voorheen design lead bij digitaal ontwerpbureaus Bravoure en GRRR. Hij geeft gastlessen en trainingen en schrijft over digital design in zijn nieuwsbrief Halfvet.


De redactie heeft geprobeerd om alle rechthebbenden van de beelden te achterhalen. Ben je de rechthebbende van een beeld en heb je geen toestemming gegeven voor de publicatie, neem dan contact op via website@bno.nl.

The editors have tried to find out all rights holders of the images. If you are the rights holder of an image and have not given permission for its publication, please contact website@bno.nl.