Wat maakt dit project zo bijzonder?
“Elk project is bijzonder. Want elke vraag heeft een ander antwoord, en een andere weg om daar te komen. Bij Blik houden we van communicatie die zichzelf is. Communicatie zonder al te veel toeters en bellen, waarin het verhaal zichzelf vertelt. In deze campagne vertellen niet wij dat verhaal, maar doen de vrijwilligers dat zelf. In hun eigen woorden laten ze zien wat vrijwilligerswerk kan zijn. Dat het groots kan zijn. Dat het klein kan zijn. En alles daartussenin.”
Fotografie: Blik
Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?
“Met deze campagne wilde de gemeente Hilversum vrijwilligerswerk op de kaart zetten. Wij wilden het begrip eerst maar eens ‘ontstoffen’. Door te laten zien dat vrijwilligerswerk er voor iedereen is, en dat het bestaat in allerlei vormen, soorten en maten. In de verhalen van de duo’s komen alle perspectieven - in een gelijkwaardig gesprek - langs. Dat van de geholpene en dat van de helper. Door het levendige van vrijwilligerswerk te laten zien, werd het een impactvolle campagne. Een campagne met menselijke, voor Hilversum herkenbare verhalen, verteld door de doelgroep zelf. De online test leverde ons inzichten over voor welk vrijwilligerswerk het meeste animo is.”
Kunnen jullie iets vertellen over het proces?
“In alles wat we bij Blik doen, maken we ons ontwerpproces onderdeel van het eindresultaat. In dat proces betrekken we het liefst iedereen die bij het onderwerp betrokken is. Van manager tot cliënt, van beleidsmaker tot inwoner. Door die werkwijze krijgt een campagne al vorm vanaf het allereerste gesprek. De vrijwilligersduo’s zijn daardoor niet alleen het gezicht van de uiteindelijke campagne, maar een daadwerkelijk onderdeel van het creatieproces. Door gebruik te maken van film, fotografie, tekst, beeld en een online test ‘wat voor type vrijwilliger ben jij?’, ontstond er een veelzijdige campagne. Allemaal vanuit die vijf levensverhalen.”
Fotografie: Blik
Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project?
“Het betrekken van veel mensen kan het creatieproces ook complexer maken. Het succes van de opdracht is dan niet alleen afhankelijk van ons als creatiebureau, een diverse groep van inwoners en professionals doen ook mee. Daarbij zijn er andere factoren van invloed: is het een drukke tijd in het jaar? Kunnen we mensen vinden die willen praten over (toch wel) een gevoelig onderwerp? En is hun verhaal geschikt? Het zijn uitdagingen die we vaker tegenkomen, en in dit project was dat niet anders. Wij kunnen (lees: willen) het niet alleen doen.”
Fotografie: Blik
Zijn jullie tevreden over de ontwikkeling van jullie bureau en hebben jullie tips voor andere ontwerpers?
“De wereld verandert, wij bewegen mee” is één van onze lijfspreuken. En natuurlijk veranderen we zelf ook door mee te bewegen. In 25 jaar hebben we onze draai gegeven aan het proces van creeren. We weten nu hoe we het voor onszelf, en ook voor anderen kunnen inzetten. Van begin tot einde doen we het samen. Soms zorgt dat voor buikpijn. Want lukt het allemaal wel? Hebben we het dit keer niet veel te groot gemaakt? Alle twijfels komen voorbij. Maar uiteindelijk komt alles altijd goed. En daarin zit wat ons betreft ook de charme.”
Fotografie: Blik
Waar kunnen we jullie momenteel nog meer zien?
“In Hilversum is het resultaat van ons werk regelmatig te zien. Bijvoorbeeld in campagnes over eenzaamheid of mantelzorgers. Ook in andere gemeenten (zoals Leiden en Almere) en veel zorgorganisaties is ons werk te zien. Al is ‘zien’ hier misschien niet het juiste woord. Wij worden blij van communicatie die doorwerkt. Communicatie die effect heeft. Ons werk is heel vaak meer dan een visueel product alleen. Je kan het zien, maar voordat het dat werd was het een beleving.”