#Artikelen

28.06.2024

Work & Show: Silo

Silo ontwierp de wayfinding voor Nimeto, de vakschool voor creatieve ruimtemakers. Het systeem integreert functionaliteit met sculpturale vormen, wat resulteert in een innovatieve en educatieve totaalervaring.


Wat maakt dit project zo bijzonder?

“Bij het ontwerpen van wayfinding zoeken we altijd naar de optimale balans tussen functionaliteit, zichtbaarheid en integratie in de architectuur. Maar in het geval van Nimeto in Utrecht, de vakschool voor creatieve ruimtemakers, speelt wayfinding een hoofdrol.

 

De ambitie van de opdrachtgever gaf ons het vertrouwen en de vrijheid om een oplossing te ontwikkelen die natuurlijk functioneel is, maar in uitwerking en schaal zover doorgevoerd dat er iets heel unieks ontstaat. Als ruimtelijk ontwerpbureau is wayfinding vaak het meest functionele aspect binnen ons werk, maar in dit geval smelten wayfinding en ruimtelijke identiteit als totaalervaring volledig samen.”


Kun je iets vertellen over het ontwerpproces? 

“3D-printen als productiemethode betekent in principe dat elementen als onderdeel van het onderwijs in de school zelf vervangen en aangepast kunnen worden. Ook is het een duurzame keuze omdat het bronmateriaal hergebruikt kan worden. Maar in het ontwerp vraagt dat een andere aanpak. We hebben enorm veel tijd geïnvesteerd in de vertaling van de veelal 2D principes voor wayfinding naar ruimtelijke vormen. Prototyping is altijd een belangrijk onderdeel in ons ontwerpproces, maar nog nooit konden we - en moesten we - zoveel testen in onze studio werkplaats.

 

Voor seriematige wayfinding is 3D-printing verre van een bewezen techniek. We wilden de materialiteit voor zich laten spreken, maar ook verbijzondering toevoegen in vorm van patronen en structuren - imperfecties horen daar ook bij. Voor de ontwikkeling van de grote opvallende verdiepingsnummers werkten we samen met The New Raw. Zij hebben deze uiteindelijk ook geproduceerd. De andere 3D-elementen zijn deels door onszelf en deels door Phygital Studio gemaakt.

In de ontwikkeling en realisatie van de wayfinding hebben we samengewerkt met een groot aantal partijen, waaronder Mijkswise en Eyedog, Makecover, Van Beem & Van Hagen, architect Maarten van Kesteren en dus The New Raw en Phygital Studio.”


Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

“Op Nimeto worden onder meer toekomstige wayfindingontwerpers en -makers opgeleid. De school vroeg dan ook om een state-of-the-art oplossing, een wayfindingsysteem met veel creativiteit en innovatie. Geïnspireerd door de mogelijkheden van de 3D-printers in de Maakplaats van Nimeto, ontwikkelden we een modulair en opvallend systeem: een echte showcase die studenten en potentiële studenten inspireert en activeert.

 

Het ontwerp dient ook een educatief doel: het biedt wayfinding-studenten praktisch inzicht in lay-outs, grids, typografie, positionering en storytelling door middel van wayfinding. Met de bronbestanden kunnen studenten in de Maakplaats elementen bijmaken, zodat het systeem door de school zelf kan worden uitgebreid en onderhouden. Het systeem is zo onderdeel van het curriculum.

Om studenten bij het project te betrekken, gaven Rene en Rogier gastlessen bij Nimeto. Uit deze ervaring namen we de balans mee die studenten zoeken tussen erbij horen en opvallen. We wilden daar door middel van positieve boodschappen aan bijdragen. De eigenzinnige pictogrammen, zoals de verlichte signs op belangrijke locaties zoals het Serviceplein en het restaurant, spelen hierbij een belangrijke rol. Het laat zien dat je je aan ontwerpconventies kan houden, maar ook identiteit en een informele creatieve sfeer kan toevoegen. De enorme sculpturale verdiepingsnummers zijn absolute eyecatchers en stimuleren studenten om groots te denken!”


Welke uitdagingen kwamen jullie tegen tijdens het ontwerpproces en hoe hebben jullie deze overwonnen? 

“Het ontwerpproces gaat normaal gesproken voor het productieproces uit. Nu ging het hand in hand wat leidde tot een behoorlijk tijdrovende cyclus van trial en error. Maar je ook dwingt om innovatieve oplossingen te creëren.

 

De signs van de toiletten zien eruit als slagroomtaarten. Het was een puzzel om uit te vinden wat de slimste manier was deze als vlagbord te realiseren. Met veel testen hebben we het uiteindelijk zo kunnen engineeren dat het hele sign 3D-geprint is, inclusief het pictogram en de montagetoepassing. Het sign is daardoor vele malen lichter dan een conventioneel sign. Het was echt een eye-opener om dit als compleet element uit de machine te laten komen.”


Wat vinden jullie het meest succesvolle aspect van dit wayfinding project? 

“De aansluiting bij de visie van de architect heeft erg goed uitgepakt. Het interieur van het gebouw is minimalistisch maar ook warm door het gebruik van hout, grote raamoppervlakten en mooi stucwerk. Voor ons was het een uitdaging om wayfinding, vaak gezien als een noodzakelijk kwaad, naadloos te integreren in zowel de architectuur als het curriculum van de opleiding. Door deze aanpak is het wayfinding-systeem niet slechts een toevoeging, maar een wezenlijk onderdeel van de creatieve omgeving geworden.”

 

Wat zijn de reacties van de studenten en medewerkers van Nimeto?

“Iedereen is erg positief over het vernieuwde gebouw. Het wayfinding-systeem draagt bij aan de juiste sfeer. In het begin bestond er nog wel wat angst dat er signs zouden ‘verdwijnen’. Dat valt erg mee, en de directie van Nimeto ziet dat vooral als een compliment, omdat het ook aangeeft hoezeer de studenten zich verbonden voelen met hun vak.