#Artikelen

21.10.2021

Dutch Design Week Blog #3

Alles zien en meemaken van de Dutch Design Week is onmogelijk. Viveka van de Vliet licht daarom elke dag een of meer highlights voor ons uit. Deel 3: Hara Hachi Bu Village.


Hara Hachi Bu Village

Enkele jaren geleden bezocht designer, kunstenaar en onderzoeker Arne Hendriks het Japanse eiland Okinawa waar ene mevrouw Kuranari hem een misosoep met oesterzwammen en zeewier voorschotelde en zei: Hara hachi bu. Het betekent: eet tot je 80% vol zit. Eet dus niet totdat je niet meer kunt, maar totdat je geen honger meer hebt. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

tekening door Arne Hendriks

Dit simpele advies om 20% ruimte over te laten, biedt ruimte tot verandering en leidde ook tot het Hara Hachi Bu Village, gevestigd midden op het Ketelhuisplein. In twaalf in een kring gegroepeerde opgeknapte tweedehands tuinhuisjes bieden ontwerpers, kunstenaars, wetenschappers, muzikanten en andere creatieven inspirerende voorbeelden van hun oefeningen om een stap terug te doen. Ze ontwerpen, produceren en doen minder. De enorme pompoen van 500 kilo als eye-catcher, die perfect verbeeldt dat het voortdurend propageren van groei absurd is. 


Mushroom Shower & Shrinking Temple

Betreedt de Mushroom Shower van Federico Cagoni die de warmte die micro-organismen in het afval van de oesterzwammen-industrie produceren, gebruikt. Of The Shrinking Tempel, een soort wasserette. Het uitgangspunt: de wereld heeft geen ruimte meer en wordt ook niet groter, beantwoorden Miles Worner en Leon Barre met een mogelijke oplossing: wij kunnen kleiner worden. Dat verbeelden ze met een knipoog door de magische mogelijkheden van de droger in te zetten. Er komen kleinere kleren uit tevoorschijn, zelfs een kleinere komkommer en uiteindelijk veel meer, inclusief wijzelf. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

The Shrinking Tempel, Miles Worner & Leon Barre / Mushroom Shower, Federico Cagoni

Zo illustreert het dorpje het algemene thema van DDW: The Greater Number, als een zoektocht naar het 'betere aantal'. Het sluit aan bij Hendriks’ eerdere radicale projecten over groei, en het vormt de start van zijn publieke onderzoek dat hij met zijn zelf opgerichte gelijknamige universiteit voortzet, waarbij we kunnen blijven oefenen om een stap terug te doen en ruimte te maken voor iets anders, iets beters.


The Exploded View Beyond Building

En als je toch op het Ketelhuisplein bent, klim in The Expolded View Beyond Building, een huis dat Lucas de Man en Pascal Leboucq vorig jaar nog als maquette toonden en nu helemaal is opgebouwd uit bijna honderd natuurlijke bouwmaterialen. 

 
 

Potentiële materiaalstromen als leem, mycelium, algen, zeewier, zuiveringsslib, eierschaal, bakbanaan en koffie, zijn voorradig en worden niet of nauwelijks gebruikt in de bouwwereld. Het huis toont de rijkdom en een manier van duurzaam bouwen die de wereld niet kleiner of groter, maar wel beter maakt.