#Artikelen

22.11.2024

Work & Show: Lowres Creative Studio

Jop Quirindongo van Lowres Creative Studio ontwierp met Liebe Leute de 750-slinger: een kleurrijk, verbindend concept dat Amsterdam viert tijdens het 750-jarig jubileum.


Wat maakt dit project zo bijzonder?

Jop: “Het bedenken en ontwerpen van een citydressingproject op deze schaal komt niet zo vaak voor. We waren dan ook enorm vereerd dat we van de ruim zeventig inschrijvingen op de open call hebben gewonnen met de 750-slinger. Zelf waren we overtuigd dat het idee zou gaan werken, maar Amsterdam&partners moest dat natuurlijk ook zien. En gelukkig was dat zo.”

 Fotografie: Koen Smilde

Wat was het meest uitdagende aspect van het ontwikkelen van een ontwerp dat flexibel en toegankelijk moest zijn, maar ook visueel krachtig?

De briefing was vrij eenvoudig: Amsterdam is jarig en dat moet gevierd worden. Met álle Amsterdammers. We wisten dat het idee ook eenvoudig zou moeten zijn, en bovendien aansprekend voor elke Amsterdammer. Toen we het idee van de slinger bedachten, wisten we dat we op de goede weg zaten. Een slinger snapt iedereen.

Fotografie: Lowres Creative Studio

We kozen voor een uitgebreid kleurenpalet, dat staat voor de diversiteit van onze stad, en maakten er een kleurverloop van als symbool voor de verbinding tussen alle Amsterdammers. Bovendien is een slinger een voorwerp dat zich bij uitstek leent om te combineren. Je hangt hem op aan je muur of plafond, wanneer je jarig bent. 


De 750-slinger hangen we op door de hele stad, op gebouwen, op bruggen, maar ook bijvoorbeeld in een winkeletalage en voor het raam van je huis. We wilden namelijk dat de Amsterdammers ook zelf aan de slag zouden gaan met de slinger.

En de slinger als concept leent zich daar ook perfect voor. Een slinger hoeft namelijk niet recht te hangen, sterker nog: liever schots en scheef. Het kleurverloop dat we gebruikten voor de slinger vloekt gegarandeerd met zo ongeveer alles. Daar kom je mee weg omdat het een slinger is. Dat maakt het breed toepasbaar en toch enorm herkenbaar.”


Het project is aangekondigd als een open call. Kun je vertellen hoe dat ging?

“Ik had de open call wel gezien, maar omdat ik met Lowres Creative Studio een eenmansstudio ben, en bovendien zeer druk was op dat moment, heb ik een inschrijving toen laten zitten. Kort daarop belde Marvin van Liebe Leute, of ik zin had om dit samen op te pakken. We kennen elkaar goed en werken al jaren samen op projecten voor onder andere de KNVB. Dat we nu samen dit project konden oppakken heeft me overtuigd toch ervoor te gaan. En gelukkig maar!”

Fotografie: Lowres Creative Studio 

Kun je ons meenemen in het samenwerkingstraject met Liebe Leute?

“De samenwerking ging vlot en dat moest ook wel, want toen we gehoord hadden dat we bij de laatste vijf partijen zaten die een creatief voorstel mochten doen, hadden we, in verband met de vakantieperiode niet veel tijd meer om het idee te bedenken. Maar toen het idee van de slinger eenmaal gevallen was, ging het visualiseren van het idee relatief snel. Ook altijd een goed teken dat je iets te pakken hebt wat zich goed laat doorvertalen.

Het project laat ook zien dat je door samenwerking grote, bijzondere projecten kunt neerzetten, want samen sta je sterk. Als eenmansstudio geloof ik erg in de kracht van samenwerking.


Dat geldt voor dit project met Liebe Leute, maar ik deel sinds het begin van dit jaar een kantoor met een merkstrateeg, een webdeveloper en digital marketing specialist. Ook in die setting ontstaat er veel samenwerking.”

Fotografie: Lowres Creative Studio

Welke reacties hebben jullie tot nu toe ontvangen?

“De afgelopen maanden is het idee intern doorvertaald door Amsterdam&partners, onder onze begeleiding en met behulp van een uitgebreide huisstijlgids en toolkit. Gaandeweg het project bleef iedereen enthousiast als er weer een nieuwe uiting gemaakt was. Na de lancering op 27 oktober werd het pas écht zichtbaar in de stad, maar ook op social media.

Fotografie: Koen Smilde 

Ik heb bijna alleen maar positieve reacties gelezen en gehoord. Ik stond onlangs wat foto’s te maken van de, met 750-slingers versierde Marnix-garage.  Op datzelfde moment stopte er een hardloper naast me om een paar foto’s te maken van de kleurige parkeergarage. Dat maakte me wel een beetje trots.”


Wat zou je andere ontwerpers adviseren die aan vergelijkbare grote, publieke projecten willen werken?

“Eigenlijk wat geldt voor heel veel ontwerp-opdrachten: houd het simpel. Toepasbaarheid maakt of breekt zo’n project. Dat zag je ook bij de koningsdagcitydressing van Koeweiden Postma, toen Willem Alexander koning werd. Er was gekozen voor een hele eenvoudige, maar krachtige vormtaal, die zich goed liet vertalen naar alle uitingen door de stad heen. Denk maar eens terug aan de ADAM toren die volledig was aangekleed. Prachtig!”

Fotografie: Lowres Creative Studio 



Lowres Creative Studio is een eenmansstudio, gespecialiseerd in het ontwikkelen van visuele identiteiten. Opdrachtgevers van afgelopen jaren zijn onder andere: Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Philips, mediawijs.be, Lenovo, The Athlete’s Foot, Amsterdam&partners, Manpower Group en BPD Bouwfonds.