#Artikelen

30.05.2023

Work & Show: Elise Luttik

Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. Dit keer het project Ballerina van industrieel ontwerper Elise Luttik.


Fotograaf: Floor Knaapen

Wat maakt dit project zo bijzonder?

“In deze collectie zit mijn verbeelding van een dansende ballerina. Ik probeer een product altijd zo te ontwerpen dat je net even iets langer kijkt, zodat het je verwondert of betovert. Het was de eerste keer dat ik heb geëxperimenteerd met het ontwerpen van verlichting. Voor mij is dit project bijzonder, omdat techniek, esthetiek en poëzie voor mij hierin samensmelten. Dat is hetgeen wat ik altijd probeer na te streven.”

Fotografie: Lonneke van der Palen

Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

“In de eerste jaren van mijn ontwerp-carrière heb ik veel eigen werk willen maken. Ik ben opgeleid als industrieel ontwerper, maar mijn eigen handschrift en inspiratie moest ik nog helemaal ontdekken. Dit ontwerp is onderdeel geweest van deze zoektocht. 

Fotografie: Lonneke van der Palent

Zo ondervond ik dat deze materiaalkeuze een spannend doorzicht en een high-end uitstraling van melkglas geeft. Maar de gestileerde plooien hebben ook iets dynamisch door het gebruik van een siliconen flexibel materiaal. De ontwerpkeuzes die ik voor deze lamp en mijn eerdere stoelen heb gemaakt, vormen voor mij het palet dat ik zal blijven gebruiken.”


Kun je iets vertellen over het (ontwerp)proces?

De inspiratie voor deze Ballerina lamp, wat uiteindelijk een hele collectie is geworden, kwam vanuit een choreografie. Ik zag een ballerina oneindig veel mooie poses aannemen en ik vroeg me af of je dit ook zou kunnen vertalen in verlichting. De dualiteit tussen het vasthouden van die intensiteit en de bewegelijkheid tegelijkertijd. Het eindresultaat werd uiteindelijk nog mooier toen meerdere Ballerina-lampen met elkaar in interactie traden. Net zoals dat natuurlijk bij echt ballet gebeurt. Daar is de wens voor onder andere mijn hanglampen uit ontstaan.”


Fotografie: Floor Knaapen

Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project?

“Voor mij kwam het project pas echt tot leven tijdens de fotografiesessie met Lonneke van der Palen. Ik had voor de Prismania-collectie ook met haar samengewerkt en zij weet materialen zo mooi vast te leggen in beeld. Met de Ballerina-lamp gebeurde dit opnieuw: de dynamiek van de beweging en het samenspel in een choreografie komen prachtig tot uiting.”


Ben je tevreden met je carrièrestappen tot nu en wat zou je andere ontwerpers aanraden?


“Nu ik weet dat ik een handschrift in mijn ontwerpen heb, kan ik die zoektocht laten vieren. Sinds kort ga ik daarom juist opzoek naar samenwerkingen. Een ontwerp begint nu juist vanuit een visie voor een samenwerking. Dit kan met een galerie zijn, maar ook met een label of een merk. Daar ligt dit jaar voor mij de focus.

Fotografie: Lonneke van der Palen

Ik vond het erg fijn om mijn handschrift te ontdekken door middel van het maken van vrij werk. Ik geloof echter dat dit ook uitstekend kan plaatsvinden binnen samenwerkingen, waarin je de vrijheid hebt om een stukje van jezelf in het ontwerp te verwerken. Zo kreeg ik laatst een inspirerende briefing waarin werd gevraagd om het heel dicht bij mezelf te houden. Het was een opdracht waardoor ik meer naar binnen moest kijken, dan ik normaal tijdens mijn inspiratieproces deed. Er is een prachtige fauteuil uit voortgekomen!”


Waar kunnen we je momenteel nog meer zien?

De Ballerina-lamp was vorig jaar te zien tijdens Milaan Design Week bij Masterly, tijdens GLUE bij de Thonik Hub en dit jaar bij de trendpresentatie van Jantrendman voor ShowUP. Tijdens Design District was de lancering van de Chester stoel voor Satelliet Originals.

Mijn werk is permanent te zien bij OODE in Amsterdam, Clairz Interior Design in Blaricum en via Galerie Philia wereldwijd.

Sinds 15 mei ben ik te horen in De Interieur Club Podcast: Je eigen interieurproducten ontwerpen met Marie-Gon en Elise Luttik.