Wat maakt dit project zo bijzonder?
“The Temple of Peace is één van de meest in het oog springende kunstwerken tijdens de Dutch Design Week – een imposante installatie die direct de aandacht trekt op het Ketelhuisplein in Strijp-S in Eindhoven. Met tachtig unieke vredesvlaggen, gemaakt door tachtig teams van vluchtelingen, statushouders en ontwerpers, wordt het thema ‘vrede’ krachtig geëerd en verbeeld. Hoewel de installatie als object voor zichzelf spreekt en niemand onberoerd zal laten, is het verhaal erachter minstens zo belangrijk. Juist in deze tijd is het van essentieel belang om de boodschap van dit kunstwerk te delen.
De vredesvlaggen zijn ontworpen in samenwerking met ontwerpers van verschillende Nederlandse kunstacademies, die samen met vluchtelingen en statushouders hebben gewerkt om dit urgente thema te verbeelden. Elke vlag vertelt een uniek verhaal en biedt een persoonlijke visie op vrede, voortkomend uit de diverse achtergronden van de makers. Dit levert niet alleen een ontroerende en indrukwekkende installatie op, maar benadrukt ook de kracht van creativiteit om mensen te verbinden en complexe thema’s aan te kaarten.
The Temple of Peace is voor het eerst te zien tijdens de Dutch Design Week van 19 tot 27 oktober 2024 en zal daarna door heel Europa reizen, als onderdeel van festivals en evenementen.”
Foto: The Temple of Peace in opbouw, Dutch Design Week 2024
Wat was het doel van het project?
“The Temple of Peace heeft hetzelfde doel als Peace Seekers, de stichting achter het project: het bevorderen van vrede, diversiteit en inclusiviteit door middel van kunst en creatieve projecten. Door impactvolle initiatieven te realiseren tijdens culturele en artistieke evenementen, stimuleert Peace Seekers samenwerking binnen de kunst- en ontwerpgemeenschap. Deze verbindende kracht brengt creatieven, beleidsmakers, ondernemers en organisaties samen om te innoveren en een vreedzamere samenleving te bevorderen.”
Foto: het maken van de vredesvlaggen, Stichting Peace Seekers
Het ontwerp van The Temple of Peace draagt bij aan dit doel door de boodschap van vrede letterlijk zichtbaar te maken. Elke vlag verbeeldt een persoonlijke interpretatie van vrede, wat het kunstwerk zowel een visuele als inhoudelijke kracht geeft die mensen aanzet tot reflectie en dialoog.”
Foto: eens selectie vredevlaggen voor Temple of Peace
Kun je iets vertellen over het ontwerpproces?
“Het idee voor The Temple of Peace ontstond tijdens een reis door Nepal, waar ik drie maanden doorbracht, deels in stilte en omringd door de serene schoonheid van tempels en bergen. In een Ayurvedisch centrum nabij Kathmandu, waar ik me focuste op yoga en meditatie, werd ik geïnspireerd door de oproep van de Dutch Design Foundation om ideeën in te dienen voor Grand Objects Public Spaces. Gewapend met slechts kleurpotloden en waterverf, creëerde ik een schets, niet perfect, maar met een krachtig verhaal. We hebben nieuwe symbolen en verhalen nodig om vrede te verbeelden. Bestaande symbolen, zoals de vredesduif of het V-teken, zijn gedateerd en moeten worden aangevuld met eigentijdse, veelstemmige uitingen.
Na selectie door de DDF als hoofdact op het Ketelhuisplein, begon het echte werk. Ik bezocht eindexamenexposities om geschikte studenten te vinden en benaderde The Refugee Company, waar Nilofaar Azimian, een programmamaker en voormalig Iraans filmmaker, zich bij het project aansloot. Stefany Rietkerk, nu mijn partner bij Peace Seekers, zorgde voor een strakke organisatie. Samen met kunstenaar Sue Doeksen gaven we zes workshops door het hele land, waarin studenten en vluchtelingen in duo’s samenwerkten aan de creatie van vlaggen.
Tijdens de workshops, die gestructureerd waren als speeddatesessies, maakten de deelnemers kennis en werkten zij vervolgens een middag samen aan een vlagontwerp. Ondersteuning kwam van diverse naaisters, ouderen, bewoners van asielzoekerscentra en mensen met een beperking, gecoördineerd door Studio Boot en Social Label. Studio Boot was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp en de branding van The Temple of Peace.”
Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project?
“Zoals bij elk project waren er uitdagingen, maar welk project heeft dat niet? Fondsenwerving bleek ingewikkeld; hoewel er een bijdrage van de DDF was, was dit niet genoeg om alles te realiseren wat we wilden. Ambitieus als we zijn, plannen we naast de installatie ook dagelijks workshops in het Makers Lab onder de tempel, met bijdragen van kunstenaars, Pax voor Vrede en Vluchtelingenwerk Nederland. De organisatie van de slotmiddag, met performances en andere activiteiten, is momenteel nog in volle gang.”