#Artikelen

15.12.2022

Live & Tell: Shortlife

Een rubriek waarin we een bureau interviewen dat een jubileum viert. Dit keer het 10-jarig jubileum van Shortlife, het bureau van grafisch ontwerper en illustrator Peter Kortleve.


Van harte gefeliciteerd, met welke jubilaris hebben we te maken?

“Grafisch ontwerper en illustrator Peter Kortleve, ook wel bekend onder de bedrijfsnaam Shortlife. Na zo’n 15 jaar in loondienst te hebben gewerkt, begon ik 10 jaar geleden als zelfstandig professional. Daarbij nam ik mij o.a. voor om ook weer werk te creëren met m’n handen. Tekenen was vóór mijn opleiding op het Grafisch Lyceum in Zwolle mijn hobby en daar wilde ik destijds mijn werk van maken. Maar sindsdien was het alleen maar computerwerk. Heel blij dat ik nu ook illustrator ben. Soms ook weer aan het zeefdrukken. Heel fijn.”

Peter Kortleve bij zijn ‘Sluis’ muurschildering | Fotograaf: Paul Remmelts

Na zoveel jaar kun je vast een fantastische anekdote uit de mouw schudden?

“Toen ik nog maar nét als zelfstandige was begonnen, vroeg een bevriende ondernemer of we konden afspreken in biercafé De Heks. Op een maandagavond. Tuurlijk! Gezellig. Na enkele biertjes zei ik dat ik maar weer eens naar huis moest. Hij zei teleurgesteld: ‘Aah, joh. Nu al?! Hé, je bent nu eigen baas hè. Je kan je werktijden nu zélf bepalen.’ Oh, ja!! En het werd laat. En veel.

Even vergeten dat die ochtend de wekker weer om 7.00 uur ging omdat onze kinderen naar school moesten. Ik heb bij het ontbijt gedaan alsof er níets aan de hand was. Die dinsdagochtend regende het pijpenstelen, dus bracht ik mijn lief en de kinderen weg met de auto. Maar volgens mij mocht ik wettelijk gezien nog niet achter het stuur zitten. De alcohol gierde nog door m’n lijf. Eenmaal op het werk ging ik de kerstkaarten aan mijn relaties schrijven, maar ik kon de pen nauwelijks vasthouden. Ik ben nooit meer doordeweeks de kroeg in gegaan.”


Wat was een belangrijk keerpunt of hoogtepunt in je carrière, en waarom?

“Dat was toch het besluit om zelfstandig ondernemer te worden. Geen makkelijk besluit overigens. Voor ik daadwerkelijk de knoop durfde door te hakken, ben ik bij allerlei bevriende ontwerpers langsgegaan om tips en adviezen rondom het ondernemerschap in te winnen. Tegelijkertijd was ik een nieuw festival aan het organiseren: MAD Fest.

MAD stond voor Music, Art & Design, een geliefde combinatie. Het festival was op een zaterdag. De maandag erop moest ik mijn ondernemingsplan bij het UWV inleveren. Daar kreeg ik te horen dat als ik zo’n waanzinnig festival neer kon zetten, ik ook wel zou slagen als ondernemer. En met die goedkeuring ging ik zenuwachtig gniffelend naar de KVK.”

Jubileumboek ‘Druk! Druk! Druk!’, daarin naast werk ook ‘making of’ beelden en achtergrondinfo

Kun je ook een lastig moment of dieptepunt noemen, en wat heb je daarvan geleerd?

“Bijna meteen bij de start kreeg ik door toedoen van mijn laatste werkgever te maken met advocaten, een rechter en verhoren. Een vreselijk dieptepunt. Ik werd met name psychisch gesloopt. Hoewel ik niks hoefde te vrezen, zat de spanning er flink in. Zoals verwacht had hij geen zaak.

Mijn (fijne) advocate drukte mij toen op het hart om weer volop met mijn werk bezig te gaan, hetgeen ik graag doe, en mij te richten op positieve energie. Dat laatste gaat af en toe nog door mijn hoofd. Je kan je soms aan iets of iemand ergeren, zacht gezegd. Je hebt immers een bepaalde kwaliteit of visie voor ogen. Blijf niet te lang in die negatieve sfeer hangen. Richt je op positieve energie.”

Dichtbundel voor Boudewijn Betzema, Kortleve’s oud-leraar van het Grafisch Lyceum Zwolle

Op welk project ben je het meest trots, en waarom?

“Och, zoveel. Meestal een van de laatste werken, zoals een flinke muurschildering die ik onlangs voor de Sluiswijk in Deventer maakte. En een bijzondere opdracht was een dichtbundel voor mijn oud-leraar van het Grafisch Lyceum, Boudewijn Betzema. Vooral ook omdat hij tijdens dat ene jaar dat hij lesgaf bij mij een belangrijk kwartje liet vallen. De stofomslag, een katoenen zakdoek, heb ik zelf staan strijken en zeefdrukken. Een troostdoekje bij een troostboekje.

Maar het meest trots ben ik toch wel op het feit dat ik nu al 10 jaar overeind sta en met mijn gezin een goed leven kan leiden, de rekeningen kan betalen en nog gewoon de mogelijkheid heb om naar concerten, theatervoorstellingen en op vakantie te gaan. Onlangs nog met goede vriend en fotograaf Maurits Giesen het Pieterpad gelopen. Toen we allemaal mensen aan het werk zagen, zei ik: We doen toch iets goed.”

Jubileumboek ‘Druk! Druk! Druk!’, te reserveren via shortlife.nl

Wat hebben we tot nu toe voor je kunnen betekenen?

“Jullie hebben geregeld geholpen met het promoten van mooie evenementen, zoals het eerder genoemde MAD Fest. Te gek om via die weg dezelfde vakidioten te bereiken. Tijdens een van die evenementen werd ik gewezen op Pictoright. Heel blij dat ik mij daarbij heb aangesloten, zeker nu ik elk jaar behoorlijk wat boekomslagen maak. En verder ik heb soms wat advies ingewonnen, bijvoorbeeld voor het afkopen van auteursrecht. Daar kreeg ik verstandige tips en een kant-en-klare overeenkomst bij. Super.”


Wat doe je om dit jubileum te vieren?

“Ik ben momenteel druk bezig met een mooi, hardcover boek genaamd ‘Druk! Druk! Druk!’ met een geweldig overzicht (al zeg ik het zelf) van 10 jaar Shortlife. Naast de uitdrukking hint de titel ook op mijn affiniteit met drukwerk. Je hebt na al het werk uiteindelijk iets tastbaars in handen, het ruikt lekker, het papier draagt bij aan de look & feel, etc. Het prikkelt meer zintuigen dan een app of een website. Je kan een (of meer) van de 200 exemplaren makkelijk reserveren via mijn website.”


Hebben jullie ook een jubileum te vieren? Laat het ons weten! Stuur een email naar website@bno.nl. De ondergrens voor het jubileum is 10 jaar.