#Artikelen

15.05.2023

Welkom Malou Beemer!

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer interdisciplinair ontwerper en onderzoeker Malou Beemer.


Naam: Malou Beemer

Naam studio: Studio Mlou

Disciplines: textiel, communicatie en innovatie

Portretfotograaf: Egon Noterman


Waar werk je momenteel aan?

Als ontwerper en onderzoeker werk ik in verschillende richtingen vanuit een holistisch more-than-user-centered perspectief. Naast mijn eigen design projecten, ben ik als freelancer actief als consultant, designer, onderzoeker en spreker op het gebied van interdisciplinaire design strategieën, (draagbare) innovatie en technologie, art direction, concept ontwikkeling en de vertaling hiervan naar concrete communicatie en (textiel)ontwerpen vanuit een sociaal duurzaam oogpunt. Dit vertaalt zich soms naar interdisciplinaire design-projecten, maar ook naar lesgeven, coachen en spreken bij verschillende instituten.

Foto: Lorel Futurity

Eén dag per week ben ik actief binnen de onderzoeksgroep Fashion Research and Technology aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ik momenteel de holistische benadering van spatial design onderzoek. We analyseren en experimenteren met de verbindingen tussen de verschillende ruimtelijke dimensies van architectuur, interieurontwerp, draagbaar ontwerp en de digitale ruimte. Traditionele textiele handwerktechnieken zoals pleaten worden gemixt met nieuwe technologieën, zoals digitaal ontwerpen en lasercutting. Maar ook gebruiken we AR, algoritmes en AI voor bijvoorbeeld het genereren van patronen.

Foto: Second Skins | Fotograaf: Patrick Klein Meuleman

Naar aanleiding van deze samenwerking is het onderzoeksproject Futurity tot stand gekomen. Een onderzoeksproject wat de waarde die we voelen naar textiele objecten in onze omgeving onderzoekt. Door middel van de combinatie van traditionele textiel technieken en nieuwe technologische innovaties werden er objecten ontwikkeld die de grenzen tussen interieur, architectuur, kunst, design en kleding overschrijden en bevragen. Ons onderzoek werd tijdens Dutch Design Week 2022 getest op de Fashion Tech Farm in Eindhoven wat voor waardevolle input heeft gezorgd. Naar aanleiding hiervan kwam de Lorel Futurity collectie tot stand, welke bestaat uit collectible handgemaakte wandobjecten die deels draagbaar zijn.”


Waar ben je het meest trots op?

“Het is voorheen nooit mijn ambitie geweest om mijn eigen bedrijf als fulltime focus en inkomstenbron te hebben. Jarenlang was dit een manier om projecten te kunnen doen die me nauw aan het hart liggen en werkte ik parttime als designer en creative manager in loondienst. Sinds oktober 2020 heb ik me echter volledig op mijn bedrijf gefocust en dat bevalt me bijzonder goed. Het is spannend, vraagt veel energie en de leercurve is hoog. Maar de combinatie van ondernemerschap en creatieve praktijk daagt me uit en past goed bij me.”

Foto: Second Skins | Fotograaf: Patrick Klein Meuleman

Hoe heb je de BNO gevonden?

“Via zakelijke samenwerkingen ontmoette ik collega’s zoals Marsha Simon, maar ook via vrienden werd de BNO bij mij onder de aandacht gebracht.” 


Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen?

“Naast praktische zakelijke input over bijvoorbeeld IP-rechten, contracten en algemene voorwaarden, ben ik ook nieuwsgierig naar de BNO-community en sta ik open voor connecties met like-minded professionele creatievelingen.”

Foto: Lorel Futurity

Waar kunnen we je binnenkort zien?

“Ik ben net terug uit Milaan voor de Milaan Design Week waarbij ik mijn eerste 3 wandobjecten van de Lorel Futurity collectie heb getoond. In The Dutch Corner van de Isola Design Gallery, gecureerd door Wisse Trooster uit Eindhoven, werd aan het begin van de Design Week zelfs een bezoek gebracht door Hare Majesteit Koningin Máxima. 

Foto: Lorel Futurity

Momenteel ben ik in afwachting van groen licht voor 2 grote nieuwe internationale projecten, dus dat is nog even spannend. Daarnaast ben ik me aan het oriënteren op het verder uitbreiden van mijn sprekers activiteiten. Ook hebben de reacties in Milaan het vuurtje aangewakkerd om verdere samenwerkingen te bekijken voor het tentoonstellen (en verkopen) van de bestaande werken maar ook de verdere ontwikkeling van de collectie met nieuwe partners. Zowel het materiaal als het interactieve systeem heeft veel potentie wat uitgeplozen mag gaan worden. Dus mocht je geïnteresseerd zijn in (textiele) design-innovatie en draagbare technologie en de sociale kant van duurzaamheid, connect gerust met me via LinkedIn of Instagram om op de hoogte te blijven.”