Fotografie: Liza Target
Hebben vrouwelijke ontwerpers jou geïnspireerd om ontwerper te worden? Zo ja, wie en waarom?
“Mijn carrière werd als kind oorspronkelijk geïnspireerd door fictieve uitvinders zoals Willie Wortel. Verder was Anna Noyons, oprichter van Ink, was in mijn vroege carriere een grote inspiratie. Ze heeft een sterke visie over de rol van design in maatschappelijke uitdagingen.”
“Er worden vaak aannames gedaan, bijvoorbeeld dat ik alleen van esthetiek ben en niet van techniek.”
Heb je als vrouwelijke ontwerper bepaalde uitdagingen ervaren binnen de industrie?
“Er worden vaak aannames gedaan, bijvoorbeeld dat ik alleen van esthetiek ben en niet van techniek. Ik heb aan een technische universiteit gestudeerd, maar in mijn vorige baan werd vaak aangenomen dat ik complexe technische content niet kon volgen. Ook tijdens mijn zwangerschap werd ervan uitgegaan dat ik een project niet zou kunnen leiden.”
Denk je dat er nog steeds genderongelijkheid is in de Nederlandse designwereld? Waarom wel of niet?
“Ja. Het zit niet alleen in de verdeling van mannen en vrouwen, maar ook in structurele ongelijkheden. Er zijn onbewuste vooroordelen bij sollicitaties, een glazen plafond in leidinggevende posities en een gender pay gap. Ook zie je nog veel bureaus met uitsluitend mannelijke partners.”
Foto: Ink Social Design | Fotografie: Liza Target
Wat zou je willen zien veranderen in de industrie om het voor vrouwen (nog) toegankelijker te maken?
“De sector moet toegankelijker worden voor iedereen, zodat verschillende maatschappelijke perspectieven vertegenwoordigd worden in de sector. Dit begint bij opleidingen, ik heb zelf gestudeerd aan de TU Delft, en er was toen weinig diversiteit onder de studenten. Dat kan beter.”
Wat maakt het mooi om als vrouwelijke ontwerper in Nederland te werken?
“In Nederland vervagen de grenzen tussen disciplines, wat ruimte biedt voor experiment en maatschappelijke impact. Vooral binnen social design is er veel ruimte om je eigen weg te vinden, en ik zie steeds meer vrouwelijke ontwerpers die activisme combineren met design.”
Beeld: Mensenkenners | Fotografie: Ink Social Design
Welke tip zou je geven aan jonge vrouwelijke ontwerpers die net beginnen?
“Zoek je eigen netwerk en sluit je aan bij communities of mentorprogramma’s. Onderhandel over je tarieven en contracten, want veel vrouwen beginnen te laag, wat de sector beïnvloedt. Vorm je eigen ontwerpbaan, zelfs als je geen formele designrol hebt. Mijn eigen rol heb ik gevormd, ook al begon ik in een functie die niet specifiek voor een ontwerper was.”
Hoe zie je de toekomst van design in Nederland? Zijn er trends of ontwikkelingen waar je enthousiast over bent?
“Er is groeiende belangstelling voor design thinking in maatschappelijke vraagstukken. Ook wordt de ethische kant van design serieuzer genomen, bijvoorbeeld hoe technologie inclusief kan zijn. Daarnaast zie ik dat jonge ontwerpers steeds activistischer worden en design inzetten voor systeemverandering, wat ik een veelbelovende ontwikkeling vind.”