Wat maakt dit project zo bijzonder?
“Het is een perfect voorbeeld van een maatschappelijke boodschap in de publieke ruimte. Een mooie mix van architectuur, visual design en maatschappelijk engagement. Het is ook bijzonder omdat het – voor zover we weten – ’s werelds grootste Pride-vlag is. Het gebouw is bij veel mensen bekend. Je vindt het geweldig, of je vindt het vreselijk. De perfecte plek dus voor zo’n groot statement.”
Foto: Progress Pride Vlag boven restaurant Waterkant
Wat was het doel, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?
“Pride is anno 2022 nog steeds een protest voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenboog-community. Natuurlijk wordt er tijdens Pride veel gefeest en gevierd, maar er is ook ruimte voor inhoud en educatie. Nog steeds moeten wij, de queer-cummunity, vechten voor acceptatie, zichtbaarheid en gelijke behandeling in onze maatschappij. Alleen dan kunnen wij ons echt veilig bewegen door de wereld waarin we leven.
Dit grote Pride-statement is het ultieme opeisen van onze ruimte in Amsterdam. Tijdens Pride is de stad voor even een stukje veiliger. We’re here, get used to it. Het maakt veel tongen los, en dat is goed. Wanneer we erover praten en in gesprek gaan kan er vooruitgang geboekt worden. Het valt ook zó op dat je er simpelweg niet omheen kunt. We kunnen niet meer wachten op alle mensen die vinden dat Pride niet meer nodig is, of zeggen dat ‘het in Nederland allemaal wel meevalt’. Het is tijd voor grote gebaren, want helaas hebben we ook in dit land nog een lange weg te gaan.” |

Kun je iets vertellen over het (ontwerp)proces?
“Het project is een initiatief en idee van Brian Fernandes, eigenaar van Café Waterkant. Fernandes, geboren in Suriname, is zelf queer. Het was voorbestemd dat ‘zijn’ Waterkant getooid werd met zo’n krachtige boodschap. Samen met Pride Amsterdam, de Gemeente Amsterdam en Qpark is dit project vervolgens mogelijk gemaakt.”
Foto: Progress Pride Vlag
“Ik ben gestart met een reeks maten en afmetingen die het Waterkant-team voor mij heeft verzameld. Het idee was vrij simpel. De Progress Flag moest duidelijk zijn vanaf de straatkant aan de Nassaukade. Voor de extra ruimte links en rechts op de Qpark-cirkels konden we een eigen ontwerp bedenken. We wilden iets doen met het logo van Pride Amsterdam, de Amsterdamse kruizen en vooral ook met alle kleuren van de vlag.
Door het toevoegen van een abstract driehoekpatroon in de verschillende kleuren van de vlag werden deze kleuren nogmaals gevierd. Vanuit elke hoek is het gebouw aantrekkelijk en fotogeniek geworden. Het driehoekpatroon is bovendien een subtiele hint naar de (re)branding van Waterkant, die in de basis ook is opgebouwd uit driehoekjes.”
Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project?
“Hoe goed we alles van te voren ook hebben opgemeten, nagemeten – en nog een keer hebben nagemeten, er zijn altijd details die beter kunnen. Dit gaat weliswaar over details die van de straatkant niet te zien zijn, maar als designer zie je die altijd.”
Foto: Progress Pride Vlag
“Ik heb jaren geleden 3 seizoenen voor de Modefabriek BV gewerkt en hierdoor al het denkbare ooit wel eens laten drukken. Die ervaring op het gebied van DTP en print kwam me goed van pas. De schaal van het gebouw is enorm en vraagt wel om enig inzicht in hoe een design moet worden opgezet. We hebben ook twee grote proefstroken textiel laten drukken waamee we de kleur en schaal van bepaalde onderdelen konden testen.
Doordat het Waterkant-team veel tijd en aandacht heeft besteed aan het zoeken naar de juiste bevestiging is dit onderdeel uiteindelijk heel goed gelukt. Het textiel zit erg netjes en strak om het gebouw gespannen. Dit draagt veel bij aan het schitterende eindresultaat. Met het mooie zomerse weer van de afgelopen week knallen alle kleuren van het gebouw af. Hats off voor het Waterkant-team voor hun harde werk tijdens de montage.”
Ben je tevreden met je carrièrestappen tot nu en wat zou je andere ontwerpers aanraden?
“Mijn ontwerpstudio heeft de afgelopen 1 à 2 jaar een aantal hele mooie ontwikkelingen doorgemaakt. En bewuste pas op de plaats begin 2020 en de uitbraak van de Covid19-pandemie daarna noodzaakten mij mijn werk en portfolio opnieuw te definiëren. Zo ben ik bijvoorbeeld veel meer gaan focussen op custom typografie, maar wilde ik ook graag opdrachten uit nieuwe industrieën.
Naast het maken van veel vrij werk ben ik gaan zoeken naar klanten die beter bij mij passen als persoon en als studio. En wat je voedt, dat groeit. Ik trok deze klanten uiteindelijk dus ook vanzelf aan.”
Foto: Progress Pride Vlag
“Een groot onderdeel van mijn zoektocht was het vinden van klanten die maatschappelijk betrokken zijn, future-forward-boodschappen uitdragen of op een eigen zoektocht zijn binnen maatschappelijke thema’s. Klanten die iets positiefs willen bijdragen aan de wereld en het hierdoor voor iedereen een wat fijnere plek maken. Ik kan hierbij als ontwerper helpen en adviseren.
Ik heb toen ook bewust de keuze gemaakt om te gaan werken als ontwerpstudio en niet zozeer meer als een freelancer die je kunt inhuren voor je ontwerpopdracht. Ik zet bij klanten in op een langdurige samenwerking, zodat datgene waaraan we werken kan groeien en doorontwikkelen en ik daar dan zelf aan mee kan blijven werken.
Nieuwe klanten waren o.a. COC Nederland, de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam (AHK) en UNBOXED Foundation. Doordat dit balletje ging rollen, klopte uiteindelijk Brian Fernandes van Waterkant ook bij me aan.
Wat ik hieruit heb geleerd was eigenlijk heel logisch: hoe dichter ik vanuit mijn eigen kern communiceer en ontwerp, hoe beter mijn werk is. Het voelde voor mij ook als een juist moment toen ik in aan dit stukje strategie begon. Ik had jaren van alles uitgeprobeerd en het werd tijd om de boel aan te scherpen en een duidelijke focus voor mijn studio te vinden.”
Waar kunnen we jouw werk momenteel nog meer zien?
“Naast het grote Pride-project voer ik veel ontwerpwerkzaamheden uit voor Waterkant. Zo heb ik gewerkt aan de DJADJA Pride @ Waterkant campagne-identiteit en voeren we stap voor stap de rebranding door die ik eerder dit jaar heb gedaan voor het Amsterdamse Café.
Ook werk ik samen met vriend en getalenteerd fotograaf Anton Shebetko. Voor hem verricht ik veel ondersteunend grafisch ontwerpwerk. Voor zijn huidige expositie in fotografiemuseum FOAM heb ik gewerkt aan een grote muur-visual die in de vorm van een tijdlijn de queer-geschiedenis van Oekraïne laat zien.
Voor mijn vaste klant Motel Artist Management mocht ik eerder dit jaar het nieuwe album UITZINNIG en merchandise van Froukje ontwerpen. Nu werk ik aan een visuele strategie en nieuw album van Joya Mooi, eveneens een artiest uit de stal van Motel.”
Veel dank voor Brian Fernandes en het team van Waterkant voor deze mooie samenwerking. Het ontwerp is vervaardigd bij Exposure Company, te Haarlem.