Portretfotograaf: Cindy van Rees
Van harte gefeliciteerd, met welke jubilaris hebben we te maken?
“Dank je wel! Design Innovation Group (DIG) bestaat tien jaar. Ik ben Marieke Rietbergen, oprichter en directeur. We zijn een sociaal en strategisch ontwerpbureau. We zijn verliefd op het ontwerpproces en maken vernieuwing en verandering voor onze opdrachtgevers daarmee heel veel makkelijker en leuker. We co-creëren met ontwerpend denken en doen, een wereld in balans: eerlijk en duurzaam. We maken visies, strategieën, ontwerpen voor gedrag en trainen onze opdrachtgevers. Dat doen we vanuit drie ‘brillen’ het systeem, organisaties en gebruikers.”
DIG office
Na zoveel jaar kun je vast een fantastische anekdote uit je mouw schudden?
“Heel erg veel. Mensen zijn- en menselijk gedrag is altijd heerlijk weerbarstig.
Een heel mooi inzicht vond ik in een project rondom warmtenetten. Beleidsmedewerkers vanuit gemeenten wilden weten hoe zij bewoners beter kunnen benaderen en betrekken bij de uitrol van warmtenetten; waar hebben zij nu behoefte aan qua informatievoorziening? We ontdekten dat bewoners op participatieavonden veelal technisch geschoolde mensen zijn met technisch georiënteerde vragen. De gemeente besteedt hierdoor veel tijd en aandacht aan technisch onderzoek om deze vragen te beantwoorden.
Het ontwerpproces
Wij zochten de bewoners die hun stem nooit laten horen. Zij vullen geen enquêtes in, komen zeker niet naar bewonersavonden en nemen geen contact op met de gemeente. We vonden ze in het centrum van de stad en met een softijsje met spikkels in het vooruitzicht vertelden zij wat zij aan informatie nodig hadden en van wie zij die hoopten te krijgen; dat bleken de buren en mensen uit de straat. En dat was het. Dit betekent eigenlijk voor gemeenten dat zij welwillende buurtbewoners dus maximaal moeten ondersteunen.”
Wat was een belangrijk keerpunt of hoogtepunt in jullie carrière, en waarom?
“Er zijn er denk ik twee. De eerste was toen ik koos om vooral impact gericht te werken. Dus alleen nog maar aan projecten en programma’s die organisaties helpen een eerlijke en duurzame (dus inclusieve) wereld te creëren.
Een tweede grote keerpunt maken we deze maand. Het social designbureau Butterfly Works wordt onderdeel van Design Innovation Group. Daardoor kunnen we de internationaal bekende en beproefde ontwerpmethoden en inclusieve cross culturele co-creatie aanpak van Butterfly Works inzetten. Niet alleen Nederland, maar de hele wereld is ons speelveld. Het team verdubbeld.
Project de Hof
Kun je ook een lastig moment of dieptepunt noemen?
“Natuurlijk was de coronatijd erg lastig. Iedereen in dienst willen houden was pittig. Daar kunnen alle eigenaren aan relateren denk ik. We moesten snel over naar online facilitatie, maar kregen ook prachtige opdrachten, zoals het voeren van helende gesprekken in organisaties. Na de coronatijd was het weer omschakelen naar de vibe van vooruitgang, hoop en moed in plaats van behoud en voorzichtig zijn. Ik heb veel lessen over veerkracht en in verbinding met het team verder gaan geleerd.”
Resultaten gebruikersonderzoek voor grondstof | De Clique
Op welk project zijn jullie het meest trots, en waarom?
“De projecten waarbij we onze opdrachtgevers hebben meegenomen om stappen in een nieuwe richting te zetten. Vooral het in kaart brengen van de innovatiebehoeften van patiënten met een nieraandoening, de geleerde lessen uit ‘In my backyard please’ (IMBYP), de gesprekken over wat een circulaire samenleving nu echt is, het grondstoffen-ophaalsysteem dat we met De Clique ontwierpen, maar ook hoe bewoners en ondernemers van een plein in Amersfoort vier jaar na dato nog steeds de visie dragen die we samen met hen ontwikkelden. Het project van Butterfly Works, die samen met lokale creatieven een gamestudio oprichtten in Jemen en een serious game co-creëerden. Onlangs wonnen we een prijsvraag over een rechtvaardig drinkwaterlandschap. Het is nog niet duidelijk wat er uit gaat komen, behalve dat er straks veel beter gesproken kan worden over wat we nu rechtvaardig vinden. Dat we dat met onze partners voor elkaar gaan krijgen, maakt me nu al trots.”
Wat doen jullie om dit jubileum te vieren?
“We hebben een toekomstfeest gegeven, waar we ook het samengaan met Butterfly Works hebben gevierd.”
Hebben jullie ook een jubileum te vieren? Laat het ons weten! Stuur een email naar website@bno.nl. De ondergrens voor het jubileum is 10 jaar.