#Artikelen

12.11.2024

Welkom Jeroen Peeters

Maak kennis met Jeroen Peeters, nieuw BNO-lid en oprichter van Future of Now. Met zijn werk maakt hij toekomsten tastbaar en zoekt hij naar maatschappelijke impact.


Naam: Jeroen Peeters

Naam studio: Future of Now

Leeftijd: 38

Disciplines: Design research, consultancy


Waar ben je het meest trots op? 

“Het Station of Being is een innovatief busstation dat ik samen met Rombout Frieling en Ambra Trotto ontwierp tijdens mijn werk bij RISE in Noord-Zweden. In dit project staat de ervaring van de wachtende reiziger centraal, met draaibare houten pods en een subtiel licht- en geluidssysteem dat aankomende bussen aankondigt. We kregen hiervoor ook international erkenning. Ik ben vooral trots op de experimentele aanpak waarmee we de ervaarbaarheid van mogelijke toekomsten echt tastbaar hebben gemaakt.

Foto: Station of Being | Fotografie: Samuel Pettersson 

Deze ervaring, waarbij ik nauw samenwerkte met ambtenaren en verschillende stakeholders, inspireerde een ander project waar ik trots op ben: het werkboek Training New Sensitivities, dat ik samen met Ambra Trotto en Maria-Claudia Coppola ontwikkelde en dat ik steeds meer verkoop in Europa. Dit werkboek maakt ontwerperskwaliteiten toegankelijk voor niet-ontwerpers, zodat zij op een nieuwe manier met transformatieprocessen kunnen omgaan.

Foto: Training New Sensitivities Workbook door Jeroen Peeters, Ambra Trotto en Maria Claudia Coppola

Als ontwerper werk ik graag samen met experts buiten het ontwerpveld. Vooral mensen die binnen hun organisaties ruimte creëren voor missiegedreven innovatie en die met ons creatief complexe uitdagingen willen aangaan, inspireren mij.”


Waar werk je momenteel aan?

“Er lopen zoals altijd verschillende dingen door elkaar, maar één van de dingen waar ik nu veel mee bezig ben is het ontwerpen van een prototype van een Mobiliteitslabel. Zo’n label is veel complexer en subjectiever dan bijvoorbeeld een energielabel voor een huis, en daardoor bij uitstek iets wat je met ontwerpend onderzoek tastbaar kunt maken. Het project doe ik samen met Tessa Leferink en met hulp van Wesley Hartogs en Tijn La Vos, en wordt mede gefinancierd door het Stimuleringsfonds. Over ongeveer twee maanden lanceren we het prototype.”


Hoe heb je ons gevonden?

“Toen we in 2011 met een groep ontwerpstudenten ons eigen bureautje oprichtten, kochten we het door jullie uitgegeven Handboek voor het opzetten van een ontwerppraktijk. Dat was mijn eerste kennismaking. Sinds de oprichting van Future Of Now ben ik jullie intensiever gaan volgen. Wij werken graag samen met andere studio’s die goed bij een project passen, en ik hoop die onder andere via jullie makkelijker te kunnen vinden.

Foto: Het Avontuurorkest door Tjeu van Bussel, Jeroen Peeters en Andreas Estensen 

Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen? 

“Net lid en nu al op de website, dus dat is al heel leuk. Daarnaast ga ik me ook in schrijven voor jullie trainingen. Naast de projecten ben ik bezig om Future of Now nog meer te positioneren en het lijkt me leuk daar ook jullie resources voor te gebruiken.


Waar kunnen we je binnenkort zien?

“Komende vrijdag, en eigenlijk alle vrijdagen, ben ik bij Industrial Design op de TU in Eindhoven te vinden. Ik ben daar één van de coaches in het Transforming Practices Squad van prof. Caroline Hummels, Gabriele Ferri en collega’s. Met een hele leuke groep onderzoekers, ontwerpers en studenten werken we daar aan een uiteenlopende grote uitdagingen, maar altijd op een ontwerpende manier.”