Wat maakt dit project relevant?
“Bij WAACS ontwerpen we veel huishoudelijke apparaten, waarbij repareerbaarheid vaak geen prioriteit is. Maar door nieuwe EU-regelgeving en een groeiende vraag van consumenten wordt dit steeds belangrijker. Reparatiegericht design wordt vaak als complex en duur gezien, terwijl het juist haalbaar en duurzaam kan zijn. Met dit project willen we aantonen dat repareerbaarheid mogelijk is zonder afbreuk te doen aan esthetiek of functionaliteit.”
Hoe verliep het ontwerpproces?
“Om repareerbaarheid beter te begrijpen en ons ontwerpproces te verbeteren, werkten we samen met TU Delft, Repair Café Delft, Rataplan en experts op de Retail2Repairs-beurs. Zo hebben we inzichten verzameld en gebundeld in acht ontwerpregels. Deze regels hebben we toegepast op een stofzuigerontwerp om te laten zien hoe eenvoudig repareerbaarheid kan zijn.”
Waarom een stofzuiger?
“In het Repair Café bleek dat stofzuigers het op één na vaakst gerepareerd worden, maar door simpele ontwerpkeuzes slecht repareerbaar zijn. Dit zagen we als een kans om een stofzuiger te ontwikkelen die er goed uitziet én eenvoudig te repareren is.”
Welke uitdagingen kwamen jullie tegen?

“Reparatiegericht ontwerpen kent vaak uitdagingen, zoals de beschikbaarheid van reserve-onderdelen, productiekosten en de vraag wie verantwoordelijk is na reparatie. Daarom focusten we op wat we wél konden beïnvloeden: goed bereikbare oplossingen, standaardonderdelen en modulaire subassemblies die de demontage vereenvoudigen. Dit bleken bij Repair Cafés vaak de valkuilen te zijn bij het repareren van stofzuigers.” |
Welke inzichten of tips hebben jullie voor andere ontwerpers?
“Neem repareerbaarheid vanaf het begin mee in het ontwerpproces! Dit zorgt ervoor dat een product zo wordt ontworpen dat het ook weer eenvoudig uit elkaar gehaald kan worden. Zo maken we reparaties makkelijker en verlengen we de levensduur van producten.”