#Artikelen

30.01.2025

Patrick Aarts Sen over Driving Dutch Design

Patrick Aarts

We spraken met projectmanager Patrick Aarts Sen over Driving Dutch Design, het programma dat ontwerpers helpt bij de professionalisering van hun creatief ondernemerschap.


Tekst: Chris Wigmans | Fotografie: Evy Hachmang

Waaruit bestaan jouw taken bij de BNO?

“Als senior projectmanager lever ik een bijdragen aan het stimuleren en verder ontwikkelen van creatieve ondernemerschap van ontwerpers. Dat is erg waardevol. We zetten ontwerpers in hun kracht en bieden een podium voor de sector. Dit empoweren van anderen is wat mij drijft en waar mijn hart ligt.”


Op welke manier ben je betrokken bij Driving Dutch Design?

“Binnen mijn werk houd ik me voor een belangrijk deel bezig met het ontwikkelen en aanbieden van een educatieaanbod dat aansluit op de praktijk van ontwerpers. In die hoedanigheid ben ik als programmamanager verantwoordelijk voor Driving Dutch Design (DDD), hét professionaliserings- en netwerkprogramma van de Nederlandse ontwerpsector. Met DDD helpen we gedreven ontwerpers al bijna vijftien jaar bij de professionalisering en ontwikkeling van hun creatief ondernemerschap.”


Met wie werkt de BNO samen voor DDD?

“DDD was in 2012 een gezamenlijk initiatief van de Dutch Design Foundation en ABN AMRO. Omdat beide organisaties geen kennis en ervaring hadden met het opzetten van een trainingsaanbod, werd de BNO als derde partner aangetrokken. Ik heb toen de eerste versie van het masterclassprogramma samengesteld en ben sinds de eerste editie in 2013 bij DDD betrokken gebleven, ook toen de coördinatie nog door anderen werd gedaan.

Foto: Driving Dutch Design 2021 

Vanaf 2020 ben ik als Programmamanager DDD volledig verantwoordelijk voor het programma. Ondanks de prettige samenwerking stopte de bank na tien jaren met het programma. En voor DDF was 2024 het laatste jaar. Gelukkig blijft DDD voor ontwerpers wel bestaan. Dat komt grotendeels door de goede samenwerking die we sinds 2020 hebben met Stichting Stokroos. Daarnaast ondersteunt ook het Cultuurfonds DDD dit jaar met een bijdrage uit het Ahrend Fonds. En verder mogen in dit verband ook onze Masters en Dragons niet onvermeld blijven. Zonder hen zag het programma er anders uit.”


Vanwaar je bezieling voor DDD?

“Er zijn ontzettend veel facetten die ik leuk vind aan mijn werk, maar het allerleukste blijft het ontmoeten en coachen van circa vijfentwintig individuele ontwerpers binnen een uitdagend en relevant programma. Dat vind ik echt een voorrecht! Mijn werk maakt dat ontwerpers zich bewust worden van hun eigen kracht, dat ze mogelijkheden leren zien en hoe daar invloed op uit te oefenen. Ik help ze daar graag bij. Er is niets mooier dan iemand te zien groeien. En als de deelnemers het dan ook nog eens onderling goed kunnen vinden en er mooie samenwerkingen ontstaan ben ik helemaal tevreden en gelukkig.”


Heb je nog contact met oud-Drivers?

“Gelukkig wel! Allereerst omdat we in 2021, het jaar van de tiende lichting, zijn gestart met Club DDD. Club DDD zet zich in voor de ontwikkeling van ontwerpers, stimuleert samenwerking en bevordert het delen van netwerken. Drivers treden na hun deelname aan het programma automatisch toe en de organisatie van activiteiten is ook grotendeels in handen van de Drivers zelf. Daarnaast kom ik veel alumni tegen bij alles wat de BNO doet. Dat kan als spreker bij een event zijn, als bezoeker bij een training of omdat we samenwerken binnen een werkgroep, raad of het BNO-bestuur.”

Foto: Club DDD | Fotografie: Sophie Tijssen 

Waarom is DDD zo belangrijk?

“Bij de BNO geloven we in de kracht van ontwerp en het vermogen van de ontwerpsector bij te dragen aan een betere, mooiere en duurzamere wereld. Vanuit deze overtuiging trainen wij elk jaar een geselecteerde groep jonge ontwerpers met top-potentieel. Wij doen dit omdat wij zien dat juist zij aan de start van hun carrière vaak worstelen met de vaardigheden die nodig zijn voor succesvol creatief ondernemerschap. Met het kwalitatieve, inhoudelijk programma van DDD doen ontwerpers kennis en vaardigheden die ze goed voorbereiden en verder helpen op het zakelijke speelveld.”


Meedoen met Driving Dutch Design?

Wil jij samen met andere talentvolle ontwerpers werken aan het versterken van je creatieve onderneming? Meld je dan vóór 9 februari aan voor de Driving Dutch Design-trainingen Design your identity en Design your Business.

Design your Business richt zich op de zakelijke aspecten van het ondernemen: financiën en financiering, marketing en acquisitie, gesprekstechnieken en onderhandelen en het maken en vastleggen van afspraken. Ook besteden we aandacht aan de sociale kanten van je creatieve praktijk en aan het versterken van je leernetwerk. Meld je hier aan.

Bij Design your Identity staan je identiteit als ontwerper en jouw verhaal centraal. Je gaat aan de slag met positioneren, presenteren, storytelling en pitchen. Verder besteden we aandacht aan de sociale kanten van je creatieve praktijk en aan het versterken van je leernetwerk. Meld je hier aan.


Driven by Purpose

Foto: Driven by Purpose, Dutchies Design | Fotografie: Jasper Timmermans


Dit interview werd eerder gepubliceerd in Driven by Purpose, een publicatie die het werk en de visie van de ontwerpers van Driving Dutch Design 2024 samenbrengt.


Het biedt een diepgaande inkijk in de drijfveren en ambities van twintig ontwerpstudio’s die met hun werk maatschappelijke impact willen creëren. De publicatie is ontworpen door Chris Wigmans (Dutchies Design).