#Artikelen

12.03.2025

The Female Gaze: Sanne Kistemaker

We spraken met vijf vrouwelijke ontwerpers. Welke uitdagingen ervaren zij en welke unieke perspectieven brengen zij in als vrouw in de ontwerpwereld? Deze keer: Sanne Kistemaker van Muzus.


Hebben vrouwelijke ontwerpers jou geïnspireerd om ontwerper te worden? Zo ja, wie en waarom? 

“Ik had geen vrouwelijke ontwerpers als rolmodel, maar was wel gefascineerd door Frida Kahlo. Wat me heeft geïnspireerd om ontwerper te worden, is de mens in al zijn veelzijdigheid. Mijn passie voor mensen en hun verhalen heeft me altijd gedreven. Ik geloof in de kracht van design om de wereld mooier en rechtvaardiger te maken, en dat kan alleen met een diverse groep ontwerpers.”


Heb je als vrouwelijke ontwerper bepaalde uitdagingen ervaren binnen de industrie? 

“Ik heb bewust de uitdagingen binnen de industrie vaak vermeden door mijn eigen studio, Muzus, op te richten. Wij voelden dat we meer konden bijdragen als onafhankelijke ontwerpstudio. Daarnaast gaf ik voorlichting aan vrouwelijke middelbare scholieren om het ontwerpvak toegankelijker te maken voor vrouwen. Het was mooi om later te horen dat mijn inspanningen vrouwen inspireerden om ook in het vak te stappen.”



“Het was mooi om later te horen dat mijn inspanningen vrouwen inspireerden om ook in het vak te stappen.”


Denk je dat er nog steeds genderongelijkheid is in de Nederlandse designwereld? Waarom wel of niet?

“Ja, hoewel er in Social Design meer diversiteit is, zie je nog weinig vrouwelijke bureau-eigenaren en vaak alleen mannen op podia. Bij Muzus hebben we altijd bewust voor een diverse groep gekozen. In de beginjaren waren we met alleen vrouwen, als statement. Inmiddels is de balans beter, en dat werkt het beste.”

Foto: Gemeente Zeewolde | Fotografie: Muzus

Wat zou je willen zien veranderen in de industrie om het voor vrouwen (nog) toegankelijker te maken? 

“We moeten de veelzijdigheid van het vak laten zien en de kracht van ontwerp voor maatschappelijke vraagstukken benadrukken. Het is essentieel om diverse ontwerpteams te hebben om inclusieve oplossingen te creëren. Opleidingen moeten meer diverse ontwerpers opleiden, zodat de samenleving beter vertegenwoordigd is.”


Wat maakt het mooi om als vrouwelijke ontwerper in Nederland te werken? 

“Nederland is progressief en er is steeds meer aandacht voor inclusiviteit in design. Bij Muzus creëren we projecten die urgentie rondom onderwerpen zoals inclusie en diversiteit aansteken. Het is mooi dat er ruimte is om de toekomst vorm te geven.”

Foto's: Muzus, Rookvrij-leven voor iedereen | Fotografie: Sas Schilten 

Welke tip zou je geven aan jonge vrouwelijke ontwerpers die net beginnen? 

“Ontwerp is een superkracht. Wees niet bang om die kracht te benoemen en te laten waarderen. Blijf leren, experimenteer, faal en verbeter. Zoek samenwerkingen, want samen kom je verder dan alleen.”


Hoe zie je de toekomst van design in Nederland? Zijn er trends of ontwikkelingen waar je enthousiast over bent? 

“Nederland loopt voorop in Social Design, waarbij samenwerking tussen diverse disciplines centraal staat. De toekomstige ontwerper zal aan de beleidstafel zitten en bijdragen aan de gezamenlijke vormgeving van een betere toekomst. Het is een voorrecht om aan zulke maatschappelijke vraagstukken te werken.”