Hebben vrouwelijke ontwerpers jou geïnspireerd om ontwerper te worden? Zo ja, wie en waarom?
“Absoluut. Op de middelbare school raakte ik gefascineerd door de iconische Eames-stoelen van Charles & Ray Eames. Ik las dat haar man Charles opmerkte: ‘Alles wat ik kan doen, doet Ray beter.’ Na wat verdieping vond ik dat juist heel inspirerend en sterk, juist omdat in die tijd gendergelijkheid ontbrak. Het moet voor die tijd niet vanzelfsprekend zijn geweest dat ze zo succesvol is geworden. Later ontdekte ik tijdens mijn studie aan de Design Academy de kleurrijke textiele werken van Anni Albers, de vernieuwende ontwerpen van Hella Jongerius, de architectonische interventies van Petra Blaisse en het tactiele werk van Sheila Hicks. Zij inspireerden mij om te experimenteren met materialen, textuur en kleur.”
Heb je als vrouwelijke ontwerper bepaalde uitdagingen ervaren binnen de industrie?
“De uitdagingen in de industrie zijn vaak subtiel en moeilijk meetbaar. Er zijn nog steeds meer mannen in leidinggevende posities en vrouwen verdienen gemiddeld minder. Ik merk dat bepaalde eigenschappen zoals leiderschap en strategisch inzicht bij mannen sneller als vanzelfsprekend worden gezien. Vrouwen worden vaak geconfronteerd met de verwachting om hun competentie te bewijzen, terwijl mannen meestal als competent worden gezien totdat het tegendeel bewezen is. Veel vrouwen hebben het imposter syndroom, het gevoel dat ze hun succes niet verdienen of dat ze constant hun competentie moeten bewijzen, zelfs als ze gekwalificeerd zijn. Ook voel ik soms de druk om alles tot in de puntjes te onderbouwen, terwijl mannen soms met een nonchalante houding wegkomen.”
“Ik merk dat bepaalde eigenschappen zoals leiderschap en strategisch inzicht bij mannen sneller als vanzelfsprekend worden gezien. ”
Denk je dat er nog steeds genderongelijkheid is in de Nederlandse designwereld? Waarom wel of niet?
“Ja, de designwereld is vaak progressief, maar de bredere context vertoont nog steeds genderongelijkheid. Onderzoek door Women INC en ABN AMRO in 2022 toont aan dat vrouwelijke kunstenaars minder verdienen, minder zichtbaar zijn terwijl ze niet minder actief zijn en zelden leidinggevende posities bekleden. De kloof wordt niet vanzelf kleiner en er is structurele verandering nodig om vrouwelijk talent niet te verliezen.”
Foto: Studio Nina van Bart | Fotografie: Leon van den Broek
Wat zou je willen zien veranderen in de industrie om het voor vrouwen (nog) toegankelijker te maken?
“Bewustwording van ongelijkheid moet beginnen bij individuen, maar ook bij galerieën, musea, subsidieverstrekkers en opdrachtgevers. Er is behoefte aan meer vrouwelijke docenten in designopleidingen die actief zijn in het werkveld, zodat ze als rolmodellen kunnen dienen voor de volgende generaties. Ik geef zelf les op kunstacademies om jongere ontwerpers te ondersteunen.”
Foto: CS rugs | Fotografie: Nina van Bart & Feico Dieudonné
Wat maakt het mooi om als vrouwelijke ontwerper in Nederland te werken?
“Nederland heeft een rijk landschap van succesvolle vrouwelijke ontwerpers, die zowel nationaal als internationaal bekend zijn. Het kleine formaat van Nederland maakt het makkelijker om in contact te komen met deze inspirerende ontwerpers, waardoor we goede rolmodellen hebben en het toegankelijk voelt om zelf een carrière in design na te streven en impact te maken in de creatieve industrie.”
Welke tip zou je geven aan jonge vrouwelijke ontwerpers die net beginnen?
“Laat je niet uit het veld slaan. Kom voor jezelf op, blijf trouw aan je waarden en gebruik die als kracht. Neem de ruimte die je verdient.”
Hoe zie je de toekomst van design in Nederland? Zijn er trends of ontwikkelingen waar je enthousiast over bent?
“Ik zie positieve veranderingen op het gebied van inclusiviteit, waarbij niet alleen gendergelijkheid, maar ook diversiteit op het gebied van etnische achtergrond en sociale klasse steeds belangrijker wordt. Musea, subsidieverstrekkers en galerieën zetten hier stappen in, en dit zal leiden tot gelijke kansen in de samenleving en de designindustrie.”